Johan og Gyrithe Lemche ved deres elskede pavillon, som var opstillet i deres idylliske have på Rustenborgvej, cirka 1930’erne. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Johan og Gyrithe Lemche ved deres elskede pavillon, som var opstillet i deres idylliske have på Rustenborgvej, cirka 1930’erne. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Ugens lokalhistoriske billede: Den Tuteinske Pavillon

Te-pavillonens rejse gennem flere fremtrædende Lyngby-familier

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

lokalhistorie I 1792 opførte storkøbmanden Peter Tutein et lille lysthus af træ med hvælvet bliktag. Det var kommet på mode at have sit eget lysthus, hvor man kunne mødes til te og konversation. Pavillonen blev placeret i parken ved hans lystgård, som lå der, hvor Lyngby Hovedgade 8 ligger i dag.

Fra pavillonen kunne familien og gæster følge med i store og små begivenheder på Kongevejen - og passerede den kongelige familie på deres vej til og fra Sorgenfri Slot, så vakte det begejstring.

Da ejendommen senere blev delt, og J. L. Binder i 1891 opførte sin klædefabrik, blev pavillonen flyttet ud til hjørnet ved Kongevejen op til skellet til Frieboeshviles park.

Her kunne de forbipasserende fortsat nyde synet af den fine pavillon, og fra pavillonen kunne gæster følge med i byens liv.

Fabrikant Georg Binder arvede senere ejendommen efter sin far, og da han kendte forfatteren Gyrithe Lemche (1866-1945) og hendes mand kredslæge Johan Lemche (1863-1962) på Rustenborgvej, så forærede han i 1914 pavillonen til Lemche-familien.

Gyrithe var i familie med pavillonens fader Tutein, så den kom på den måde tilbage i familien.

Pavillonen var ikke tung, så den var let at flytte rundt. Den kom blot op på en trækvogn og blev så trukket hen ad Lyngby Hovedgade til ægteparret Lemches store villa 'Lyngbyhus' på Rustenborgvej 7. Ægteparret tilbragte mange timer sammen i det fine lysthus.

I 1947 frastykkede Johan Lemche det stykke af grunden, hvor pavillonen stod, til sin søn vingrosserer hans Jacob Lemche, der her opførte en villa på Rustenborg 7B.

På et tidspunkt overvejede familien Lemche at få pavillonen flyttet til sin gamle plads ved Kongevejen på Frieboeshviles grund, men det er aldrig blevet til noget, og den gamle pavillon står stadig i haven på Rustenborgvej 7B med udsigt til Fæstningskanalen.

Publiceret 17 November 2018 08:00