Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Nu er grænserne trukket fuldt og helt skarpt op

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område
Venstres leder i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk, tidligere borgmester Søren P. Rasmussen, går til stålet i denne uges udgave af Det Grønne Område. Her skærer han ind til benet, ja, nærmest udbener og hudfletter det budgetforlig, som Konservative, Socialdemokratiet, SF, Liberal Alliance, Radikale og løsgænger Birgitte Hannibal indgik i sidste uge - og som de er stolte af, glade for og tilfredse med.

Det er der egentlig intet som helst overraskende i. Altså, at forligsparterne er tilfredse og oppositionen det stik modsatte. Heller ikke, at Søren P. Rasmussen af samme grund går til stålet. Det skal han. Det ligger i kortene - uanset, om det er kommunalt valgår eller ej.

Men netop fordi det er valgår, går man nok mere vedholdende og hårdt til flertallet. Og på den måde blotter man den overfalds-taktik, man i måneder nu har anet som værende Venstres overordnede valgstrategi.

Venstre går efter at slå ned på det mindste svaghedstegn, og svaghedstegn er der et par stykker af i årets budget. Ikke mindst, når man kigger på kommunens likviditet i de kommende år. For her ser det ud til, at man - hvis ikke der sker noget drastisk - om fire år, når der igen er kommunalvalg, har drænet kommunens likvide beholdninger.

2018 vil give et finansieringsunderskud på 30,7 mio. kroner, 2019 et underskud på 91 mio. kroner, 59,2 mio. kroner i 2020 og 97,3 mio. kroner i 2021. I alt over de fire akkumuleres der et finansieringsunderskud på 278,2 mio. kroner. Hvis altså, der ikke gøres noget undervejs. I samme periode går kommunens kassebeholdning fra 264,4 mio. kroner til 97,3 mio. kroner. Kobler man finansieringsunderskuddet sammen med faldet i likvider, vil kommunens likvide beholdning være på et stort, rundt nul ved udgangen af 2021.

Søren P. Rasmussen frygter, at der kommer til at rulle medarbejderhoveder. Men lad os nu se, om ikke økonomien reddes. Det kan eksempelvis ske ved af salg af grunde.

Og nu, vi er ved salg af grunde.

En bærende del af den sjove del af budgettet for de kommende to år er overskuddet fra salget af Trongårdens jorder, hvor der i stor stil skal opføres boliger.

32,4 mio. kroner af dette overskud fra grundsalget laves til en pulje, hvorfra der kan bruges 21 mio. kroner i 2018 og 11,4 mio. kroner året efter.

Hvad de penge skal gå til, ligger dog på ingen måde fast. Det skal de partier, som i juni besluttede at sælge Trongårdens jorder, finde ud af i fællesskab. Og de partier er: Alle - bortset fra Venstre, selvfølgelig.

Men det skal jo hverken afholde Venstre eller alle os andre fra at komme med gode ideer til, hvad pengene kan bruges til.

Kigger man budgettet og budgetforliget igennem, er der mindst én ting, der springer i øjnene: De ufatteligt få midler, der er sat af til kultur i en kommune, som i år har mistet sit kulturhus. 200.000 kroner ekstra er der sat af hvert år de næste fire år.

Men ikke et ord om et nyt kulturhus. Intet. Kigger man på budgettet, står det nærmest skrigende og bøjet i neon, at kultur, det er ikke noget, vi satser på her i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Ud fra prioriteringerne i budgettet kan man sagtens tolke - og måske misfortolke? - det derhen ad, at man hos det politiske flertal har det helt fint med, at borgerne søger mod hovedstaden og de andre forstadskommuner for at få de kulturelle oplevelser, som Lyngby-Taarbæk Kommune ikke ønsker at tilbyde sine borgere.

Men det kan meget vel være, at det er noget, vi har misforstået. Kan forligspartierne mon fortælle noget om det? Hvad er tankerne om og planerne for kulturlivet i kommunen? Er politikerne tilfredse med tingene, som de er? Og med, at borgerne søger udenfor kommunen for at blive underholdt?

Og hvad siger Venstre, der står udenfor indflydelse på, hvad pengene fra Trongårdssalget skal bruges til? Venstre vil jo rigtig gerne have skattelettelser. Er det på bekostning af kulturen? Eller: Hvad vil Venstre med kulturen i kommunen?

Publiceret: 28. September 2017 18:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Valget netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt