Efter 2 guldmedaljer i streg sluttede Virums basketdamer af med en bronzemedalje, inden pengetanken løb tør og klubben besluttede at trække holdet ud af Dameligaen.

Efter 2 guldmedaljer i streg sluttede Virums basketdamer af med en bronzemedalje, inden pengetanken løb tør og klubben besluttede at trække holdet ud af Dameligaen.

Vipers var de sidste: Elitesporten i Lyngby-Taarbæk har mistet pusten

For nogle år tilbage var de lokale idrætsklubber fast inventar på DM-sejrsskamlen. Den tid er desværre slut

Af
Mikael Østergaard

ELITESPORT Der var engang, hvor kommunens idrætsklubber tog for sig af retterne, når der skulle uddeles DM-medaljer i fodbold, håndbold og basketball. Sådan er det ikke længere. Lad os kigge på sportsgrenene efter tur.

I fodbold havde kommunens flagskib, Lyngby Boldklub, sin storhedstid i 1980’erne og 90’erne, hvor det ud over en række titler i landspokalturneringen blev til en stribe DM-medaljer i 1. division, som landets bedste række hed dengang. Guld i 1983 og 1992, sølv i 1981, 1985 og 1991 samt bronze i 1984, 1988 og 1989. Så revnede ballonen, da klubben gik konkurs med et brag i 2001, men efter en degradering til Danmarksserien vendte Lyngby Boldklub tilbage til Superligaen i 2007 og vandt bronze i 2017 efter en imponerende præstation.

I februar 2018 truede en ny konkurs, men en kreds af lokale erhvervsfolk og professionelle, tidligere Lyngby-spillere trådte til og indskød ny aktiekapital. Det kunne dog ikke forhindre nedrykning til 1. division, hvor Lyngby overvintrer midt i rækken. Ikke meget tyder på, at klubben vender tilbage til Superligaen i denne sæson.

Også VSH gik konkurs

I Virum-Sorgenfri Håndboldklub har derouten været langt værre. Klubben spillede sig til bronzemedaljer i 1985 og vandt pokalturneringen i 1988, selv om holdet på det tidspunkt befandt sig i 2. division.

I 1992 blev det DM-bronze, i 1996 DM-sølv, inden det målrettede talentarbejde blev belønnet med en DM-guldmedalje i 1997. Og året efter fik Virum-Sorgenfri bronze.

Også her revnede ballonen med en konkurs. I 2002 var klubkassen tom, og klubben blev tvangsnedrykket og tog navneforandring til Virum-Sorgenfri Håndboldklub af 2002 for fortsat at kunne spille divisionshåndbold. Konkursen ramte også klubbens damehold, der dengang spillede i landets bedste række.

Spillerne forsvandt som dug for solen, og klubben er aldrig kommet sig over nedturen. I dag spiller både herrerne og damer i 3. division.

Sponsorer forsvandt

En anden af kommunens medaljeslugere har været Virum Basketball Klub, hvor herreholdet blev dansk mester i 1970 og 1971 og dameholdet snuppede fire pokaltitler og blev dansk mester så sent som i 2016 og 2017. Men organisationen hang på en enkelt person, og da et par sponsorer trak sig, revnede økonomien, og Virum trak sit hold i Dameligaen.

Samme udvikling finder man i Lyngby Volley, der for få år siden var repræsenteret i Volleyligaen for både mænd og kvinder.

Der blev især knyttet store forventninger til damerne, men indkøb af en række udenlandske spillere kostede dyrt på bundlinjen, økonomien slog revner og klubben måtte trække holdet ud af landets bedste række. Herreholdet havde dengang mange talentfulde spillere af egen avl, men konkurrerende klubber gik på strandhugst, og enden på eventyret blev nedrykning til 1. division.

Samme triste billede

Hvis man kigger på andre af kommunens idrætsklubber, er billedet mere eller mindre det samme.

Lyngby Håndbold Klubs damer har i mange år tilhørt den bedste halvdel af 1. division, men rykkede i sidste sæson ned i 3. division.

Virum-Sorgenfri Bordtennis Klub er Danmarks mest vindende klub gennem tiderne, men det er længe siden, klubben er blevet dansk mester. Faktisk skal man helt tilbage til 2001, hvor Henrik Vendelbo, Martin Jensen, Christian Larsen og Jannik Larsen fik hængt guldmedaljerne om halsen. Klubben er dog stadig i Stigadivisionen, men der vil altid være et stykke vej til medaljer, så længe konkurrenterne har råd til at betale danske topnavne og lejesvende fra Sverige, Kina og Thailand.

Der er andre eksempler på klubber, der er gledet ned igennem rækkerne eller ud af erindringen: Atletikklubben Trongården, hockeyklubben Orient Lyngby og bokseklubben Frem Lyngby, der ikke længere har nogen kampboksere.

Få opmuntringer

Der er dog også enkelte opmuntringer. Lyngby Kanoklub rangerer stadig i toppen af dansk kano og kajak, Lyngby Badminton Klub befinder sig i en lovende genopbygningsperiode og Lyngby Roklub er på vej tilbage til fordums styrke.

Resultatmæssigt går det bedst i de lokale tennisklubber. Lyngby Tennis Klub har været fast inventar i DM-slutspillet for både damer og herrer – damerne røg dog i sidste sæson ned i 1. division – og herrerne er favoritter til at vinde årets DM-titel. Størst fremgang har Virum-Sorgenfri Tennisklub med et herrehold i Elitedivisionen og et damehold, der kæmper for oprykning til landets bedste række.

Men når det store regnskab gøres op, må man konstatere, at Lyngby-Taarbæk er blevet den bløde mellemvare på elitesportens danmarkskort

Publiceret 10 December 2018 11:50