Ole Holtz-Nielsen førte an i oprøret imod Søren P. Rasmussen, men tabte første slag på generalforsamlingen i Venstre i Lyngby-Taarbæk.

Ole Holtz-Nielsen førte an i oprøret imod Søren P. Rasmussen, men tabte første slag på generalforsamlingen i Venstre i Lyngby-Taarbæk.

Redaktørens blog: Uroen ser ud til at fortsætte i ramte Venstre

Af
Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

KOMMENTAR Formanden og gruppeformanden kæmper en brav kamp for at holde sammen på Venstre her, kort tid før det forestående folketingsvalg.

Men Venstre i Lyngby-Taarbæk synes splittet efter en generalforsamling, der efter sigende var en temmelig dramatisk og uskøn affære. Og efterdønningerne har været mindst lige så dramatiske som selve generalforsamlingen.

Inde bag historien om kampvalg om formandsposten, fratræden som kredsformand, følelsesladede opslag på Facebook og avisangreb står én ting klart: Der er et oprør - og ikke kun et spirende et - i gang imod partiets frontfigur igennem de seneste 10-15 år, forhenværende borgmester og nuværende gruppeformand Søren P. Rasmussen.

Hans modstandere tabte første slag. Men det er ikke kun den nu detroniserede næstformand og formandskandidat Ole Holtz-Nielsen, der taler Søren P. Rasmussen imod. Oprøret synes orkestreret af bestyrelsesmedlem Henrik Thorsager Andersen, der på generalforsamlingen indstillede Holtz-Nielsen som ny formand for partiforeningen. Da Holtz-Nielsen efterfølgende på Facebook i et følelsesladet opslag fortalte om sin skuffelse over en unavngiven person - som han sidenhen har forklaret, er Søren P. Rasmussen - blev han støttet både af Thorsager Andersen og Martin From, der var en af partiets fremtrædende kandidater ved seneste kommunalvalg og af mange anset som værende Søren P. Rasmussens kronprins.

I dagens udgave af Det Grønne Område tegner Ole Holtz-Nielsen et billede af Søren P. Rasmussen som en løgnagtig politiker, der ikke har stået for andet end tilbagegang for Venstre i Lyngby-Taarbæk. En politiker, der har svigtet partiets medlemmer. En politiker, der mere fokuserer på, hvad andre gør galt end at fortælle om partiets politik, og som ikke er i sync med partiets medlemmer om letbanespørgsmålet. Det spørgsmål, som gav Venstres argeste modstander igennem mange, mange år, Konservative, en massiv fremgang ved seneste valg. Det spørgsmål, som i samme moment kostede Venstre mandater.

Skytset er kørt i stilling nu. Grænserne er trukket op, og der er lagt i ovnen til et internt opgør, som ikke er overstået med kampvalget om formandsposten i slutningen af januar.

Modstanderne har slået Søren P. Rasmussen i ansigtet med den handske, som symboliserer, at duellen er på vej. Ole Holtz-Nielsen var manden, der tog de første tæsk, så det bliver ikke ham, der køres i stilling som Rasmussens afløser. For det er reelt, hvad kampvalget om formandsposten handler om: Hvem skal styre Venstre politisk i de kommende år? Ikke organisatorisk. Politisk.

Derfor bliver det spændende at se, hvad Søren P. Rasmussen gør. Han har god tid, masser af tid, er privat i gang med at genopbygge sin sommerresidensens i Frankrig og politisk godt placeret som formand for beskæftigelses- og integrationsudvalget. Så han har ikke travlt på nogen måde. Og som man kan læse i denne uges udgave af Det Grønne Område løfter han ikke engang en lillebitte flig af planerne om den politiske fremtid.

Men spørgsmålet er, om Venstre kan leve med intern magtkamp igen. For kun få år siden stod Dorthe la Cour, som nu er en fremtrædende konservativ, i spidsen for et opgør med Søren P. Rasmussen. Hun tabte. Søren P. Rasmussen vandt. Men man kan ikke sige, at Venstre vandt noget som helst ved opgøret.

Så man kan godt forestille sig, at man i partiet lige nu tæller på knapper for at regne sig frem til, om endnu en langvarig intern, politisk magtkamp er sagen.

Faktum er, at Venstre mildt sagt godt kunne bruge lidt fremgang. De seneste kommunalvalg har givet tilbagegang, siden konstitueringen i 2009, hvor Socialdemokratiets Simon Pihl Sørensen kuppede den siddende borgmester Rolf Aagaard-Svendsen og forærede borgmesterposten til Søren P. Rasmussen.

Et lille overblik over de seneste fire valgresultater for Venstre i Lyngby-Taarbæk siger det helt tydeligt: 2005: 19 %, 2009: 25 %, 2013: 19 %, 2017: 11 %.

Der skal ske noget. Men hvad? Og er endnu et blodigt, internt opgør om magten løsningen?

Det Grønne Områdes redaktør, Lars Schmidt

Det Grønne Områdes redaktør, Lars Schmidt

Publiceret 12 February 2019 18:00