Et sjældent kig ind i køkkenet på Taarbæk Badehotel cirka år 1900, hvor personalet har travlt med at tilberede gæsternes middag. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Et sjældent kig ind i køkkenet på Taarbæk Badehotel cirka år 1900, hvor personalet har travlt med at tilberede gæsternes middag. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens lokalhistoriske billede: Taarbæk Badehotel

Der var stor travlhed i hotelkøkkenet, når sommergæsterne skulle have god, fed og nærende forplejning under deres ophold på badehotellet

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar

Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

I højsæsonen om sommeren var Taarbæk Badehotel helt booket med glade sommergæster, som lod sig indkvartere til opvartning med fuld forplejning, underholdning og gåture langs stranden.

Når sommeren og varmen indtog Hovedstaden, tog mange københavnere nordpå, og omkring år 1900 var det mondæne Taarbæk Badehotel et populært feriemål for det københavnske borgerskab. Nogle tog ophold her hele sommeren, mens andre blev et par dage, langt væk fra storbyens ildelugtende og larmende inferno.

Siden slutningen af 1600-tallet lå her en kro. I 1873 opførte kroejer Vilhelm Haagensen en treetagers hotelbygning, som den senere ejer P.C. Glud ombyggede til et moderne badehotel med verandaer til kaffedrikkende damer i lang kjoler og store hatte, balkoner med udsigt over Øresund og tårne i tidens eventyrlige stil.

I disse omgivelser kunne gæsterne nyde sommeren, og hertil hørte masser af god mad og drikke. På billedet er middagen ved at blive tilberedt i hotelkøkkenet. Et gæt på menuen kunne være: hummersuppe til forret, fjerkræ med sovs og kartofler og frugt til dessert. Forrest på billedet ses de flotte sovsekander stillet klar på række, og yderst til højre bliver hummeren tilberedt.

I 1918 nedbrændte hotelfløjen langs Skovvej, hvor der havde været indkvarteret soldater under Første Verdenskrig. Den blev efterfølgende genopført og indrettet til boliger. Selve hovedfløjen blev nedrevet i 1935-36, og i hotellets have opførtes boligbebyggelsen Taarbækhave.

Publiceret 16 August 2018 08:00

SENESTE TV

Mindeord: Svend Christensen er død

Dorete Dandanell, formand for Diabetes-foreningen I Lyngby-Taarbæk skriver på bestyrelsens vegne mindeord over Svend Christensen,der var et mangeårigt medlem af Diabetesforeningen.

Svend har ydet en uvurderlig indsats for diabetessagen i rigtig mange sammenhænge. Han var formand for Diabetesforeningen i Lyngby-Taarbæk i en årrække, sad i Regionsudvalget for Region Hovedstaden under Diabetesforeningen, hvor han i mange år arrangerede møder for en række kommuner, ligesom han i mange år repræsenterede Diabetesforeningen i Handicaprådet i Lyngby-Taarbæk kommune. Siden 2015 har han været medlem af bestyrelsen for Diabetesforeningen i Lyngby-Taarbæk.

På alle poster kæmpede Svend utrætteligt for at forbedre forholdene for diabetikere – ved oplysning, kvalificerede råd til forvaltningen om at bevillige de bedste - og ikke nødvendigvis de billigste - hjælpemidler og ved deltagelse i hundredvis af arrangementer.

Vi er meget kede af, at Svend er gået bort. Han var meget værdsat og besad en enorm viden. Nu kan vi ikke længere ”slå op i Svend”.

Æret være Svends minde - vore tanker går til familien.