Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Redaktørens kommentar: Fokus på det gode ældreliv i kommunen

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område

I sidste uge godkendte kommunalbestyrelsen den nye ældrestrategi, som skal være gældende fra 2017 og frem til og med 2021. Strategien er blevet til i samarbejde med de ældre og deres organisationer, som ovenikøbet er ganske godt tilfredse med resultatet.

Og det ser da også godt ud. Det ser ud til, at kommunen gerne vil de ældre det bedst mulige ældreliv. Der er masser af gode hensigter, gode tiltag og løfter. Man kan ikke rigtigt sætte en finger på noget.

Dog er man en lillebitte smule skeptiske i Seniorrådet. Man er glade for de mange, gode skriftlige hensigter, siger formanden til Det Grønne Område. Men man frygter, at pengene - når alt kommer til alt - ikke rigtigt matcher de gode hensigter, når der skal handles på de mange, gode hensigter.

Man er ligeledes betænkelige ved, at pengene fra ældremilliarden bruges på personale og ikke på at forsøde tilværelsen for de ældre.

Men strategien skydes ikke ned. Langt fra. Og kigger man den igennem, må man konstatere, at der er mange, fine nye indsatser inden for fokusområderne 'sundhed og forebyggelse', 'selvbestemmelse', høj kvalitet og sammenhæng i plejen', 'mad og ernæring' og 'en værdig død'.

Kommunen forsøger med sin ældrestrategi at ramme tre målgrupper: de ældre, der kan klare sig selv, de ældre med brug for kun lidt hjælp, pleje og støtte samt de ældre, der er afhængige af hjælp, støtte og pleje.

Det Grønne Område har talt med en af de ældre, som kan klare sig selv et langt stykke hen ad vejen, for at høre, hvad et godt ældreliv er for en størrelse. Tingene skal fungere. De skal ikke være besværlige.

Og så er det ikke kun de store, fine ord og hensigter, der er vigtige for de ældre. I mange tilfælde er det de små, nære ting, der fylder meget. Eksempelvis frygten for digitalisering hos mange af de ældre, som aldrig har fået lært at være dus med internettet og de mange digitale services, som det offentlige byder på.

Normeringen i hjemmeplejen og på plejehjemmene er et evigt debatemne. Den ældre, vi har talt med, frygter direkte at komme på plejehjem, fordi der ifølge ham ikke er nogen at snakke med, og fordi man ender med bare at ligge i en lorteble.

Hvis dét er den virkelige fortælling om et godt ældreliv her i kommunen, skal man fra systemets side i gang med noget brandslukning og med at skabe en ny fortælling. Og her er den nye ældrestrategi et godt redskab. Hvis de gode hensigter føres ud i livet.

I sidste uges udgave af Det Grønne Område fortalte vi en glad og god historie fra ældrelivet i kommunen. En historie, der kan være med til at skabe fortællingen om, at Lyngby-Taarbæk Kommune rent faktisk gerne vil skabe et godt liv for sine ældre.

I en ikke så fjern fortid var maden på plejehjemmene noget, der blev debatteret og var genstand for megen utilfredshed hos de ældre og deres pårørende. Kommunen lyttede til kritikken, sadlede helt om, ansatte kokke, etablerede køkkener, som producerede rigtig god, sund og nærende mad. Og så steg livskvaliteten lige pludselig - men vist ikke helt tilfældigt - ude på plejecentrene.

Denne positive forandring har vakt så stor genlyd ude i landet, at ældreminister Thyra Frank for nylig lagde sin vej forbi Bredebo, hvor hun blev præsenteret for initiativerne - og nogle yderst spændende menuer. Derfor faldt der også masser af lovord af, da ministeren var forbi.

Meget er rigtig fint og godt i den nye ældrestrategi. Der er fokus på nogle rigtige ting. Men glem ikke de små og nære ting i de ældres dagligdag. Og brug fortællingen om maden på plejecentrene til at skabe fortællingen om, at kommunen kan tage action og sadle om, hvis tingene løber af sporet.

Publiceret: 17. Marts 2017 15:30
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt