Redaktørens kommentar: Én ting står alene tilbage: Svigtet

Af
Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

KOMMENTAR I denne uges udgave af Det Grønne Område lægger to borgmestre - én nuværende og én forhenværende - sig fladt ned. Det gør de sammen med kommunens socialudvalgsformand.

Det gør de med rette. Og det manglende da idén grad også bare. Men de gør det godt nok lidt sent, lægger sig ned i samlet flok og beklager. Og derfor kan man godt få den tanke, at der vist mere er tale om politisk damage control end egentlig beklagelse.

Læs redaktørens kommentar fra i sidste uge. Den handlede også om Bostedet Chr. X Allé:

Søren P. Rasmussen (V) vidste det, da han var borgmester for snart seks år siden. Den nuværende borgmester, Sofia Osmani (K), vidste det også. Og socialudvalgsformand Bodil Kornbek (S) lige så.

Vidste hvad? Ja, at der var noget ravruskende galt på bostedet Chr. X Allé - et bosted for mennesker med autistisme. Pårørende til stedets beboere har igennem de sidste 10 år forsøgt at få forvaltning og politikere i tale for at fortælle om, hvad deres autistiske pårørende udsættes for dagligt.

Vi nævner i flæng: management by fear, samarbejdsvanskeligheder, stort sygefravær, mange vikarer. Alt sammen fører konsekvenserne ét sted hen - til beboerne. Deres udvikling er bremset, gået i stå, de oplever uro og utryghed i dagligdagen. Og får i bund og grund et rigtig dårligt liv.

Hvilket står i himmelråbende, skærende kontrast til det, som bostedet Chr. X Allé sælger sig selv med på bostedets hjemmeside.

"Som beboer har du mulighed for at udfolde dine kompetencer og interesser – og du er medspiller og medskaber i eget liv i og udenfor bostedet," skriver bostedet på forsiden af hjemmesiden.

Bostedet forklarer også om, hvordan mennesker med autisme skal mødes og behandles. Og man skriver:

"Vi møder derfor vores beboere med en tilgang, der respekterer dette særlige handicap..."

Nej, I gør ikke. Det, bostedet skriver om sig selv, harmonerer slet ikke med, hvordan forholdene rent faktisk har været i mange år. Det har tydeligvis ikke handlet om at respektere mennesker, som på grund af et handicap har det rigtig svært.

Læs mere om sagen her:

Man kan bebrejde politikere mange ting. Men de har også meget at skulle holde rede på. De har derfor brug for 1) en forvaltning, de kan stole på, og 2) diverse tilsyn og kontroller, der fungerer.

Det er måske nok her, at den er knebet lidt. For at sige det mildt. For forvaltningen har - ifølge de pårørende - ikke været til at stole på. De har - igen ifølge de pårørende - blandt andet manipuleret med referater fra møder, hvor de pårørende har fortalt om problemerne.

Og så har politikerne lænet sig godt op ad de vurderinger, som Det Sociale Tilsyn er kommet med. Og dette tilsyn har ikke fundet noget at udsætte på forholdene på bostedet.

Læs artiklen om politikerne, der kendte til sagen i årevis - uden at handle:

Man kan slet ikke fortænke politikerne i, at de har tillid til deres system, til deres bagland. Det skal de have.

Men når kritikken bliver ved, når den forsætter over en periode på otte-ti år, så bør man altså undre sig. Når man fra forvaltningens side sætter en intern undersøgelse af sig selv i gang, bør man fra politisk side ikke nøjes med kun at undre sig. Nej, man bør insistere på en ekstern undersøgelse. For kritikken har stået på i mange år. Den er ikke gået væk. Tværtimod. Den er vokset sig større. Bostedets Pårørenderåd trak sig i protest i det sene forår. Det burde have fået alle alarmklokker til at ringe. Det gjorde det ikke.

Men nu er der ingen vej tilbage. Og hvad gør man så? I stedet for at tage tyren ved hornene, tage ansvar og stille sig frem, så lader man kommunens kommunikationsstrateg i noget, der minder om politisk damage control, udfærdige nogle fælles svar på spørgsmål, som Det Grønne Område har stillet hver af de tre politikere: borgmesteren, socialudvalgsformanden og den tidligere borgmester.

Men denne her sag handler ikke om politisk anseelse. Nej, den handler om nogle mennesker, der fra naturens hånd er udstyret så uheldigt, at de har et handicap, der gør deres liv meget svært at leve. Disse mennesker har man svigtet i en lang årrække. Det er det, der står tilbage. Svigtet. Det kan rådhusets damage control ikke ændre på.

Publiceret 04 December 2018 10:30

SENESTE TV