Datidens valgplakat var en imponerende baldakin over Strandvejen i Taarbæk, 1909. Valgplakaten stammede fra liste C, som var den lokale liste i Taarbæk. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Datidens valgplakat var en imponerende baldakin over Strandvejen i Taarbæk, 1909. Valgplakaten stammede fra liste C, som var den lokale liste i Taarbæk. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ugens lokalhistoriske billede: Et historisk valg i 1909

Ved kommunalvalget fik både Taarbæk-listen og kvinderne repræsentation i bystyret

En flot baldakin over Strandvejen i Taarbæk markerede kommunalvalget i 1909. Her blev vælgerne anbefalet at stemme på liste C.

Listebetegnelserne var dengang endnu ikke faste, liste C var Taarbæk-listen. Der blev valgt to medlemmer til kommunalbestyrelsen på Taarbæk-listen.

Op til kommunalvalget i 1909 havde de opstillede på Taarbæk-listen agiteret for en løsrivelse fra Lyngby-Taarbæk Kommune. Taarbækkerne mente ikke, at der blev brugt nok kommunale midler i Taarbæk, på trods af at de velhavende landstedejere i Taarbæk bidrog klækkeligt til kommunens økonomi over sommerskatten.

Sommerbeboerne betalte skat til den kommune, hvor de opholdt sig om sommeren.

For at imødekomme Taarbækkerne foreslog et medlem af kommunalbestyrelsen, Johan Lemche, at man skulle markere samhørigheden med det dobbelte kommunenavn, Lyngby-Taarbæk, og det blev vedtaget. Johan Lemche blev ikke genvalgt i 1909. Han havde kæmpet ihærdigt for opførelsen af en moderne skole i Lyngby Vest, Engelsborgskolen, der blev indviet i 1909.

Den ekstravagante skole i Lyngby var en af Taarbækkernes anstødssten: Lyngby fik en splinterny skole, og Taarbæk Skole fik samme år en brugt kakkelovn.

Kvinder i kommunalpolitik

I 1909 blev den første kvinde valgt ind i kommunalbestyrelsen. Det var også det første valg, hvor kvinderne havde valgret til kommunalvalg.

Gerda Mundt blev valgt i Lyngby-Taarbæk med så mange stemmer, at hun blev den ’først valgte’, der ledede det konstituerende møde i den nye kommunalbestyrelse. Gerda Mundt var opstillet på den borgerlige liste.

Ved det følgende valg i 1913 var der i en periode hele tre kvinder i kommunalbestyrelsen. Gerda Mundt blev genvalgt, og den socialdemokratiske Dorthea Nielsen fra Brede blev valgt, samt Anna Jacobsen fra Taarbæk.

Publiceret: 10. November 2017 14:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere