Redaktørens kommentar:

Bedre chancer for at få det til at spille i Lundtofte

Af
Af Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

Byplanudvalget godkendte ikke den forkætrede, udskældte og yderst kontroversielle helhedsplan for Lundtofte.

Derimod sender man nu helhedsplanen ud i en fornyet høring - med væsentlige rettelser.

I dagens udgave af Det Grønne Område siger formanden for byplanudvalget, viceborgmester Simon Pihl Sørensen, at man ikke har travlt. “Der er ikke noget hastværk i det her,” siger han, men understreger samtidig, at selve arbejdet med helhedsplanen ikke skal gå om.

Måske det ikke skal det. Eller skal det?

Hvad med, om man tog en timeout, satte sig ned internt på rådhuset og kiggede sig selv og hinanden i øjnene for at undersøge, hvad man med rimelighed kunne have gjort anderledes i den proces, som har været en af de mest støjende i de senere år. Og så begyndte for alvor at inddrage borgerne i området?

Jovist. Planen og høringen - den første høring, altså - blev lanceret i et kommunalt valgår. Og af samme grund blev processen måske mere end normalt skinger og hysterisk.

Så hvor meget var støj, og hvor meget var en proces, der var gået galt?

Det finder vi nok aldrig helt ud af.

Men ikke desto mindre kom der rundt regnet 300 høringssvar. Det betyder, at rigtig mange mennesker tog helhedsplanen så alvorligt, at de sprang en tur i blækhuset for at give deres mening til kende.

Takket være de mange høringssvar er planen blevet ændret i en sådan grad, at det har været nødvendigt med en ny høring.

Hatten af for politikerne, der valgte ikke kun at lytte til høringssvarene, men også tog dem så alvorligt, at der er blevet ændret væsentligt i planen. Ja, ændringerne er så omsiggribende, at politikerne i protokollen til mødet i byplanudvalget har understreget, at helhedsplanen ikke skal være en konkret plan, men mere et idékatalog.

Og det er så her, man burde stoppe op og tage den timeout, der tydeligvis er ganske nødvendig. For det, der var tænkt som en helhedsplan, er nu kun et idékatalog. Alligevel er det en helhedsplan, der er i høring. Burde det så ikke være et idékatalog, som sendes i høring? Det virker altså lidt hovsa-agtigt, det her.

Når en helhedsplan - altså, en plan for et helt område - degraderes til et idékatalog ovenikøbet af et politisk udvalg, som er afgående, bør man så ikke lige suge luft ind, stoppe arbejdet og begynde forfra? Helt forfra? Det stemmer altså ikke helt, det her.

Det har tydeligvis været vigtigt for politikerne at signalere, at man lytter til borgerne. Fint nok. Men man skal mere end blot sende signaler. Vil man undgå, at der reelt kun er tale om signalpolitik, skal man nok overveje ikke at begå den samme fejl én gang til.

Fejlen? Det er at tro, at man alene vide, deroppe på rådhuset. At topstyre processer er den direkte vej til at undgå, at folk tager ejerskab på de projekter, der er i spil. Det er den direkte vej til modstand, en ny kæmpe omgang med indsigelser, larm, støj, hysteri og ballade.

At sende planen i fornyet høring er det samme som at fortsætte med at topstyre processen.

For noget af det, man i Lundtofte har råbt og skreget aller højest på, er medindflydelse. Hvorfor ikke gå 'all in' på den medindflydelse og stoppe arbejdet med den helhedsplan, som i dén grad er blevet dumpet?

Hvorfor ikke tage Simon Pihl Sørensen på ordet og bruge det manglende hastværk til noget fornuftigt - nemlig at lade sagen gå om - så man får følgeskab i stedet for modstand i Lundtofte?

Og hvorfor ikke lade den nyvalgte kommunalbestyrelse være med til at forme rammerne for arbejdet? Hvorfor ikke lade den nye kommunalbestyrelse være med til at afgøre, om helhedsplanen stadig skal være en helhedsplan i stedet for blot et idékatalog?

Hvad er det, der gør, at man ikke bremser op, tager den timeout og gentænker hele processen?

Uanset hvad, er der nu bedre chancer for at få tingene til at spille i Lundtofte. Men er det godt nok at sende en amputeret plan i høring? Er det ikke bedst at inddrage alle relevante parter, få Lundtofteparken med og så sende et forslag i høring, der har gang på jord?

Publiceret 19 December 2017 14:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV