Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Pasningsområde helt uden de store ambitioner

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område

Han står og tripper ret voldsomt, faderen, mens hans lille søn sidder på armen af en fortravlet pædagog og græder utrøsteligt. Samtidig ser Noah på to år sit snit til lige at rive Kathrine i håret, så også hun stikker i et hyl. Så ryger der en fyldt tallerken på gulvet henne fra morgenbordet. Imens breder lugten af lorteble sig. Og nu bliver køen af forældre, der vil aflevere deres børn til pædagogen, bare større og større.

Der er optræk til kaos hver morgen i daginstitutionerne landet over, hvor der ifølge en ny undersøgelse fra Børne- og Ungdoms Pædagogernes Landsforbund, BUPL, er alt for få pædagoger til de mange børn.

Det går især vildt for sig i morgentimerne, hvor mange forældre afleverer deres børn samtidig til alt for få voksne.

Alle os, der i de seneste år, har haft børn i daginstitution, kender så udmærket ovenstående beskrivelse. Problemet er, at det ikke er blevet bedre. Snarere tværtimod.

Den er også gal i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor 69 procent af pædagogerne oplever ofte at være helt alene med store grupper af børn. 36 procent af pædagogerne i kommunen har ovenikøbet oplevet uforsvarlige og farlige situationer inden for det seneste år.

Det kan godt være, at de kommunale forvaltninger lige nu er ved at skrue budgetterne for det kommende år sammen - og det så ovenikøbet i et kommunalt valgår. Og derfor skal man tage undersøgelser, der beskriver voldsomme ressourcemæssige problemer, med mindst to gran salt.

Men tallene taler deres tydelige sprog her.

Rapporten beskriver, hvor pressede normeringerne er - med eksempler på, hvordan pædagogerne i Lyngby-Taarbæk Kommune oplever deres dagligdag. Derfor bør man tage BUPL's rapport alvorligt.

Det er der heldigvis også lokale politikere fra S og V, der gør, og rapporten tages derfor op som et selvstændigt punkt på det førstkommende møde i børne- og ungdomsudvalget.

Her kan man passende stille sig selv og hinanden spørgsmålet om, hvorfor man ikke ønsker landets bedste dagpasningstilbud. Hvorfor vil man i Lyngby-Taarbæk Kommune kun et middelmådigt dagpasningstilbud - bedømt ud fra normeringer, der ligger nogenlunde i midten på landsplan?

I Lyngby insisterer man på at ville have landets bedste folkeskole, og takket være en målrettet indsats, dygtige lærere, fremsynede skoleledere og modige politikere er det det, kommunens skoler kæmper med om at være år efter år.

Det er super, at vidensbyen Lyngby kan bryste sig af at have en så bomstærk folkeskole.

Men hvad er det, der gør, at ambitionerne stopper her? Hvordan kan man her i den ressourcestærke Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor man så gerne vil tiltrække stærke skatteborgere, leve med lave normeringer - og ikke mindst med de konsekvenser, normeringerne har, og som er så udmærket beskrevet i BUPL's rapport?

Hvorfor ikke have ambitionen at skabe børn, der oplever så glad og tryg en tid i daginstitution, at de lander fuldt harmoniske og klar til læring og ny viden i folkeskolen?

For det, man er godt i gang med at udvikle nu, er - noget fortegnet og karikeret - en flok rovdyr og deres ofre. Der er i daginstitutionerne en daglig kamp om de voksnes opmærksomhed. En kamp, som de stærke vinder - og de svage taber.

Er det sådanne børn, vi ønsker at skabe her i Lyngby-Taarbæk Kommune? Børn, der dagligt kæmper hårde kampe om opmærksomhed? Børn, der mister selvværd og selvtillid i denne kamp? Børn, der føler sig ensomme? For det bliver altså konsekvensen, hvis der ikke gøres noget.

Over en tredjedel af pædagogerne i Lyngby-Taarbæk Kommune har inden for det seneste år oplevet uforsvarlige og farlige situationer på grund af normeringen.

Er det sådan noget, vi vil stræbe efter, kære politikere? Eller - spurgt på en anden måde: Hvad er det egentlig, vi vil, skal og tør stræbe efter på dagpasningsområdet? Hvad vil vi acceptere? Og ikke mindst: Hvad vil vi ikke acceptere? Er det virkelig i orden, at en pædagog er alene med en stor børnegruppe i lang tid ad gangen? Her tænkes der både på pædagogens stresstærskel og på sikkerheden for børnene. Hvad synes forældrene egentlig?

Publiceret: 18. April 2017 17:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere