Redaktørens blog:

Nu skal der samarbejdes omkring Letbanen

Af
Af Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

Det klædte den nye kommunalbestyrelse, at den allerede på sit først møde helt fint kunne håndtere den afsluttende debat om letbanen uden at ryge helt op i det højrøde, følelsesladede felt.

Konservative var kommunalvalgets helt store sejrherre i Lyngby-Taarbæk. Men valgsejren kunne ikke bruges til noget, da en af partiets store mærkesager i valgkampen, letbanen, skulle behandles.

De konservatives 10 mandater forslog som en skrædder i helvede, da der skulle stemmes. Flertallets 11 mandater var lige netop nok til at sikre både et ja til letbanen og et nej til det konservative forslag om udsættelse af sagen.

Da det i byrådssalen stod klart, at ikke ét eneste af flertallets 11 medlemmer havde tænkt sig at skifte side i 11. time, afstod Konservative fra de helt store, debatmæssige sværdslag. Man gjorde sine holdninger gældende, men valgte ikke at gå i diskussion om en sag, som på forhånd var tabt.

Læs om kommunalbestyrelsens vedtagelse af letbanen her

At Konservative valgte at træde tilbage i debatten, kan vise sig at være rigtig sundt og godt for det fremtidige, politiske klima i kommunen.

For der skal i dén grad klinkes skår efter mange års grøftegravning og åben krig.

Og lige nu er det, der allermest er behov for, at sårene heles, og at der kigges fremad.

For med kommunalbestyrelsens ja til letbanen og det forventede ja i regionen og i Folketinget er der i dén grad brug for, at tilhængere og modstandere står sammen og står fast på én ting: Anlæggelsen af letbanen i Lyngby skal være så nænsom som muligt.

Der skal findes gode løsninger, holdbare løsninger, som bliver til at leve med i de mange år, det centrale Lyngby graves op.

Det store, trafikale kaos skal undgås. Af hensyn til borgerne, virksomhederne, pendlerne og de handlende.

Hensynet til disse er det eneste, der bør veje, når nu - ikke “hvis nu” - politikerne for alvor skal til at gøre op med sig selv, om de vil slås videre med hinanden. Eller kæmpe for byen, dens borgere og aktører.

For det er det, der skal ske: Der skal kæmpes, så folk ikke flygter skrigende fra denne dejlige by.

Politikerne skal stå sammen. Længere er den ikke.

Derfor er det godt, at borgmester Sofia Osmani, der er er arg letbanemodstander, både i byrådssalen og i denne uges avis understreger, at hun vil arbejde for, at opførelsen af letbanen bliver så skånsom som muligt for Lyngby.

Derfor nytter det ikke noget, hvis torsdagens to afstemninger om letbanen - udsættelsen af sagen plus selve vedtagelsen - bliver genstand for en debat, der viser, hvor store modsætningerne stadig er.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at man som kommunalbestyrelsens største parti ikke fik sit ønske om en udsættelse igennem. Men flertallet gjorde jo bare det, som Konservative selv ville have gjort, hvis partiet havde haft flertal: Fremmede sin egen sag. Havde Konservative haft flertal, ville man ikke engang have udsat sagen. Så ville man have stemt nej til letbanen. Så ville man have fremmet sin sag - præcis, som flertallet gjorde det i torsdags. Længere er den ikke.

Så... Hvad nu?

Flertallet kan - på baggrund af bormesterens udtrykte skuffelse i dagens avis - gå til modangreb. Eller lade sagen ligge.

Læs om borgmesterens skuffelse her

Vil man trappe den konflikt op, som ligger under overfladen lige nu, så går man til modangreb. Vil man samarbejdet for byens bedste, lader man konflikten ligge og hjælper Konservative og de øvrige modstandere til at kigge fremad.

Meget passende kan de to fronter samle sig til én i den helt aktuelle kamp, der kommer til at udspille sig lige om lidt: Kampen for ordentlig bus- og togdrift, indtil letbanen kommer.

Lige nu ser det i høj grad ud til, at regionen er i gang med at tørre letbanebeslutningen af på de mennesker, der bruger kollektiv trafik. Busruter enten afkortes eller lukkes ned - for at give penge til letbanen. Mange år, før den kører sin første tur. Er det rimeligt, kære kommunalbestyrelse? Er det ikke dén kamp, I skal kæmpe? Sammen?

Publiceret 30 January 2018 11:45

SENESTE TV