Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Hvad i alverden er meningen egentlig?

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område

KOMMENTAR I denne uge må vi leve med risikoen for at blive beskyldt for at være lige selvcentrerede nok. Vi skriver nemlig en kommentar om vores faste kommentar. Det stykke tekst, du sidder og læser lige nu. Og som du finder på side 2 hver uge.

Men der er en mening med galskaben. For kommentaren er under heftig beskydning, og det primært fra politisk hold, hvorfra vi beskyldes for alt mellem himmel og jord: at drive partipolitik, at have skjulte dagsordener og holdninger, og bevidst at skrive forkerte ting.

Derfor er det vigtigt for os at præcisere og fortælle læsere og politikere, hvad meningen med den ugentlige kommentar egentlig er. Og ikke mindst: Hvad meningen ikke er.

Kommentaren har været en fast, ugentlig del af Det Grønne Område siden august sidste år. Siden da har rigtig mange forholdt sig til, hvad vi har skrevet netop på denne plads i avisen. Og tak for det. Vi er rigtig glade for og taknemmelige over interessen. Det er rigtig dejligt, at vores læsere forholder sig til det, vi skriver. For så er vi jo mere end halvvejs i mål.

Vi har fået rigtig mange positive tilkendegivelser - fra helt almindelige læsere, foreningsfolk, kommunalt ansatte og politikere. Og naturligvis har vi også fået det modsatte.

For lige pludselig er Det Grønne Område begyndt at mene noget.

Og hvad i alverden er meningen lige med dét?

Meningen er ganske enkelt den, at Det Grønne Område som en vigtig rolleindehaver i lokalsamfundet naturligvis engagerer sig i kommunens udvikling, i livet i kommunen og de sager, der rør sig. Lige som alle andre, der engagerer sig, engagerer vi os for at skabe en bedre kommune.

Netop derfor skriver vi også om de ting, der ikke fungerer. For at få dem til at fungere, så Lyngby-Taarbæk bliver en endnu bedre kommune at leve i og arbejde i, end den er i dag.

Kommentaren er ikke en leder, som udtrykker avisens holdning, men netop en kommentar skrevet af en navngiven person. Denne sondring er vigtig.

Hensigten med kommentaren er at perspektivere de historier, vi skriver om. Hensigten er at skabe debat og refleksion. Det gør vi ved at undre os på læsernes vegne, stille spørgsmål og rejse problemstillinger - altid med udgangspunkt i den sunde fornuft.

Netop derfor er det også vigtigt for os at understrege, hvad meningen med kommentaren ikke er.

Vi indtager ikke partipoltiske holdninger. Vi er partipolitisk neutrale. Og vi tager ikke patent på nogen som helst form for sandhed.

Det betyder ikke, at vi ikke kan have en holdning. For det kan vi sagtens. Men kun på kommentarplads. Dog er det vigtigt at gentage understregningen af, at holdningerne ikke er oppebåret af nogen som helst form for ideologi eller partifarve. Og heller ikke nogen skjult dagsorden.

Holdningerne afvejes fra sag til sag og er - igen - ikke afstemt med nogen som helst form for ideologi eller partifarve.

Vores dagsorden er helt åben:

Med kommentaren vil vi - helt som vi skal - holde øje med magthaverne, perspektivere og skabe debat, undren og refleksion. Vi råber også vagt i gevær, når vi finder det nødvendigt. Og det gør vi med den almindelige snusfornuft som fast ledsager - ikke ideologier og partipolitiske holdninger og standpunkter.

Derfor er fortsatte og evindelige motivfortolkninger spild af tid. Der er ikke noget at hente.

Vi forholder os ikke til, hvem der sidder ved magten - og hvorfor. Det er ikke vigtigt for os, hvilke partier der har flest mandater, og, hvem der er borgmester.

Vi forholder os alene til, hvad der siges og gøres - og måske navnligt, hvad der ikke gøres og ikke siges. Vi stiller de spørgsmål, som er nødvendige at stille. Og det holder vi ikke op med. For det er vores opgave: At undre os på læsernes vegne og holde magthaverne i ørerne.

Det bryder magthaverne sig naturligvis ikke om. Men i et demokratisk samfund er en kritisk presse et vilkår. Og for en kritisk presse er kritik fra magthaverne et vilkår. Det lever vi fint med. Man må kritisere alt det, man vil. For det betyder, at vi bliver læst og debatteret. Et succeskriterium for kommentaren er netop, at der bliver talt om den, fordi den omhandler ugens vigtigste debatemne - ud fra vores vurdering her på redaktionen. Så vi takker for interessen.

Publiceret: 25. April 2017 10:09

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt