Søren Bork mener, at hvis Lyngby-Taarbæk Kommune gennemfører spareforslag, vil autistiske beboere ikke kunne komme på ferie. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Søren Bork mener, at hvis Lyngby-Taarbæk Kommune gennemfører spareforslag, vil autistiske beboere ikke kunne komme på ferie. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Slut med ferier til bostedsbeboere, hvis spareforslag vedtages

Hvorfor vil man spare et lille beløb, som har stor betydning for en lille sårbar gruppe, undrer far med autistisk søn sig over

Af
Mikkel Brøgger Petersen

SPARERUNDE Er der én ting, som Søren Borks 43-årige autistiske søn Casper har talt meget om den seneste tid, er det ferien til Mallorca, som han sammen med andre beboere på bostedet Chr. X's Allé netop er taget afsted på.

Men Søren Bork er bekymret over, om hans søn og de andre beboere fremover kan komme på lignende ferier. Lyngby-Taarbæk Kommune skal spare ca. 66 mio. kr. i de kommende budgetforhandlinger, og i sparekataloget er en mulighed at spare 500.000 kr. på ferieordningen for beboere på kommunens bosteder.

"De har glædet sig rigtig meget til at komme til Mallorca. Tager man det fra dem, kan de ikke tage afsted. Beboerne betaler selv for pædagogernes overarbejde og ekstraomkostninger ved at være væk hjemmefra. Uden det kommunale tilbud er det umuligt at komme afsted," siger han.

"Jeg forstår ikke, at man tager det ind i sparekataloget. At man overvejer at gøre det så dårligt for en så lille gruppe, som i forvejen ikke har så mange fornøjelser i hverdagen," siger han.

- Men kommunen har mange forskellige spareforslag, og vil alle ikke sige, at netop deres område er vigtigst?

"Alle kæmper for deres område, det forstår vi udmærket. Men i modsætning til vores område, er der på de fleste andre områder tale om raske borgere. Derfor synes vi, at denne gruppe er specielle. De kan jo ikke komme uden for bostederne uden ledsager," siger han.

Forringet livskvalitet

Konsekvensen ved at afskaffe ferieordningen er Søren Bork ikke i tvivl om.

"De vil ikke kunne komme på ferie og endagesture, fordi de kan ikke komme afsted uden pædagogisk ledsagelse," siger han og fortæller, at loven forhindrer at betale betale pædagogerne for at tage med.

"De må ikke betale til pædagogerne, selv om de havde penge til det. Det siger loven. Det skal betales bostedet eller kommunen. Inden man lavede loven om, måtte de tage af sted, og så betalte man pædagogernes omkostninger. Men det må de ikke længere," fortæller han.

Og ingen ferie betyder forringet livskvalitet, vurderer han.

"Livskvaliteten vil blive væsentlig forringet. Så længe de har forældre og pårørende, som har råd til at tage dem med på tur, er det måske ikke så galt. Men vi bliver også ældre, og vi lever ikke for evigt, og hvad så når vi er væk. Og det er jo ikke alle, der har råd til det," siger han og tilføjer:

"Et er, at jeg kan tage ham med på ferie, men det er ikke det samme som at komme afsted med de andre beboere, som er hans venner."

Bodil Kornbek har svært ved at tro, at der er politisk opbakning til at spare ferieordningen for kommunens bostedbeboere væk. Foto: Lars Schmidt

Bodil Kornbek har svært ved at tro, at der er politisk opbakning til at spare ferieordningen for kommunens bostedbeboere væk. Foto: Lars Schmidt

Unødig bekymring

Formand for social- og sundhedsudvalget, Bodil Kornbek (S), fortstår bekymringen.

"Jeg vil også være bekymret, hvis det var et af mine børn. Borgere, som har et handicap, skal selvfølgelig have mulighed for at holde ferie. Jeg kan ikke forestille mig, at der er politisk opbakning i socialudvalget til at spare på ferie for beboerne på Chr. X's Allé," siger hun og sætter spørgsmålstegn ved, om spareforslaget overhovedet skulle være sendt ud.

"Et forslag på 500.000 kr. er en mindre sum i det store billede, men med stor betydning for beboerne, som har behov for pædagogisk støtte og hjælp i forbindelse med ferie. De 500.000 kr. giver beboerne mulighed for en dejlig ferie i f.eks. et lejet sommerhus i Danmark," siger hun og mener, at beslutningen om at sende alle spareforslag ud, inden man har forholdt sig til, om det overhovedet er værdigt at gennemføre besparelsen, har vist sig at skabe stor bekymring hos flere.

Publiceret 15 August 2019 11:45