Henvendelser fra borgere og kommunens egne medarbejdere tyder på, at problemerne i Lyngby Hovedgade er eskaleret, skriver borgmester Sofia Osmani (K) i et brev til Nordsjællands Politi. Foto: Lars Schmidt
Henvendelser fra borgere og kommunens egne medarbejdere tyder på, at problemerne i Lyngby Hovedgade er eskaleret, skriver borgmester Sofia Osmani (K) i et brev til Nordsjællands Politi. Foto: Lars Schmidt
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Opråb fra Lyngby Hovedgade: Hash-rygende 12-13-årige og narkokriminalitet skænder hovedgaden

Politiet og politikere anså handling i Lyngby Hovedgade for tvingende nødvendigt efter skyderiet ved Magasin sidste år. Men problemerne vokser, og mindreårige er nu set ryge hash i området

I kølvandet på skyderiet ved Magasin 22. november sidste år talte både politikere og politiet om store problemer i den nordlige ende af Lyngby Hovedgade. Men et lille år efter skyderiet, hvor blandt andet en 30-årig uskyldig mor blev ramt, fortsætter utrygheden med at hærge i hovedgaden. Og nu har 12-13-årige hashrygende drenge også sin gang i gaden. Det viser en aktindsigt, som Det Grønne Område har fået hos Lyngby-Taarbæk Kommune.

På et lokalrådsmøde 7. december 2016 sagde vicepolitidirektør Finn Andersen, at politiet ved, at der sælges stoffer flere steder i Lyngby, og han opfordrede Lyngby-Taarbæk Kommune til at være opmærksomme på problemerne, så “diverse grupperinger ikke etablerede sig i kommunen”.

På et møde i kredsrådet 14. december 2016 sagde Sofia Osmani (K), at tilbagemeldinger fra borgere, handlende og SSP-medarbejdere “tyder på en alvorlig situation”. Hun fortalte, at flere grupperinger forsøgte at erobre markedet i Lyngby, og at der skal en fælles indsats til at dæmme op for det.

Et referat fra et møde 15. december 2016 viser, at Nordsjællands Politi kendte til problemerne i Lyngby Hovedgade igennem længere tid, og at situationen var “helt uacceptabel”. Politiet havde dog brug for flere informationer og indberetninger for at kunne “skride til operation”.

Læs mere om sagen her.

Brug for mere politi

Men hvordan er situationen i den nordlige ende af Lyngby Hovedgade et lille år efter skyderiet?

Problemerne fortsætter, og situationen er endda forværret, ifølge et brev som Sofia Osmani 2. oktober 2017 sendte til politidirektør Jens-Christian Bülow. Hun skriver blandt andet om en “stigende bekymring” for udviklingen i Lyngby Hovedgade på baggrund af henvendelser fra kommunale medarbejdere og handlende i Lyngby Hovedgade. Henvendelser om “rocker- og bandetilstedeværelse”, om “truende og utryghedsskabende adfærd”, om “åbenlys handel med stoffer”, som “er tydeligt eskaleret i forhold til niveauet ved årsskifte og har efterhånden været et problem igennem længere tid”.

Sofia Osmani skriver, at Lyngby-Taarbæk Kommune har brug for politiets tilstedeværelse i området, og for at politiet stopper det åbenlyse salg af stoffer.

Læs mere om sagen her.

Ro på narkoproblemerne

Nordsjællands Politis vurdering af situationen i Lyngby Hovedgade siden skyderiet er, at der er sket en forbedring. Aktindsigten viser, at problemerne i Lyngby Hovedgade efter møderne i ugerne efter skyderiet nævnes flygtigt.

På et lokalrådsmøde 18. maj 2017 vurderede vicepolitiinspektør Finn Andersen, at omkring narkoproblemerne i Lyngby Hovedgade “var der nu blevet ro”. Han berettede om en god dialog med de forskellige parter, og at der var arrangeret konfliktråd.

Finn Andersen gentog vurderingen, om at der var faldet ro på Lyngby Hovedgade, på et lokalrådsmøde 4. september. Han fortalte også om en fortsat god dialog med de stridende parter, men at parterne ikke var interesseret i at deltage i et konfliktråd. Nordsjællands Politi kørte dog fortsat patrulje og var til stede i området, lød det.

Hash-rygende børn

Aktindsigten viser dog også en ny tendens, som den seneste tid har vist sig i Lyngby Hovedgade:

“Senest har SSP modtaget billeder af børn og unge omkring 12-13 årsalderen, der sandsynligvis ryger joints,” hvilket “udbygger vores bekymring om, at flere og yngre unge er i kontakt med dels stoffer, og dels voksne kriminelle”, skriver Sofia Osmani i sit brev 2. oktober 2017 til politidirektør Jens-Christian Bülow.

Det Grønne Område har talt med flere kilder uafhængigt af hinanden, som bekræfter, at børn og unge, som formodes at være mindreårige, er set ryge joints.

Et referat fra et såkaldt §115-møde, som Nordsjællands Politi og Lyngby-Taarbæk Kommune holder hver uge, blev det nævnt, at en folkeskolelærer er blevet gjort bekendt med, at to tidligere elever muligvis løber ærinder for kriminelle i området og samtidig har et stort hashforbrug.

På et §115-møde 29. september fremgår det, at billeder af to unge drenge, der angiveligt ryger en joint, er blevet forevist. På grund af kvaliteten af billedet kan det ikke siges med sikkerhed, men det drejer sig muligvis om en 12-årig dreng fra Lyngby-Taarbæk Kommune. Nordsjællands Politi har fået billederne.

Publiceret: 10. Oktober 2017 10:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt