Redaktørens kommentar:

Der er god tid til at tænke sig rigtig godt om

Af
Af Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

Hvis vi ikke passer godt på, så kan spørgsmålet om et nyt plejecenter i kommunen gå hen og blive et af de centrale omdrejningspunkter i den kommunale valgkamp.

Men det er måske slet ikke nødvendigt, at et nyt plejecenter ophøjes til valgkamp-tema. For det er først i år 2026, at behovet for et plejecenter er stigende i forhold til i dag. Om ni år.

Ganske vist er man fra kommunens side gået i gang med at varme op til et nyt plejecenter.

Man har lavet en foranalyse, som konkluderer, at et plejecenter på grunden på Kongevejen, hvor det tidligere Landbrugsmuseum ligger i dag, vil koste små 240 mio. kroner og vil kunne erstatte det umoderne plejecenter på Lystoftebakken og samtidig gøre de 30 nye plejeboliger på det nye center på den gamle statsskole til omsorgsboliger, som tanken oprindeligt var.

I sidste uge spurgte Det Grønne Område medlemmerne af socialudvalget ud om et nyt plejecenter. Der var enighed blandt alle partierne om, at et nyt center er en nødvendighed. Beliggenheden kunne man dog ikke finde fælles fodslaw om

Og det betyder, at sagen har alle ingredienser til at blive ophøjet til valgkamp-tema.

For er det ikke tanken, at der skal være kultur på Landbrugsmuseet nu, hvor kommunen har forladt Kulturhuset på Klampenborgvej? Hvis der skal være plejecenter på Landbrugsmuseets grund, hvad så med kulturen?

Og hvorfor skal det østlige Lyngby - på den anden side af motorvejen - sultes? Her er der ikke et plejecenter, og derfor vil det da være oplagt at sørge for, at dette område også har et plejecenter.

Men hvorfor ikke placere plejecentret tæt ved byen, på Møllehusgrunden, tæt ved Stadsbiblioteket og andre faciliteter, som de ældre kan benytte sig af, og tæt ved naturen og Bondebyen?

Der er masser at være uenige om og køre sager på. Ingen tvivl om det. Ting, som kan vise vælgerne, hvor de enkelte partier står. Og derfor ting, som er oplagte at diskutere i en kommunal valgkamp.

Men behøver det lige være denne valgkamp? Hvorfor ikke lige vende skråen og vente til om fire år, hvor vi er noget tættere på 2026, hvor behovet for et nyt plejecenter først opstår?

Suger politikerne luft ind og frivilligt fraskriver sig denne ellers helt oplagte mulighed for at markere sig i årets valgkamp, får de nemlig muligheden for at tænke sig rigtig godt om og på den måde skabe et plejecenter, hvor alt er planlagt og gennemtænkt.

Venter vi nogle år med at tage den helt store dans om et nyt plejecenter, vil vi formentlig vide meget, meget mere om behovet, om udviklingen inden for sektoren, om ejerforholdet, om Landbrugsmuseet som kulturinstitution.

Og derfor vil der være mulighed for at træffe en mere kvalificeret beslutning end nu, hvor en valgkamp og de følelser og uenigheder, der følger med, vil kunne forstyrre mere end gavne.

240 mio. kroner er mange penge. Mange skattepenge. Skal de gå til et nyt plejecenter, kræver det undersøgelser, analyser og masser af omtanke.

Publiceret 16 June 2017 14:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV