Skovtursstemning ved Peter Lieps Hus, 1930’erne. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Skovtursstemning ved Peter Lieps Hus, 1930’erne. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Ugens lokalhistoriske billede: Peter Lieps Hus

Mange forbinder foråret med familieskovture i Dyrehaven, og måske også et besøg i det hvide, stråtækte hus i Dyrehaven - Peter Lieps Hus

Af
Mette Henriksen,

Stadsarkivar i Lyngby-Taarbæk

lokalhistorie Peter Lieps Hus er nok det mest kendte af Dyrehavens traktørsteder, og oprindeligt hed det Kildehuset. Huset er opkaldt efter den tidligere skytte og skovløber i Dyrehaven Peter Liep (1837-96), der drev stedet som traktørsted 1888-1896.

Han var en farverig person. Som 20-årig blev Peter Liep Dyrehavens første skytte, og han nåede efter sigende at nedlægge ikke mindre end 11.000 hjortevildt, inden han gik af som 51-årig.

På det tidspunkt vejede han 140 kg og kunne derfor vanskeligt snige sig ind på byttet. Inden han blev så stor, klædte han sig i kvindetøj eller gemte sig i et hult træ for at camouflere sig og komme på skudhold af vildtet.

Det var også Peter Liep, som roede båden, når Frederik d. 7 fiskede karper i Hjortekæret til de kongelige tafler.

I 1880 flyttede han fra skytteboligen ved Hjortekær til Kildehuset, hvor han underholdt sine gæster med historier og ved at udbringe en skål. Det var også her, at han faldt død om under et kortspil i 1896, og herefter blev stedets navn Peter Lieps Hus.

Det oprindelige hus var fra slutningen af 1700-tallet, men brændte ned til grunden i 1915, hvorefter det blev genopført og brændte ned igen i 1928. Det blev genopført i den stil, det har i dag, dog brændte sidebygningerne i 1952, men blev også genopført.

Siden er huset blevet restaureret, så det er ikke sikkert, at Peter Liep ville genkende det.

Stedet vidner om de gamle, charmerende traktørsteder i Dyrehaven, som indgår i mange familiers skovturstraditioner i dag.

Publiceret 20 April 2019 08:00

SENESTE TV