Kommunalvalg 2017
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Hensigten er god, fin og rigtig, men effekten...

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område

Borgmester Sofia Osmani (K) har sat sig for bordenden for at være bannerfører i kampen for den gode debattone i den kommunale valgkamp i Lyngby-Taarbæk.

I sig selv et ædelt og yderst tiltrængt initiativ.

Borgmesteren har foreslået et ni punkter langt kodeks for den gode opførsel i valgkampen. Et kodeks, der nu er under tilretning og finpudsning blandt de politikere, som støtter borgmesterens kamp.

Spørgsmålet er dog, om borgmesteren skyder sig selv i foden ved at begive sig ud på et korstog, som hurtigt kan og vil blive opfattet som et forsøg på at kontrollere den kommunale valgkamp.

Spørgsmålet er dog - på den anden side - om ikke, at det er det, der skal til? Altså, at borgmesteren som formand for kommunalbestyrelsen tager ansvaret for, at der i valgkampen diskuteres politik og ikke personer.

Meningerne er delte, som man kan læse på side 2 og 3 i dagens avis.

Det Grønne Område har foretaget en rundspørge blandt de politikere, som deltog i det møde mandag aften i sidste uge, hvor borgmesterens kodeks for den gode, politiske opførsel blev præsenteret. Det fulde og hele resultat af rundspørgen kan læses på vores hjemmeside, DGO.dk.

Fælles for politikerne fra de forskellige partier er, at de siger, at der rent faktisk er en god tone. Derfor vil det være nemt at konkludere, at hvad skal det her så til for? Hvor nødvendigt er det så egentlig med et kodeks for den gode opførsel, når nu man rent faktisk opfører sig ordentligt?

Så er der reelt ikke bare tale om et paradeforslag, hvis formål er at pege fingre ad de politiske modstandere?

Én ting er i hvert fald sikkert: Forslaget dumper i 'ikke-testen', som også kaldes 'banalitetstesten' og er en måde at efterprøve og filtrere politiske budskaber med substans fra budskaber, der kan synes tomme og ligegyldige.

Sæt ordet 'ikke' foran budskabet, og du vil kunne se, hvor banalt det egentlig er: Vi skal IKKE have en god debattone i valgkampen. Hvilke lokalpolitikere vil stille sig op og slå på tromme for en dårlig debattone? Ingen.

Alligevel kan borgmesterens fokus på debattonen have sin berettigelse.

For det politiske liv i Lyngby-Taarbæk har godt nok nogle tunge lig i lasten, en bagage fyldt med personlige modsætninger, voldsomme kampe, som man kun oplever de færreste steder rundt om i landet. Sår, der ikke rigtigt vil heles.

Konstitueringen oven på valget i 2009 er et af de sår, der har svært ved at heles. Det var her, Socialdemokratiet trak bukserne af De Konservative og svigtede den mangeårige samarbejdspartner ved at forære magten til Venstre og Søren P. Rasmussen.

Valgperioden 2010-13, hvor Rasmussen var borgmester og gjorde sit til at ændre på alt bestående, gjorde sårene endnu dybere - og resulterede i en usædvanlig hård valgkamp i 2013.

Så ja, sporene skræmmer helt bestemt. Og det kan blive meget værre denne gang, for især på det sociale medie Facebook trives en helt igennem modbydelig debattone sine steder.

Men er det borgmesterens opgave at definere den gode debattone og gode, politiske opførsel? Og skal der egentlig være et kodeks? For hvad vil det reelt kunne gøre, dette kodeks? Hvordan straffes en overtrædelse?Og af hvem?

Effekten af et kodeks over god, politisk opførsel i den kommunale valgkamp vil først og fremmest være, at der i ét væk vil blive peget fingre og skudt på hinanden i løbet af valgkampen.

Og risikoen for, at effekten bliver det direkte modsatte af det tiltænkte, er stor. Kæmpe stor. Nærmest uundgåelig.

For det vil blive så nemt med kodekset i hånden at angribe debattonen og ikke det politiske indhold. Og det betyder, at man med henvisning til kodekset om god, politisk opførsel vil kunne gå mere efter manden end bolden.

Så hvis borgmesteren dybest set ønsker, at der skal diskuteres politik i valgkampen og ikke personer og personlige modsætninger, skal tungen virkelig holdes lige i munden. Også af borgmesteren selv. Måske man skulle have et kodeks for brugen af kodekset?

Publiceret: 02. Maj 2017 10:45
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt