'Pensionister i Skolen' har siden starten i 2011 vokset sig til en succes. I fremtiden kan behovet blive større, vurderer Annette Raunsholt, som var med til at starte projektet. Arkivfoto
'Pensionister i Skolen' har siden starten i 2011 vokset sig til en succes. I fremtiden kan behovet blive større, vurderer Annette Raunsholt, som var med til at starte projektet. Arkivfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Pensionister tilbyder hjælp: Projektet 'Pensionister i Skolen' er en succes

Projektet 'Pensionister i Skolen' er vokset til i dag at have cirka 60 frivillige pensionister, som hjælper kommunens folkeskoler. Det gavner både børnene, skolerne og pensionisterne, konkluderer en evaluering af projektet.

Projektet 'Pensionister i Skolen' startede med 10 frivillige i 2011. Nu skriver vi 2016, og omkring 60 pensionister giver nu en hånd med rundt om på Lyngby-Taarbæk Kommunes folkeskoler. Det fortæller Annette Raunsholt, som i samarbejde med Frivilligcentret i Lyngby-Taarbæk Kommune og med penge fra TrygFonden startede 'Pensionister i Skolen'.

Succesen betyder også, at projektet 'Bedste i Børnehuset' startede i 2013, hvor 14 pensionister i dag hjælper til i kommunens børnehaver og vuggestuer. Hun har en vision om, at der skal være en frivillig pensionist i alle kommunens folkeskoleklasser.

Hun fortæller, hvorfor hun tror, at projektet er blevet en succes.

"Det handler om tiden, vi lever i. De folk, som går på pension og efterløn, har alt for mange ressourcer til at blive pensioneret. Disse ressourcer skulle sættes i spil, så de ikke blev en samfundsmæssig byrde. Samtidig er der alt for lidt tid til børnene, fordi folkeskolen er presset," fortæller Annette Raunsholt.

Projektet har tidligere blevet belønnet med pris. Læs mere her.

Hjælp i en travl tid

Det er ikke blot på det stigende antal pensionister, at succesen kan måles. En evaluering af projektet fra 2013 viser, at projektet har stor gavn for både skolerne og pensionisterne.

"'Pensionister i Skolen' er overordnet set en succes. Såvel skolebørnenes trivsel som seniorernes livskvalitet er blevet positivt påvirket gennem projektets indsats," lyder konklusionen i rapporten.

Annette Raunsholt fortæller, at projektets succes er med til at give folkeskolen noget af det, som hun synes mangler efter blandt andet lærerkonflikten og skolereformen.

"Efterspørgslen fra skolerne fortæller mig, at der har været brug for mere menneskelighed i folkeskolen. Forældrene har måske ikke overskuddet til at give børnene det, som pensionisterne giver dem. Og lærere og pædagoger har slet ikke på grund af besparelserne på området," siger hun.

Bliver meget større

I fremtiden vil der også være brug for frivillige pensionister i skolerne, vurderer Annette Raunsholt. Hun er sikker på, at projektet med tiden får over 100 frivillige. Måske mange flere end det, hvis samfundsudviklingen fortsætter i samme retning.

"Jeg kan godt se for mig, at antallet af frivillige vil vokse meget på grund af den nuværende samfundsmodel med travle forældre, travle bedsteforældre, nedskæringer og lærerflugt, mens mange ressourcestærke går på efterløn og pension," siger hun.

Det kan dog også være, at samfundet ser anderledes ud.

"Det kan være, at vi bliver mere opmærksomme på det menneskelige aspekt. Så kan det være, at det ikke er nødvendigt med lappeløsninger," siger hun.

Publiceret: 18. April 2016 14:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere