Jens Hjort Andersen (billedet) oplever hjemløshed som et stigende problem. Hos Akuttilbuddet er der dog hjælp at hente, og den hjælp har en dokumenteret effekt. 
Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Jens Hjort Andersen (billedet) oplever hjemløshed som et stigende problem. Hos Akuttilbuddet er der dog hjælp at hente, og den hjælp har en dokumenteret effekt. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Udsatte i Lyngby: Flere brugere træder ind ad døren hos Akuttilbuddet

Hjemløshed er et stigende problem, og flere henvender sig til Akuttilbuddet om hjælp, fortæller lederen. En bred vifte af medarbejdere står dog klar til at tilbyde en hjælp, som har en dokumenteret effekt

Alle slags mennesker i forskellige psykiske kriser træder ind ad døren på Slotsvænget i Bondebyen hos Akuttilbuddet.

Tag for eksempel den 19-årige kvinde, der ledsages af sin studievejleder og sin lærer fra VUC, som var bekymrede for, at den unge kvinde ville tage sit eget liv.

Kvinden har dårlige erfaringer med psykologer.

Derfor kom hun til Akut-tilbuddet.

Eller den arbejdsløse mand i 50'erne, som skulle forlade sin bolig, kæmper med et alkoholmisbrug og en voksende bunke af rudekuverter, som han ikke havde åbnet i to år, fordi han ikke turde.

Eller den boligløse mand i 30'erne, som flere gange har forsøgt at tage sit eget liv, og som kæmpede med at håndtere sine følelser. Følelser, der gjorde livet sværere for ham, og som blandt andet betød, at han var i fængsel i et halvt år. Og efter sin løsladelse manglede han den daglige struktur, som fængslet trods alt gav ham.

Skat skyldte

De tre mennesker enten har eller har haft sin gang hos Akuttilbuddet, som på forskellig vis hjalp de tre:

Den unge kvinde blev tilbudt et forløb, som passede til hende.

Manden i 50'erne fik hjælp med at åbne rudekuverter, og en ansat hos Akuttilbuddet kontaktede Skat på mandens vegne, fordi Skat skyldte ham penge, og det krævede en vis indsigt i skatteforhold for at få pengene, som manden ikke besad. Men han fik pengene og kunne betale sin gæld. Kommunen fandt ham en bolig, og et halvt år efter, var han også i arbejde.

Og manden i 30'erne blev sat i kontakt med Café Exit, som hjælper tidligere indsatte, og han er nu under uddannelse på VUC.

Akuttilbuddet har siden 2010 hjulpet mennesker i psykiske kriser. Tilbuddet startede som et prøveprojekt hos Socialministeriet, og det er siden januar 2013 været en del af Lyngby-Taarbæk Kommunes Center for Sociale Indsatser.

Hos Akuttilbuddet oplever man et stigende behov for hjælp.

“Hjemløshed er et stigende problem. Boliger er vanvittigt dyre i Lyngby-Taarbæk Kommune, så det er svært at få billige boliger. Vi modtager flere brugere, men vi udvider også. Og når læger hører fra egne patienter, at det er godt at komme hernede, så fortælles det videre til de andre patienter,” siger leder hos Akuttilbuddet, Jens Hjort Andersen.

Fordi folk kommer med mange forskellige problemer, er det også vigtigt for Akuttilbuddet, at man tilbyder forskellige former for hjælp. Der er i alt 12 ansatte, som er alt fra pædagoger, sygeplejersker, forskellige terapeuter, psykologistuderende, en jurist og en sociolog. To af de 12 ansatte arbejder der på fuld tid.

Stafettænkning

Det hele starter med en snak, når Akuttilbuddet tager mod mennesker, der kommer for at få hjælp:

“Vi tager en god snak om, hvad der bringer dem hertil. Både følelsesmæssigt og praktisk med økonomi, bolig, netværk, og arbejde, og så ser vi på, hvad vi sammen kan gøre. Og så gør vi det sammen,” siger han og fortæller, at det er forskelligt, hvor lang tid folk har brug for hjælp.

“For nogle er det nok at ringe én gang. Andre kommer tre-fire dage. Vi arbejder ud fra stafettænkning, så vi tilbyder vores hjælp, indtil andre tager over. Hvis det for eksempel drejer sig om misbrug, så skal nogle andre på banen der, og hvis det drejer sig om mennesker, der er berettiget til støtte, så tager vi kontakt til en sagsbehandler,” fortæller han.

Hjælpen har også en målbar effekt.

“Vi lavede en evaluering, da vi var et forsøg hos Socialministeriet, som målte på tilfredshed og effekt, og effekten var, at brugerne fik det signifikant bedre, og tilfredsheden var i top. Det var sundhedsøkonomerne overrasket over, og det var med til, at vi blev et kommunalt tilbud,” fortæller Jens Hjort Andersen.

Akuttilbuddet er ikke kun for borgere i Lyngby-Taarbæk Kommune. Også borgere fra Ballerup Kommune, Herlev Kommune, Hørsholm Kommune, Gentofte Kommune og Rudersdal Kommune kan benytte tilbuddet.

Publiceret: 19. Juli 2017 11:45
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!