Leif Rørbøl.
“Vi bor i et smørhus og er meget tilfredse med at bo i kommunen. Det er den allerbedste kommune, jeg har boet i. Mødet i aften har ikke fået mig til at ændre holdning, og jeg stemmer på venstre, som jeg plejer. Der er dog to område, hvor jeg er uenig med partiet, og det er mht. letbanen og renoveringen af rådhuset. Det frustrerer mig, at venstre og konservative ikke kan komme ud ad det sammen. De burde arbejde sammen.” Foto: Pernille Borenhoff
Leif Rørbøl. “Vi bor i et smørhus og er meget tilfredse med at bo i kommunen. Det er den allerbedste kommune, jeg har boet i. Mødet i aften har ikke fået mig til at ændre holdning, og jeg stemmer på venstre, som jeg plejer. Der er dog to område, hvor jeg er uenig med partiet, og det er mht. letbanen og renoveringen af rådhuset. Det frustrerer mig, at venstre og konservative ikke kan komme ud ad det sammen. De burde arbejde sammen.” Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Vælgermøde om Virums fremtid: Skaterpark, bevarelse af det grønne og et lokalt kulturhus var blandt emnerne

Hvordan skal bydelen udvikles? Hvor højt og tæt må der bygges. Skal skolerne renoveres og bør skatten sætte op? Mange emner var i spil, da Virum-Sorgenfri Borger og Handelsforening onsdag aften havde indkaldt til vælgermøde på Virum Gymnasium, hvor rektor

Af Pernille Borenhoff
En skatepark, bevarelse af de grønne område, højere skat, lavere skat, boliger til ældre og til unge, et lokalt kulturhus, høje huse, lave huse, flere varme hænder på plejecentrene, renovering af skolerne, nærmiljø, grøn omstilling og en bydel der hænger sammen. Mange emner var i spil, da omkring 100 borgere fra Virum-Sorgenfri onsdag aften var kommet til vælgermøde på Virum Gymnasium. Arrangeret af Virum-Sorgenfri Borger og Handelsforening.

Indledningsvis fik de 10 politikere godt et minut til at fortælle det lydhøre publikum om deres visioner for området. Og selvom de alle gav udtryk for, at de har stor kærlighed og veneration for 2830, havde de forskellige tanker om, hvordan området skal udvikles, og hvor fokus bør ligge.

Rådhuset til debat

Efter denne første runde var der spørgsmål fra salen. En borger ønskede, at Fuglsanggårdsskolen skulle være en kulturelt samlingssted, en anden at der kom en multihal i Sorgenfri, og at TDC-bygningen på Virumvej omdannes til et kulturhus. Graffiti samt renovering af skolerne og ikke mindst deres toiletter var også nogle af aftenens emner.

“Pengene er allerede afsat til renovering af toiletter og etablering af flere, og vi er gået i gang, men vi går ikke i gang med at smålappe dér, hvor vi inden for de næste par år står for over for at skulle lave store renoveringer og ombygninger som fx i Lundtofte,“ sagde borgmester Sofia Osmani (C).

Søren P. Rasmussen bragte den forestående renovering af Lyngby Rådhus i spil som et sted, hvorfra man kunne hente midler til blandt andet istandsættelse af skolerne.

“Hvad er vigtigst - rådhus eller renovering af skoler? Jeg synes ikke, at det er rigtigt at bruge pengene på rådhuset. Vi kunne i stedet sælge det og få en privat virksomhed til at drive det,” sagde Søren P. Rasmussen.

Hvortil borgmester Sofia Osmani svarede, at rådhuset er en fredet bygning, der er ved at falde sammen, og at man henter nogle af pengene til renoveringen ved at flytte ud af de lejede lokale på Toftebæksvej, hvor en del af administrationen har til huse. Hun modsatte sig også tanken om at sælge det.

“Vi kommer også til at se på vores ejendomme. Kommunen ejer mange, og nogle af dem bruges meget i dagtimerne, mens andre bruges om eftermiddagen. Det er ikke effektivt. Hvis vi sælger nogle fra, kan vi bruge pengene på at sætte de andre i stand,” sagde hun. Men henviste til anlægsloftet, der betyder, at staten fastsætter, hvor meget en kommune må bruge på anlæg. Uanset om de har pengene eller ej.

Morten Frouvne Vincentz, formand for skolebestyrelsen på Fuglsanggårdsskolen. 
“Jeg fik svar på nogle af politikernes drømme og visioner både på overordnet og konkret plan. Jeg er klar over, at det er en stor opgave og har respekt for, at politikerne tager ansvar. Jeg blev ikke mere afklaret med hensyn til, hvordan jeg skal stemme den 21. november, men jeg fik mere at tænke over. Jeg synes ikke, at debatten i aften var konfliktflydt og fik en opfattelse af, at der er store enighed og konsensus i kommunalbestyrelsen.” Foto: Pernille Borenhoff
Morten Frouvne Vincentz, formand for skolebestyrelsen på Fuglsanggårdsskolen. “Jeg fik svar på nogle af politikernes drømme og visioner både på overordnet og konkret plan. Jeg er klar over, at det er en stor opgave og har respekt for, at politikerne tager ansvar. Jeg blev ikke mere afklaret med hensyn til, hvordan jeg skal stemme den 21. november, men jeg fik mere at tænke over. Jeg synes ikke, at debatten i aften var konfliktflydt og fik en opfattelse af, at der er store enighed og konsensus i kommunalbestyrelsen.” Foto: Pernille Borenhoff

Flere boliger

For at få penge til renoveringer og flere varme hænder til både børn og ældre viste både Henrik Bank (Ø) og Dorete Dandanell (SF) sig villige til at sætte skatten op.

“Jeg er ikke modstander af at spare, og det er nemt at love alt muligt, men jeg mener, at vi skal hæve skatterne for at få råd til mere,“ sagde Henrik Bang, der i lighed med Dorete Dandanell (SF). bragte tanken om et kulturhus i TDC-bygningen på Virumvej på banen.

En borger udtrykte bekymring for, om der bliver bygget for meget og for højt ikke mindst i Sorgenfri. En anden borger efterlyste flere boliger til unge og ældre.

“Vi skal bevare de grønne områder, og vi er imod byggerier i højden,” sagde Claus Svenningsen (D). Heri var han enig med Hans Nielsen (Å), der også har bevarelsen af de grønne område højt på dagsordenen.

“Vi skal tage fat på graffitien og få det fjernet, Jeg vil også opfordre borgerne til at være med at udvikle og vedligeholde de grønne område,” sagde Hans Nielsen.

Også Annette Skafte (DF) syntes, at “Vi skal værne om nærområdet og erkende, at vi bliver flere borgere i kommunen, og dem skal vi lytte til.”

Bodil Kornbek (S) opfordrede til sammenhold, nærvær og fællesskab. Og så glædede hun sig over byggeriet på politigrunden i Sorgenfri. Og de nye boliger på Plantedirektoratets grund.

Det gjorde borgmester Sofia Osmani også.

“Jeg skal indrømme, at jeg græd tørre tårer, da planerne om den store udbygning af Sorgenfri Torv faldt. Det var for voldsomt et byggeri. Men jeg glæder mig over, at der bliver bygget på politigrunden. Det er ikke godt for en by at have en stor tom bygning stående og forfalde,” sagde hun.

Hun blev suppleret af Kasper Langberg (R), der er glad for det nye byggeri i Sorgenfri, men samtidig efterlyste et sted for de unge mennesker.

“Giv de unge mennesker et sted, som de selv skal tage ansvar for,” sagde Kasper Langberg og henviste til, hvor generøs kommunen havde været, dengang han for 25 år siden var med til at etablere spillestedet Templet i Lyngby.

Mange borgere var mødt op for at høre om politikernes visioner for 2830. Foto: Pernille Borenhoff
Mange borgere var mødt op for at høre om politikernes visioner for 2830. Foto: Pernille Borenhoff

Deltag selv

Samtlige politikere henviste til den nyligt vedtagne helhedsplan for Virum Bymidte, hvor man arbejder videre med renovering af Virum bymidte ud fra de input og høringssvar man har fået fra borgerne. Trafik er et af emnerne, og det blev også behandlet på mødet.

“Letbanen er udemokratisk og bure have været til afstemning blandt borgerne. Der kører tomme busser rundt. Det er uhensigtsmæssig. Vi bør have el-busser, og så skal vi have optimeret cykelstierne,“ sagde Niels Peter Astrupgaard (Q).

Klokken 22 takkede formanden for Virum-Sorgenfri borger og handelsforening Hans Jørgen Bundgaard af med bemærkning om, at foreningen har haft et forbilledligt samarbejde med politikeren og forvaltning om helhedsplanen for Virum/Sorgenfri.

“Jeg kan kun opfordre bogerene til at tiltage i de kommende møder, som foreningen indkalder til. På den måde kan man være med til at præge udviklingen af byen,” sagde han.

Sofia Osmani tegnede under mødet de emner, der blev diskuteret.
Sofia Osmani tegnede under mødet de emner, der blev diskuteret.

Publiceret: 10. November 2017 15:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Valget netop nu