Kenneth Larsen med den resterende del af teamet bag Keystones: Jan Rosenbom, Henriette Ingemann og Frederik Ploug Søgaard
Kenneth Larsen med den resterende del af teamet bag Keystones: Jan Rosenbom, Henriette Ingemann og Frederik Ploug Søgaard
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

”Vores mål er at gøre iværksætteri til en folkesport”

På Scion DTU ligger Keystones, der med deres medlemmers hjælp arbejder med at få nye virksomheder til at blomstre, og de vil gerne have mange flere begavede kræfter med til at løfte opgaven

Bor man i Nordsjælland, og er man en ildsjæl, som brænder for at bygge virksomheder, så ligger Danmarks svar på Silicon Valley i følge Keystones selv, lige om hjørnet på Scion DTU i Lyngby, hvor de har til huse. Her bygger 200 erfarne medlemmer startup-virksomheder i fritiden eller på fuld tid.

Medlemmerne er erfarne erhvervsledere, ejerledere, serie-iværksættere og investorer, der igennem den lokale ”medlemsklub for virksomhedsbyggere” får udlevet iværksætterdrømmen.

”Vores mål er at gøre iværksætteri til en folkesport. Man behøver ikke selv stå med den gode idé eller være millionær for at blive en del af en spændende startup. Er man risikovillig med sin tid eller kan man investere et “mindre” beløb på f.eks. 50-100.000 kr., kan man komme med på rejsen som medejer,” siger Kenneth Larsen, stifter af Keystones.

Iværksætterdrøm

Han har selv en baggrund hos Brüel og Kjær, hvor han var i ti år inden han besluttede sig for, at engagere sig i en med-tech startup virksomhed. Men som med så mange andre startups var der ikke den store økonomi, så ved siden af arbejdede han som konsulent og rådgav netop startups, og med tiden fandt han ud af, at det var her hans egen iværksætterdrøm lå.

Sammen med Jan Rosenbom stiftede han Keystones, der i en lang periode har fungeret som sekretariat for landets fire største business angels netværk.

“Én af de store udfordringer i de tidlige faser i en startup er at tiltrække dygtige, risikovillige ressourcer til ledelsesteamet. Profiler, der kan levere konkret sparring, netværk, en portion arbejde og måske en mindre investering. Personlig kemi, fælles mål og forventninger skal også passe perfekt sammen, hvilket betyder, at søgeprocessen kan være svær. Når det lykkes, skaber det til gengæld stor gensidig værdi,” forklarer Kenneth Larsen.

På den baggrund er foreningen de seneste år begyndt at arbejde med at etablere deres eget netværk. Medlemmerne er folk, der ikke nødvendig vis har store summer at investere, men som er klar til at investere noget risikovillig tid.

“Vi ved af erfaring, at investorer kigger på teamet, så hvis vi har to “technørder”, så kan vi matche dem med nogle kommercielle kræfter, og stille dem meget bedre i forhold til at tiltrække de nødvevendige investeringer.

Konceptet

Hos Keystones introduceres medlemmerne med ugentlige mellemrum for en ny lovende startup, der efterlyser bestyrelsesmedlemmer, CEO's, salgsfolk, forretningsudviklere, økonomikompetencer, medstiftere m.m. Aftalerne, der indgås mellem medlemmerne og virksomhederne er forskellige, men indebærer ofte en investering af medlemmernes tid mod ejerskab – en såkaldt ”sweat equity” aftale.

Herudover sker det, at medlemmerne går sammen i et syndikat om en mindre investering, hvor f.eks. 10 medlemmer hver investerer 50.000 kr., således at der samlet set kommer en halv million kroner fra netværket.

De aktuelle medlemmer af netværket er en blandet skare. De fleste har siddet i store virksomheder, og har gjort karriere og arbejder nu freelance eller med bestyrelsesarbejde. Andre arbejder eksempelvis tre dage om ugen og har så to “arbejdsdage”, som de gerne vil investere. Nogle kommer også med lidt opsparing, som de er klar til at skyde i ind i lovende virksomheder.

Kenneth Larsen har selv investeret både tid og penge i flere virksomheder, og han medgiver, at det kan være en hård proces, og understreger at man ikke skal satse hele opsparingen, for det er forbudnet med stor usikkerhed at beskæftige sig med startups.

Men det er også meget givende.

“Man bliver rig på oplevelser. Alle de mennesker, der stiller op brænder 120 procent for det her. De er ekstremt dedikerede, og det er også vildt at sidde på et møde og være med til at dreje en virksomhedsstrategi 180 grader. Den type oplevelser får man jo ikke i en stor koncern, hvor den slags beslutninger kan være år undervejs,” siger Kenneth Larsen

Et uforløst potentiale

Initiativtageren mener, at Lyngby-Taarbæk området Ligesom Silicon Valley har rigtig mange komponenter på plads til at bygge et fantastisk økosystem; herunder uddannelsesinstitutioner, videnstunge virksomheder og en høj koncentration af dygtige mennesker og kapital. De mener dog at vi skal have endnu flere mennesker involveret i at bygge startups og flere til både at tage del i risikoen, men også den “upside”, der er at høste såvel menneskeligt som økonomisk i dette segment.

I 2017 er medlemsantallet i Keystones mere end fordoblet og det er der en god grund til, mener Kenneth Larsen og hans hold.

”Ved en live undersøgelse foretaget under det seneste medlemsmøde blev det fra medlemmernes side indikeret, at de 200 medlemmer i 2018 samlet set kan investere 90.000 timer og 80 mio. kr. i startups. Det er et stærkt signal fra medlemmerne og det kan blive til meget mere med den fortsatte vækst i netværket”, siger Kenneth Larsen.

Medlemskab

Det koster 4200 kr. at være medlem af netværket. Et medlemskab indebærer minimum 20 møder, hvor startups pitcher deres forretningskoncept, og medlemmerne efterfølgende diskuterer den pågældende businesscase i mindre grupper. Og hvis man virkelig synes man har noget at bidrage med, så kan man tale med videre med virksomheden efterfølgende.

Alle virksomheder, der præsenteres i netværket er virksomheder, der kan skaleres. Og virksomhederen selv skal være indstillet på at målet er salg indenfor en 5-årig periode.

Hvis man har lyst til at finde ud af, om man passer ind i netværket, kan man læse meget mere på www.keystones.dk

Fakta

Keystones har igennem 17 år specialiseret sig i at source, screene, kvalificere og præsentere lovende startup virksomheder for business angels og fonde. Herudover har Keystones været sekretariat for fire af de danske business angel netværk og er desuden selv involveret i en række startups som både bestyrelsesmedlemmer, investorer og medejere. Lige nu er de fire. der fysisk holder til på Scion DTU.

Publiceret: 24. Januar 2018 19:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Bøger
Forsiden netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt