Kommunalvalg 2017
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Når ulvene hyler i flok, kvæles den lokale debat

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område
Ulven er kommet til Danmark for at blive, ser det ud til. Ulven er et flokdyr, som samles i kobler, der fejt overfalder og fortærer enlige, forsvarsløse individer.

Ulvekoblerne færdes ikke kun i de danske skove. Nej, de flokkes også på Facebook, hvor de trives virkelig fint med at slå ned på alt og alle, som de kan finde at slå ned på.

Det ene øjeblik ser vi et ulvekobbel i blåt antræk angribe en ensom, rød ulv. Det andet øjeblik ser vi det modsatte. Og sådan bliver det bare ved og ved.

Bevares. Underholdningsværdien kan bestemt være høj, når de lokale ulvekobler på Facebook overfalder folk, der blander sig i debatten - og ikke er enige.

Men politik er ikke underholdning. Politik handler om, hvordan skatteborgernes penge bruges ud fra, hvilken ideologisk baggrund og hvilke holdninger og overbevisninger man har.

Politik er alvor - ikke mindst for de mennesker, som skal leve med konsekvenserne af de politiske beslutninger.

Politik bør drives af kvalificerede mennesker, der mener det alvorligt og har noget på hjerte. Og som taler af et ærligt hjerte. Ikke af mennesker, som sidder bag en skærm og angriber hinanden.

Det er på ingen måde befordrende for noget som helst, at kvalificerede politikere in spe jages væk fra den lokalpolitiske scene af det ene ulvekobbel efter det andet.

Der er mere end tre måneder til kommunalvalget.

Men allerede nu kan vi vist roligt konstatere, at tingene er ved at gå amok. Dog primært på Facebook, hvor saglighed og almindelig respekt for andre mennesker og deres holdninger tilsidesættes i en sådan grad, at det tangerer voksenmobning og det, der er værre.

Det er ikke kun ulækkert. Det er også pinligt og uværdigt.

Mest af alt er det en katastrofe for det lokale demokrati, at man risikerer - ja, nærmest er helt sikker på - at ende i en offentlig gabestok, fordi man har en holdning, som gadens parlament ikke bryder sig om.

For gadens parlament er det egentlig bedøvende ligegyldigt, hvad der er rigtigt eller forkert, sandt eller falsk.

Historien om hashsalg - eller ej - på Lundtofte Skole er der tærsket langhalm på.

Men historier, fortællinger, hvor der ses stort på fakta, eller hvor sandheden lige twistes, så den passer ind i det billede, den nu skal passe ind i, er der masser af.

Seneste eksempel: I sidste uge blev Det Grønne Område taget som gidsel. En kendt, lokal debattør og kandidat til KV17 følte sig kaldet til at tæske løs på navngivne politiske modstandere ved at lufte sin forargelse over, at samme personer agerede som ulvekobbel. For ifølge debattøren havde Det Grønne Område udnævnt de navngivne personer som værende en del af et ulvekobbel.

Det er simpelthen noget så ærgerligt, når fakta ødelægger en god fortælling. Som tilfældet er her. Det Grønne Område har nemlig ikke udnævnt nogen som helst til at være del af et ulvekobbel. Vi har skudt med spredehagl for at få en pointe igennem.

I en kommentar i juni måned om debatniveauet her i kommunen op til kommunalvalget beskrev vi en konkret situation, hvor en nyslået KV17-kandidat blev overfaldet og systematisk rakket ned på Facebook. Vi brugte ulvekoblet som en analogi i den forbindelse. Hensigten var ikke at hænge navngivne personer ud. Beskrivelsen af, hvordan ulvekoblerne arbejder her i kommunen, var ment som en generalisering for at illustrere debatniveauet.

Og i sidste uge kunne man så - helt grotesk - opleve, hvordan et ulvekobbel anført af den omtalte debattør med den lemfældige omgang med fakta virkelig gik til biddet ved at kritisere navngivne personer for at gøre det, som koblet egentlig selv var i gang med.

Men hvad tænker de lokale partiledelser om dette uvæsen? Er det virkelig noget, de vil lægge navn til? Hvad om de lokale partier tager tråden op fra de siddende politikere og det initiativ, borgmesteren kom med for nogle måneder siden, tager ansvar for debattonen og i fællesskab får skabt et kodeks for respektfuld adfærd. En adfærd, som partiernes kandidater og bestyrelsesmedlemmer har at leve op til, vel at mærke. Vil det være rimeligt, at partierne kun kan have medlemmer, som lever op til et sådant kodeks? Noget skal der gøres, og det skal være nu. For det er ved at køre helt af sporet.

Og ja, denne kommentar er skrevet vel vidende, at undertegnede og DGO formentlig vil blive ulvekoblernes næste offer. Det tager vi med. I den gode sags tjeneste.

Publiceret: 07. August 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt