Dennis Møgelgaard har i mere end 20 år været tilknyttet det anerkendte Gallerie Mokum i Amsterdam. Han er inspireret af hollandske kunstnere og af den hollandske tradition for det realistiske maleri. Foto: Pernille Borenhoff

Dennis Møgelgaard har i mere end 20 år været tilknyttet det anerkendte Gallerie Mokum i Amsterdam. Han er inspireret af hollandske kunstnere og af den hollandske tradition for det realistiske maleri. Foto: Pernille Borenhoff

Kongehuset har fået øje påVirum-kunstner

Dennis Møgelgaard, der netop er fyldt 60 år, er ikke så kendt i den brede offentlighed. Til gengæld har både kongehuset og udlandet fået øje på den figurative maler fra Virum

Af
Pernille Borenhoff

Det kan godt være, at Dennis Møgelgaard, der den 6. juni rundede de 60 år, ikke er kendt i den brede offentlighed. Han er ikke den, der gør stor væsen af sig. Stiller sig op på en ølkasse og råber sine holdninger ud. Eller laver happenings og andet, der kan fange eventuelle køberes opmærksomhed.

Men hvad gør det, når Kongehuset har fået et ualmindeligt godt øje til en? Og at man samtidig sælger utroligt godt uden for landets grænser.

"Jeg har lige bygget det her hus i haven. Blandt andet af nogle gamle vinduer," siger Dennis Møgelgaard. Foto: Pernille Borenhoff

Dennis Møgelgaard har været en del af den danske kunstscene i mange år. Og har haft udstillinger på gallerier og museer. Blandt andet på Sophienholm og Det Nationalhistoriske Museum.

Det var netop sidstnævnte udstilling i 2017, der fik Kongehuset til at kaste et blik på Dennis Møgelgaard, idet hans portræt af Henning Fode, Dronning Margrethes kabinetssekretær, prydede udstillingskatalogets forside.

"Jeg fik en forespørgsel fra Kongehuset, fordi Dronning Margrethe havde et ønske om, at jeg skulle portrættere kronprinsens fire børn. Det skulle være en gave til ham i anledning af hans 50 års fødselsdag," fortæller Dennis Møgelgaard, som Det Grønne Område møder på hans fødselsdag i boligen på Ringerbakken i Virum.

Opgaven fra Kongehuset gjorde ham både stolt og glad, og det betød, at kronprinseparrets fire børn flere gange kom hertil for at bliver malet.

"Nogle gange kom de med kronprinsessen, som så sad i vores stue og ventede, mens jeg havde børnene oppe i mit atelier," siger han.

De fire portrætter blev klar til den runde fødselsdag, og det er Dennis' håb, at de en dag bliver vist for offentligheden.

"Det er svært at male børn og at få dem til at sidde stille, og de her børn var fuldkommen som alle andre børn. Meget livlige og glade," siger han.

Kunst der ligner

Dennis Møgelgaard har malet, siden han i teenageårene så Picasso og Renoir.

"Jeg søgte ind på akademiet, men kom ikke ind, fordi man dengang skulle male abstrakt. Jeg er en figurativ maler. Det er mit sprog. Jeg kunne jo godt hoppe på en bølge. Men du er nødt til at være ærlig over for dig selv og ikke satse på at ligne nogle andre," siger han.

Det er svært at sælge kunst for en der endnu ikke er slået igennem. Og da han skulle have noget at 'falde tilbage på' kom han i kokkelære på Langelinjepavillonen.

"Det var sjovt, og de var glade for mig. Jeg var godt til at dekorere maden, men jeg hoppede fra, fordi jeg ville male," siger han.

Den usikre levevis som kunstner har for ham været en rutschetur. I perioder har han solgt virkelig godt - ikke mindst i Holland, hvor han har et tæt samarbejde med Galleri Mokum i Amsterdam. Andre gange - ikke mindst under finanskrisen - har det været mere op ad bakken.

"Men, når jeg om morgenen løb tur med vores hund i Geels Skov og bagefter tog en svømmetur i Furesøen, og så alle de bilister, der var på vej på arbejde, så tænkte jeg, hvor heldig kan man være. Det hele er kun til låns. Og det handler om, hvordan vi administrerer det. Jeg har ikke behov for at eje. Bare jeg kan leve af at male, hvad jeg gør, er sund og raks og at mine kone og børn også er raske, så skal jeg ikke ønske mig mere,"siger han.

Dennis Møgelgaard har dog et stort fødselsdagsønske. Og det er at få en separatudstilling på Sophienholm.

"Jeg har talt med Benedicte (udstillingsleder, red) om det og håber meget, at det lykkes i 2020 eller i 2021."

Fødselsdagen blev på dagen fejret med familien. Senere på måneden holder han fest i haven for sine venner og familie.

"Det bliver sådan lidt kolonihaveagtigt. Folk skal bare komme og hygge sig," siger Dennis Møgelgaard.

Publiceret 12 June 2019 17:00

SENESTE TV