Tine Müller, der selv bor på Klampenborgvej elsker Lyngby. Men hun synes byen mangler offentlige toiletter. Pladsen foran rådhuset ser hun som en oplagt placering og Likørstræde kunne også være en mulighed.
Tine Müller, der selv bor på Klampenborgvej elsker Lyngby. Men hun synes byen mangler offentlige toiletter. Pladsen foran rådhuset ser hun som en oplagt placering og Likørstræde kunne også være en mulighed.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Tissetrængende iværksætter viser vej til offentlige toiletter

Med stor stædighed har Tine Müller fra Lyngby i 11 år arbejdet på at udvikle en landsdækkende guide til offentlige toiletter. Hun synes også, at det er for dårligt, at hendes egen bopælskommune, Lyngby-Taarbæk, ikke har et offentligt toilet i bymidten

Det kan godt udvikle sig til desperation, når man pludselig har brug for et toilet og er langt væk hjemmefra.

Forestil dig så, at du lider af inkontinens.

Det gør Tine Müller.

Men nød lærer tissetrængende kvinde at programmere…

Hun er nemlig kvinden bag app’en og hjemmesiden FindToilet, der i foreløbigt syv danske kommuner viser vej til det nærmeste offentlige toilet.

Tine Müller har sine stamsteder og er vant til at tage penge op af lommen og købe noget at drikke eller spise for at få adgang til et toilet. Det har hun for længst vænnet sig til, men dermed ikke sagt, at hun synes, at det er i orden. Faktisk synes hun, det er for dårligt, at en by som Kgs. Lyngby ikke har et offentligt toilet.

”Jeg tænker ikke bare på mig selv, men også på børnefamilier, turister, pensionister og hjemløse. Hvis man kommer til Lyngby, så aner man jo ikke hvor man skal gå hen for at finde et toilet og mener ikke, det skal være de lokale caféers opgave at give adgang til deres toiletter for ikke-betalende kunder, det må være en kommunal opgave,” siger Tine Müller.

Kvinde med en mission

Kunsten i det hele taget at finde et offentligt toilet uanset, hvor i landet man befinder sig, har de seneste 11 år udviklet sig til en altopslugende mission.

Efter et arbejdsliv som kontorassistent og typograf blev hun i en alder af 45 år ledig. I den forbindelse fik hun af Lyngby-Taarbæk Kommune tilbudt et it-kursus på Datastuen, hvor hun blandt andet blev introduceret til webdesign og html kodning m.fl. og kan takke dette kursus for de færdigheder, der gav hende lysten til at fortsætte og udvikle hjemmesider for venner og bekendte samt senere interessen for Google Maps.

Med de nye kompetencer i bagagen begyndte hun stædigt at sætte sig ind i programmer som GoogleMapsApi og geodata, html-kodning og content management-systemet Drupal samt at finde oversigt over offentlige toiletter på nettet, men uden held.

I det helt taget smider hun om sig med begrebet og navne på programmerings systemer i en sådan grad, at man kan blive helt svedt, når hun begejstret fortæller om det lange seje træk med at udvikle FindToilet.

Hun har søgt hjælp i forskellige internetfora for Google Maps API og Drupal-programmering, og har selv sat sig ind i mindst 15-20 programmer i alt.

Alt sammen i et forsøg på at løse et ganske jordnært og praktisk problem. Nemlig at lokalisere det nærmeste offentlige toilet.

Og man kan ikke lade være med at tage hatten af, for den ihærdige folkepensionist.

”Jeg har selv sat mig ind i det hele, og det er jeg da lidt stolt af. Jeg har arbejdet ca. 10 timer om dagen med at sætte mig ind i forskellige programmer, og jeg kender mange kvinder på min alder, der ikke engang kan sende en mail eller en sms,” siger hun.

På bænken i Likørstræde kender man alt til problematikken med at savne et toilet. Her er der erfaring for, at både mænd og kvinder tisser i hækken af mangel på alternativer. Toiletterne hos de lokale restauratører er nemlig forbeholdt betalende gæster, og toilettet på stationen kan kun åbnes via sms service, og så koster det fem kroner.
På bænken i Likørstræde kender man alt til problematikken med at savne et toilet. Her er der erfaring for, at både mænd og kvinder tisser i hækken af mangel på alternativer. Toiletterne hos de lokale restauratører er nemlig forbeholdt betalende gæster, og toilettet på stationen kan kun åbnes via sms service, og så koster det fem kroner.

Belønnet med 100.000 kr.

Hun startede sin mission i Københavns Kommune, som lå inde med en liste over de offentlige toiletter i byen. Alligevel tog det flere år at få et Excel-ark med de rigtige oplysninger. Men Tine Müller er heldigvis en stædig kvinde, så hun fortsatte ufortrødent arbejdet med at udvikle en hjemmeside, der kunne hjælpe tissetrængende borgere.

I 2010 havde hun fået sit pilotprojekt med at finde toiletter på Drupal /Google Map på internettet til at fungere.

Det betød, at man hjemmefra kunne printe et kort ud over de offentlige toiletter, så man vidste, hvor man skulle gå hen, når man skulle forrette sin nødtørft.

Pilotprojektet var så overbevisende, at hun i 2010 modtog 100.000 kr. i IT- og Telestyrelsens konkurrence Offentlige data i Spil.

Prisen var et tiltrængt skulderklap og præmien en tiltrængt saltvandsindsprøjtning, der gav mulighed for at hyre professionel hjælp til at komme videre med ideen.

Samtidig fik hun støtte af en anden lokal kvinde, iværksættercoach Pouline Middleton, der hjalp hende med projektstyring i starten.

I februar 2014, var den første app til Android smartphone klar. Og senere i 2015 fulgte også iOS. Det betød også, at kommunerne begyndte, at vise mere interesse for projektet.

Hvor finder man et toilet, når man kommer til byen?
Hvor finder man et toilet, når man kommer til byen?

Godt på vej

I dag er det sådan, at hvis kommunerne indtaster sine oplysninger om offentlige toiletter ét sted, så kan det nærmeste toilet findes på både internettet og på mobiltelefonen. Tjenesten kan oplyse åbningstider, om toilettet er bemandet, egnet for handicappede, og om der er puslefaciliteter, kanylebeholder, vandhane, og om det er gratis eller hvad det koster. Den kan vise et ’StreetView’ af indgangen og give rutevejledning til at finde derhen. Nogle gange er der også billeder, der viser toiletbygningen ude fra og forholdene inde på toilettet.

Indtil videre har Fredericia, Haderslev, København, Roskilde, Slagelse og Sønderborg tastet deres data ind og senest er Bornholm også kommet på og Kolding er på vej.

”Det er virkelig en sejr, at så stor en kommune er gået med,” siger Tine Müller glad.

Og det gør ikke noget, at de kommer til lidt ad gangen. For Tine Müller vil være helt sikker på, at det er i orden.

Og hendes er erfaringer er efterhånden, at hun ofte selv ved bedst.

FindToilet fungerer foreløbigt i syv kommuner, men altså ikke i Lyngby-Taarbæk.
FindToilet fungerer foreløbigt i syv kommuner, men altså ikke i Lyngby-Taarbæk.

Surfer de sociale medier

Hun benytter fortsat enhver lejlighed til at gøre opmærksom på problematikken med manglende offentlige toiletter og opmærksomheden om hvor de ligger.

”Det første jeg gør om morgenen er at tænde min computer. Jeg er på Facebook, Linkedin samt Twitter og bruger enhver lejlighed til at gøre opmærksom på min sag. Jeg sidder også klar til at hjælpe og vejlede de kommuner, der er i gang med arbejdet med at komme på,” siger Tine Müller.

Indtil videre har projektet været ren tilsætning, men Tine Müller har aldrig gjort det for pengenes skyld. Hun håber dog på, at når der er kommet tilstrækkeligt mange kommuner med, at de så kan være med til at finansiere driften af den.

»Det er min drøm, at alle 98 kommuner kommer med, og at hver kommune selv indtaster og vedligeholder sine data. Jeg er jo ikke helt ung mere (68 år) , så jeg vil gerne sikre mig, at der er nogen, der vil drive projektet videre, når jeg ikke kan mere, og måske er der nogle af de mange nye IT-virksomheder/studerende som har lyst til at hjælpe med at søge finansiering/eller yde arbejdskraft, så projektet kan blive på lokale hænder” siger den entreprenante pensionist.

Fakta

FindToilet app findes både til Android og iOS http://findtoilet.dk/apps/

http://beta.findtoilet.dk/ er webadressen, hvor man kan se toiletterne på Google Map, og hvor alle frit kan downloade de indsamlede toiletdata og bruge dem.

Læs meget mere om Tine Müllers mangeårige kamp på http://www.findtoilet.dk/

På Lyngby Station er der toiletter, der kan åbnes vis sms. Det koster 5. kr. Men mange ældre mennesker er i følge Tine Müller ikke fortrolige med mediet.
På Lyngby Station er der toiletter, der kan åbnes vis sms. Det koster 5. kr. Men mange ældre mennesker er i følge Tine Müller ikke fortrolige med mediet.
Publiceret: 02. August 2017 11:30
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere