Jakob Engel-Schmidt vil kæmpe for at hjælpe kommuner og borgere mod den stigende grundskyld.
Jakob Engel-Schmidt vil kæmpe for at hjælpe kommuner og borgere mod den stigende grundskyld.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

V-kandidat vil hjælpe grundskylds-ramte kommuner

Med en pulje på en halv milliard vil Jakob Engel-Schmidt og Jan E. Jørgensen (V) give kommunerne bedre mulighed for at sænke grundskylden

Af Theis Otzen
valg Den stigende grundskyld har længe været en konservativ mærkesag. Partiet fremsatte tidligere på året et forslag om at fastfryse grundskylden, men det fik ringe opbakning i Folketinget. Venstre ville ikke bakke op om forslaget, men nu lyder der nye toner om grundskylden fra to Venstre-kandidater.

Jakob Engel-Schmidt, der stiller op for Venstre i Lyngby-kredsen, vil sammen med sin partikollega Jan E. Jørgensen lave en ny midlertidig model, der skal hjælpe de grundskyldsramte borgere.

De to Venstre-folk har udarbejdet et forslag, der skal give de kommuner, som er hårdest ramt af grundskylden, mulighed for at lette grundskyldspresset for deres borgere.

Helt konkret vil de oprette en pulje på en halv milliard, hvor kommunerne i de mest grundskyldsplagede regioner (Hovedstadsrområdet og Østjylland) kan få dækket halvdelen af udgiften, hvis de sænker grundskyldspromillen frem mod, at et nyt ejendomsvurderingssystem bliver indført.

"Det er ikke en permanent løsning, men en midlertidig løsning. Vi har arbejdet på det i et par måneder. Forslaget udspringer af en dyb bekymring mange boligejere går rundt med. Og når man ikke har et pengetræ ude i haven er man nødt til at finde en realistisk model. Det er dyrt for kommunerne at sænke grundskylden, og derfor gør kommunen det kun i begrænset omfang. Vi mener derfor, at Christiansborg kan hjælpe til, indtil vi får indført en nyt ejendomsvurderingssystem," siger Jakob Engel-Schmidt.

Forslaget indebærer, at det skal være muligt for kommuner at skelne mellem villaer og etageejendomme, hvis grundskylden skal sænkes.

Interesseret Løkke

I kølvandet på Venstre-kandidaternes lancering har Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen afvist, at forslaget er Venstres politik.

Den konservative kandidat i Lyngby-kredsen, Rasmus Jarlov, er glad for, at hans borgerlige modkandidat vil gøre noget ved den stigende grundskyld. Men han bemærker, at Jakob Engel-Schmidt ikke har opbakning fra Venstres top.

"Det er glædeligt, at Jakob Engel-Schmidt har skiftet standpunkt. Vi savnede hans modstand, da Venstre så sent som i april i Folketinget stemte imod Konservatives forslag om at fastfryse grundskylden. Vi har brug for, at flere Venstre-folk tilslutter sig hans nye holdning. Særligt har vi brug for, at Venstres partitop kommer med på idéen i stedet for at afvise den. Man kan derimod regne med, at Konservative vil stille det som et hovedkrav ved kommende finanslove og regeringsforhandlinger, at grundskyldens stigning stoppes," siger Rasmus Jarlov.

Selvom det ifølge Venstres skatteordfører altså ikke er officiel Venstre-politik, så håber Jakob Engel-Schmidt, at forslaget kan være med til at starte en debat i Venstre.

"Jeg synes, det er blevet taget godt imod i Venstre, og Lars Løkke Rasmussen har også været ude at sige, at det er et interessant forslag. I modsætning til det konservative forslag vil det ikke koste flere milliarder, " siger Jakob Engel-Schmidt.

Publiceret: 10. Juni 2015 11:20

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere