Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Så lad da valgkampen begynde!

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område

Skal der ansættes flere ledere i administrationen af ældreområdet? Eller skal der ansættes flere medarbejdere til den direkte pleje og omsorg af de ældre?

Det er de spørgsmål, socialudvalget diskuterer i denne tid, hvor der lægges i ovnen til budgettet for 2018.

Som det ser ud lige nu, er det et enten-eller, man går efter. Socialdemokratiet med socialudvalgsformand Bodil Kornbek i spidsen står i udvalget helt alene med holdningen om, at der skal ansættes flere medarbejdere. Ikke flere ledere.

Imod sig har hun og Socialdemokratiet Konservative, Venstre og SF, der mener, at der skal ansættes flere ledere.

Denne her sag har alt i sig til at kickstarte den kommunale valgkamp måneder, før sådan én historisk set starter for alvor.

Vi har et område inden for kernevelfærden, som er på vej ud af kurs. Alt for mange medarbejdere er syge alt for ofte. Det rammer slutbrugerne: De ældre.

Samtidig har vi en ledergruppe, der er alt for lille i forhold til antallet af medarbejdere. Lige nu er der rundt regnet 60 medarbejdere pr. leder i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen - og hele 75 medarbejdere pr. leder på plejehjemmene.

Det rammer først og fremmest medarbejderne, der lægger sig syge. Og dét rammer de ældre, som har brug for pasning, pleje og omsorg af en kvalitet, der ikke helt er tid til.

Så spørgsmålet er, om der reelt bør være tale om enten-eller: Enten flere ledere eller flere medarbejdere.

Hvorfor ikke gribe tyren ved hornene og tænke langsigtet og både-og-agtigt? Både flere ledere og flere medarbejdere.

Jamen, hvor skal pengene dog komme fra, vil de omkostningsbevidste politikere helt sikkert spørge om. Modspørgsmålet kan eksempelvis være: Har Lyngby-Taarbæk Kommune råd til ikke at sige “både-og” i denne sag?

Det er fuldstændig uholdbart, at der er så få ledere til så mange medarbejdere. Lederne når jo hverken at gøre fra eller til. De kommer ikke hele vejen rundt. De får ikke samlet op og motiveret dér, hvor det er nødvendigt. De får ikke fulgt op på alt - i forhold til det politiske niveau, i forhold til medarbejderne og i forhold til borgere og pårørende.

Spørger man medarbejderne, er underbemandingen ude på gulvet så mærkbar, at medarbejderne knækker på stribe, går grædende hjem og sygemelder sig. Konsekvenserne af det kan mærkes direkte hos de ældre medborgere.

Ledelsen presser medarbejderne med helt utilstedelige bemærkninger om, at er de ikke robuste nok, bør de nok finde sig et andet arbejde - eller “helt stå af toget”, hvis de ikke kan følge med.

Er det sådan en arbejdsplads, man fra politisk side ønsker, at Lyngby-Taarbæk Kommune skal være? Hvordan har man forestillet sig, at man vil kunne tiltrække dygtig og stabil arbejdskraft, når man byder sine medarbejdere en sådan behandling? Og hvordan vil man kunne yde den nødvendige service, når medarbejderne sygemelder sig på stribe?

Det bider sig selv i halen, og det stikker helt af, hvis det ikke håndteres.

Derfor kunne det være en idé, at politikerne vender skråen én gang til for at finde ud af, hvad der skal til for at afhjælpe både leder- og medarbejdermanglen på ældreområdet.

Og naturligvis skal de jo gøre op med sig selv, om det er dét, de ønsker. Den ligger ellers lige til højrebenet nu, hvor det er valgår.

Og nu, hvor vi så alligevel landede ved valgåret, så lad os konstatere, at ældreområdet da ikke kan være det værste tema at åbne valgkampen med.

Hvad tænker politikerne om den fastlåste situation på ældreområdet? Hvorfor satser man kun på den ene hest - og ikke begge? Altså, både flere ledere og flere medarbejdere.

Hvordan og hvor kan man finde penge til en satsning, der skaber ro og ikke kun sengetis på området? Vil man finde ekstra midler, eller skal andre områder holde for med besparelser i stedet?

Kom glad, kære politikere. Spalterne er åbne!

Publiceret: 10. April 2017 16:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt