Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Hvad er årsagen til, at Venstre og Konservative er i konstant krig?

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område
Mådehold uden skattelettelser eller forbrug og skattelettelser finansieret af besparelser?

Modsætningerne mellem det borgerligt ledede flertals budgetforlig og den borgerlige oppositions budgetforslag er netop så tydelige, som det er beskrevet ovenfor.

Oftest opstår der sød musik, når modsætninger mødes. Men ikke her.

Splittelsen af det borgerlige Lyngby-Taarbæk er ikke blevet mindre efter, at Konservative igen fik flertal uden om Venstre til at indgå forlig om næste års i øvrigt yderst afdæmpede budget.

Venstre var hurtigt ude med kritik af budgetforliget, som mener man, indeholder skjulte besparelser i form af en reduceret prisfremskrivning af budgettet.

Venstre mener således ikke, at budgetflertallet spiller ærligt spil. Flertallet derimod mener ikke, at Venstre har noget at komme efter. Der bliver ingen sparerunder, siger borgmester Sofia Osmani. Det ville der være kommet, hvis Venstres budgetforslag var blevet vedtaget.

En af de tunge hjørnesten i finansieringen af Venstres budgetforslag er nemlig besparelser i stor størrelsesorden.

Hos Venstre mener man, at administrationen er vokset i en sådan grad, at den skal skæres så meget ned, at den lander på det niveau, den var på i 2013. Det sidste år, som Venstres Søren P. Rasmussen var borgmester.

Ifølge Venstre er administrationsudgifterne vokset med 21 mio. kroner på de fire år, hvor konservative Sofia Osmani har været borgmester. Disse penge skal spares over de næste fire år. Det vil i alt være 73,5 mio. kroner, der hives ud af administrationens budget til og med år 2021. 10,5 mio. kroner næste år og 21 mio. kroner hvert af de efterfølgende tre år.

Skal man lave en kvik omregning til, hvor mange hoveder en besparelser på 73,5 mio. kroner kommer til at koste, lander man med lidt hovedregning (!) på mere end 160 - hvis altså, at man går ud fra, en medarbejder i den kommunale administration koster 450.000 kroner om året.

Medarbejderne i administrationen kan dog hurtigt ånde helt lettede op. For disse besparelser bliver ikke til noget, eftersom Venstres budgetforslag stemmes ned, når flertallets budget vedtages endeligt den 9. oktober.

Det kunne ellers være interessant at høre, hvor og på hvad Venstre mener, at man kan finde mere end 73 mio. kroner i administrationen. Det fremgår nemlig ikke af partiets budgetforslag.

Nogle af pengene skulle, hvis forslaget ellers havde gang på jord, være brugt til at sætte personskatten ned med 0,1 procent.

Et fald i personskatten på 0,1 procent svarer til 400 kroner pr. skatteyder. Om året. Ikke om ugen. Ikke om måneden, men om året. Det er det samme som 33,33 kroner om måneden. Det kan man jo ikke engang få et nogenlunde anstændigt glas rødvin for. Men for kommunen er det alligevel en sjat. 11,3 mio. kroner står en nedsættelse af personskatten på 0,1 procent i 2018 sig i. 8,3 mio. kroner af disse refunderes dog af staten.

Det er helt og aldeles gratis for et oppositionsparti at komme fra baghjul og præsentere et budgetforslag efter, at der er indgået budgetforlig. Så hvorfor Venstre ikke har foreslået en skattenedsættelse, der reelt vil kunne mærkes ude i de små hjem, er ikke helt til at begribe. I hvert fald ikke fra denne skribents stol.

En anden ting, der heller ikke helt er til at begribe, er, hvorfor det borgerlige Lyngby-Taarbæk bliver med at bekrige hinanden i sådan en slags borgerlig borgerkrig. En borgerkrig, der har eksisteret i generationer. Og som for udenforstående virker fuldstændig grotesk og uforståelig.

Konservative og Venstre burdejo gå sammen og sikre, at det borgerlige flertal af vælgere i kommunen får det, som de gerne vil have det. Men det gør de ikke. Uvist af hvilken grund. Handler det alene om magt og ære? Om, hvem der sidder i borgmesterstolen, hvem der sidder som udvalgsformænd og får de vederlag, der hører sig til, hvem der har hvilke bestyrelsesben - og de bestyrelsesvederlag, der hører sig til? Her på tærsklen til kommunalvalget kunne det være rigtig, rigtig spændende at få svaret på, hvorfor Venstre og Konservative ikke arbejder sammen. Er der nogen, der vil hjælpe?

Publiceret: 04. Oktober 2017 14:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Valget netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt