"Min pointe er, at man føler sig afmægtig. Det er synd for de gamle. Sidste måned køber jeg sammen med nogle andre pårørende blomster og tomatplanter til den fælles terrasse, som hører til lejlighederne," siger Dorthe Kyhn Boss, der underer sig over, at sansehaven har fået lov til at forfalde, siden den i 2018 blev indviet efter flere års forberedelse. Foto: Pernille Borenhoff

Fra sansehave til stresshave: "Ukrudtet står i fuldt flor"

Sansehaven på Baunehøj er ikke blevet ordnet, siden den blev indviet i 2018. Derfor er stort set alt - undtagen ukrudt - dødt

Af
Pernille Borenhoff

Plejecenter Baunehøj er så stolt af sin sansehave, at den pryder forsiden på centrets hjemmeside.

Men virkeligheden er en ganske anden. Og det har den ifølge Dorthe Kyhn Boss været, stort set siden haven med pomp og pragt blev indviet i slutningen af maj 2018.

Dorthe Kyhns Boss' forældre flyttede i marts 2017 til plejecentret, primært fordi hendes mors tiltagende demens gjorde det svært for parret at blive i eget hjem. Hendes mor er i mellemtiden død, men Dorthes far bor stadig i lejligheden, der har udsigt til sansehaven. Eller rettere stress-haven, som han kalder den.

"Ukrudtet står i fuldt flor, og der er ikke plantet blomster i bedene i år. Det stresser min far helt vildt, han ville gerne hjælpe med at luge. Han kan bare ikke, for det tillader de snart 94-år gamle knæ ikke længere. Og ned i ‘sansehaven’, det vil en mand med grønne fingre, hvis egen have altid var en pryd for øjet, af gode grunde ikke," siger Dorthe, der i sine mange år som journalist på sundhed- og livsstilsområdet har skrevet talrige historier om sansehaver, som opføres i forbindelse med hospitaler og plejehjem.

"Vi ved, at det giver mennesker mere livskvalitet at være tæt på naturen. Der er oveni købet videnskabelig evidens for at sige, at det kan hjælpe syge og sårbare mennesker til at få det bedre. Vi kender det jo alle sammen, der sker noget inde i os, når vi kigger på og dufter til smukke blomster," siger hun.

Smukke blomster og dufte, var netop nogle af de argumenter, som formand for social- og sundhedsudvalget Bodil Kornbæk bragte i spil, da hun i 2016 udtalte sig til Det Grønne Område i en artikel, der handlede om, at der var afsat midler fra værdighedspuljen til oprettelse af sansehaver på Baunehøj, Virumgaard og Solgaarden.

"Der bliver anlagt stisystemer på de tre plejecentre med levende hegn og belysning på stierne, således at det i højere grad er muligt for beboere med demenssygdomme at færdes udenfor i den friske luft i et sikret stisystem. Denne indsats suppleres med etablering af sansehaver, hvor beboernes sanser stimuleres af dufte, smage, overflader, temperaturer lyde mv.," lød det fra Bodil Kornbæk.

Kommunens ansvar

Sidste sommer var ualmindeligt tør, og en uge efter, at sansehaven var anlagt for 140.000 kroner fra værdighedspuljen, tørrede den ifølge Dorthe Kyhn Boss ud. Og der blev lukket for vandet i havens springvand.

"Der var vandingsforbud, og det var meget varmt, så på en måde var det forståeligt, at der ikke blev vandet, men jeg efterlyste samtidig ved et beboermøde, om vi kunne få et par borde og bænke, så vi kunne gå ned i haven med vores pårørende," siger hun.

Sommeren gik uden vanding. Og uden borde og bænke.

I foråret 2019 var der stadig ikke sket noget. Og da Dorthe Kyhn Boss efterspurgte handling fra Baunehøj, lød svaret, at haven ligger stille, fordi kommunen og KAB, der ejer Baunehøj, ikke er enige om, hvem der har ansvar for at vedligeholde sansehaven.

Men det har den relativs nyansatte centerchef fundet ud af.

"Kommunen havde ikke afsat midler til driften og eller tænkt driften ind. I første omgang var der nogen forvirring omkring, hvis jord, den var opført på, men det viser sig, at det er kommunens jord. Vi har derfor indhentet et tilbud fra center for areal og ejendomme om at få haven ordnet," siger hun.

I første omgang bliver der luget, klippet alt det visne væk og ryddet op.

"Lige nu er det følsomt at begynde at udskifte planter, men det gør vi, så snart det ikke er så varmt længere. Det andet går vi hurtigst muligt i gang med,” siger Tina Mørk, der har været en tur rundt i kommunen for at besigtige sansehaverne på Solgården, Virumgård og Bredebo. Og de fungerer ifølge hende fint.

Er der så ikke tale om, at der er et ledelsesmæssigt svigt på Baunehøj?

"Det er klart, at det handler om at have blik for, hvordan der ser ud. Jeg kan ikke sige, at man ikke har reageret på Baunehøj. Og jeg ved ikke, hvorfor man ikke reageret i forvaltningen. Jeg reagerer i hvert fald nu. Og jo. Dybest set er det et ledelsesansvar, og derfor vil der blive gjort noget ved det nu," siger Tina Mørk, der ikke kan love, at der kommer borde og bænke på nuværende tidspunkt.

"Men jeg er ved at kigge på, hvordan indgangspartiet til Baunehøj og de øvrige arealer på Baunehøj kan blive pænere, og den forskønnelse kommer til at ske i samarbejde med boligselskabet KAB.

Publiceret 09 July 2019 11:45