Nils Hugo Liisberg sidder i en opholdsstue hos Akuttilbuddet, som var en stor hjælp for ham, da han blev smidt ud af sit hjem. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Nils Hugo Liisberg sidder i en opholdsstue hos Akuttilbuddet, som var en stor hjælp for ham, da han blev smidt ud af sit hjem. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Udsatte: Tiden som hjemløs var som en ond drøm

Nils Hugo Liisberg gik på én dag fra at skulle forlade sit hjem gennem 37 år til at overnatte i et shelter ved Brede Station. Redningen kom fra Akuttilbuddet, men oplevelsen som hjemløs vil han aldrig glemme

"God fornøjelse," var alt, hvad 80-årige Nils Hugo Liisberg sagde til låsesmeden, da han blev tvunget til at forlade sit hjem gennem 37 år for så at begynde sin tid som hjemløs. Nils Hugo Liisberg satte sig ind i sin bil sammen med sin hund Plet og kørte mod Taarbæk for at vinterbade.

En strid om vedligeholdelse af lejligheden endte for Nils Hugo Liisberg med et retsopgør. Da den endelige dom skulle afsiges, var han ikke til stede i retten. Nerverne kunne simpelthen ikke holde til det, hvilket han havde sin læges ord for. Hans datter repræsenterede ham derfor, da retten besluttede, at han blev smidt ud af sit hjem.

Den første dag som hjemløs var han i en form for choktilstand, en slags flimmerværk ude af fokus. Første nat tilbragte han i et shelter ved Brede Station.

“Det var skidekoldt, og musene kriblede og krablede, så hunden var helt vild og helt rundt på gulvet. Jeg vil ikke påstå, at vi sov,” fortæller Nils Hugo Liisberg.

De næste nætter sov han hos forskellige venner og bekendte. Uvisheden om et basalt spørgsmål som “får jeg tag over hovedet i nat?” påvirkede sindet.

Gik ud som et lys

“Det kører rundt, og man tænker på det hele tiden. Hvad sker der nu? Hvad sker der fremover? Uvisheden er svær at leve med. Men føler, at nu er det sket. Det ødelægger og knækker én fuldstændig,” fortæller han.

Hjælpen var dog på vej. En veninde, som ikke havde mulighed for at tilbyde en soveplads, ringede til politiet for at spørge, hvad man gør i sådan en situation. Politiet henviste til Akuttilbuddet, som hjælper borgere i psykisk krise.

Nils Hugo Liisberg fortæller, hvor stor betydning, at stedet og de ansatte havde for ham.

“Det var enestående. De ansatte er enestående. Det er mennesker med hjertet på det rette sted, og det er der ikke mange, der har i dag,” fortæller han.

Han fik et værelse med en seng, som han ikke var sen til at benytte.

“Jeg gik ud som et lys, for jeg havde været helt spændt op af nerver. Det var ret fantastisk at vågne op, for jeg havde sovemaske på, så jeg vidste først ikke, hvor jeg var henne,” griner han.

I tiden hos Akuttilbuddet var livet meget afslappet, fortæller han. Atmosfæren var formidabel, og han oplevede en aura omkring personalet. Han mødte andre beboere, som på hver deres måde gennemlevede en livskrise. Men de svære livssituationer til trods oplevede han kun venlige mennesker.

“Der er ingen råben eller skrigen, folk er stille og rolige. Det er meget forskellige mennesker, og det kan jeg godt lide, for man danner venskaber med virkelig søde mennesker. Der kommer også folk, der har bolig, men har brug for socialt samvær. Og så går de igen. De føler sig måske ensomme, men de ved, at de bare kan komme. De skal ikke ringe i forvejen,” fortæller han.

Dagene hos Akuttilbuddet gik med at bade, fiske og fotografere lidt. Men også at finde en bolig, hvilket ansatte hos Akuttilbuddet hjalp med til.

“Det var en dejlig fornemmelse, at de startede med at finde en bolig, for man kunne begynde at slappe af i stedet for at være spændt som en fjeder. Der begyndte at komme lys i horisonten,” fortæller han.

Glemmer det aldrig

Boliglykken indtraf, da han pludselig blev ringet op. Han fik at vide, at der skulle skrives under med det samme, og det gjorde han. Han fik adressen at vide og tog af sted for at se på hans nye hjem.

Han nåede frem til adressen, men han kunne ikke finde det. Han havde været på udkig efter lejligheder, men det viste sig, at han havde fået et rækkehus.

“Jeg blev så glad,” fortæller han.

Akuttilbuddet hjalp med møbler til det nye sted, fordi de havde nogle på lager. I starten, da han vågnede op i sit nye hjem, kunne han ikke finde ud af, hvor han var. Nye lyde, som han skulle vænne sig til. Men i dag føler han sig hjemme.

“Det er et pragtfuldt sted med hyggelige naboer,” fortæller han.

Selv om han nu er kommet ud på den anden side, så vil tiden som hjemløs aldrig blive glemt.

“Det glemmer jeg aldrig. Aldrig nogensinde. Jeg kan sgu ikke forklare det. Man tror, at det er en ond drøm. Men nu er det på plads, og det er jeg henrykt over,” fortæller han.

Publiceret: 19. Juli 2017 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!