Lyngby-Taarbæk Kommune tilbyder sine borgere den tredjebedste service af alle landets kommuner, vurderer Mandag Morgen. Arkivfoto
Lyngby-Taarbæk Kommune tilbyder sine borgere den tredjebedste service af alle landets kommuner, vurderer Mandag Morgen. Arkivfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Omfattende undersøgelse: Lyngby-Taarbæk har landets tredjebedste serviceniveau - men skraber bunden i to kategorier

Målt på 24 forskellige parametre konkluderer ugebrevet Mandag Morgen, at Lyngby-Taarbæk Kommune er den tredjebedste, når det kommer til kommunal service. Man skraber dog bunden, når det kommer til kultur og indbrud

Lyngby-Taarbæk Kommune er den tredjebedste kommune i landet, når det kommer til serviceniveauet. Det konkluderer ugebrevet Mandag Morgen i deres kortlægning af kommunernes serviceniveau.

Det gør man på baggrund af nøgledata på 24 parametre, for eksempel ældreudgifter, ledighed, uddannelsesniveau, nystartede virksomheder, dagtilbud, tyveri og vold.

Samtidig har et repræsentativt udsnit af danskerne vurderet vigtigheden af hver enkelt parameter, så nogle af dem vejer tungere end andre, oplyser Mandag Morgen.

På førstepladsen ligger Gentofte Kommune, mens Rudersdal Kommune indtager andenpladsen. De tre kommuner er også landets rigeste kommuner.

“Velstillede kommuner har to fordele. De har et bedre indtægtsgrundlag og har mulighed for at bruge flere penge på service end andre kommuner. Samtidig har de typisk få borgere, der står uden for arbejdsmarkedet, og få borgere, der er i kontakt med det strafferetlige system,” siger professor i kommunaløkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Kurt Houlberg, til Mandag Morgen.

Skraber også bunden

Men som det er med tal, fortæller de ofte ikke hele sandheden. Og selvom der i dette tilfælde er tale om en af de hidtil største og mest omfattende kortlægninger i forhold til kommunerne og hvor det er bedst at bo, forholder professor i kommunaløkonomi ved VIVE, Kurt Houlberg, sig alligevel kritisk til de målte parametre.

“Nøgletallene og andre statistiske data tager ikke højde for forskelle i kommunernes udgiftsbehov og er ikke nødvendigvis de bedste indikatorer for den kommunale service,” siger Kurt Houlberg til Mandag Morgen, men fastslår også følgende:

“De velstående kommuner ligger i top, fordi de har lidt bedre muligheder end mindre velstillede kommuner for at opretholde eller udbygge deres serviceniveau.”

Selv om Lyngby-Taarbæk Kommune ligger nummer tre, så skraber man alligevel bunden i flere kategorier. Når det kommer til kultur, ligger kommunen nummer 93. Indbrudstyvene kan også fryde sig, for her ligger Lyngby-Taarbæk Kommune nummer 95, ifølge Mandag Morgen.

Placeringer:

Lyngby-Taarbæk Kommune får en samlet placering som nummer tre ud af de 98 kommuner.

På de enkelte måleparametre ser det sådan ud:

Sport og fritid: plads nr. 33 af 98

Service for skatten: plads nr. 1 af 98

Bureaukrati: plads nr. 68 af 98

Kultur: plads nr. 93 af 98

Byudvikling: plads nr. 1 af 98

Undervisningseffekt: plads nr. 5 af 98

Klassekvotient: plads nr. 75 af 98

Børnepasning: plads nr. 1 af 98

SFO: plads nr. 2 af 98

Dagtilbud: plads nr. 17 af 98

Udgifter til ældre: plads nr. 2 af 98

Plejeboliger: plads nr. 49 af 98

Ældre-madordning: plads nr. 64 af 98

Forventet levetid: plads nr. 6 af 98

Tyveri og indbrud: plads nr. 95 af 98

Vold: plads nr. 11 af 98

Førtidspension: plads nr. 8 af 98

Kontanthjælpsmodtagere: plads nr. 5 af 98

Ledighed: plads nr. 6 af 98

Offentligt udbud: plads nr. 75 af 98

Ejendomme til erhverv: plads nr. 31 af 98

Grundskyld: plads nr. 16 af 98

Uddannelsesniveau: plads nr. 4 af 98

Nye virksomheder: plads nr. 12 af 98

Kilde: mm.dk/kommuneportal

Publiceret: 12. November 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Valget netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt