Lokalhistorie:

Den Engelske Haveby i 1930'erne

Et af 1930’ernes tidstypiske boligkvarterer er Den Engelske Haveby med lys, luft og grønne omgivelser i form af små haver

Af
Mette Henriksen

Ugens Lokalhistoriske Billede Lidt vest for Ulrikkenborg Plads, langs Christian X's Allé møder man et kvarter af funkisvillaer fra 1930'erne, der også kaldes Den Engelske Haveby.

Samtidig med at kvarteret vest for Lyngby station blev bebygget i begyndelsen af 1930'erne, fik arkitekterne Einar Rosenstand og Edgar Jørgensen en mulighed for at afprøve den moderne funktionalistiske byggestil lige netop her.

De to visionære arkitekter etablerede ”Havebyernes Boligselskab” som ramme for ejerboliger i dobbelthuse og rækkehuse med tilhørende haver, og de byggede to større ejendomme med lejligheder og butikker på hjørnet af Ulrikkenborg Alle og Christian X's Alle.

Ordet ”Haveby” lød godt i købernes ører. Det betød nemlig ”have” som på landet og ”by” som i pendlerafstand til arbejdet i København. Der er 3 minutter på cykel til Lyngby Station, og med det nye S-tog fra 1936 var der nu kun 20 minutter til Københavns centrum.

Hvor kommer så det engelske fra? Begrebet havebyer opstod i England i 1800-tallet som ramme om nye boligkvarterer omkring industrien – med haver. I Danmark blev ideen blandt andet taget op af bevægelsen Bedre Byggeskik fra 1912, og den inspirerede til andelsboligforeninger med små individuelle haver i Københavnsområdet.

I Lyngby ved Buddingevej blev der bygget et lukket boligkvarter med haver i 1928. Dette byggeri kaldes De engelske Rækkehuse.

Publiceret 17 January 2018 09:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV