Artikler fra Det Grønne Område i 2011, 2012, 2013 og 2014. Her kan man læse om Martin Froms og Ole Holtz-Nielsens tur rundt i det lokale, politiske landskab. Fra Venstre til Liberal Alliance over Lyngby-Taarbæks Liberale liste til Venstre. I dag skrives endnu et kapitel i den historie. Foto: Lars Schmidt

Artikler fra Det Grønne Område i 2011, 2012, 2013 og 2014. Her kan man læse om Martin Froms og Ole Holtz-Nielsens tur rundt i det lokale, politiske landskab. Fra Venstre til Liberal Alliance over Lyngby-Taarbæks Liberale liste til Venstre. I dag skrives endnu et kapitel i den historie. Foto: Lars Schmidt

V-kandidat melder sig ud og går i frontalangreb

Martin From, der var stillet op til kommunalvalget i 2017 og af flere var betragtet som Søren P. Rasmussens kronprins, smækker med døren efter interne stridigheder. Venstre er det tredje parti, han forlader. Hidtil er han fulgtes med Ole Holtz-Nielsen, men Holtz-Nielsen bliver i Venstre.

Af
Lars Schmidt

POLITIK Nu er krisen hos Venstre i Lyngby-Taarbæk for alvor brudt ud.

I sidste uge - midt i valgkampens hektiske, indledende fase - meldte det fremtrædende, lokale partimedlem Martin From sig ud.

Og det var ikke i stilhed.

Tværtimod smækkede han så eftertrykkeligt med døren og gik så voldsomt i frontalangreb på den lokale partiledelse og partiets gruppeformand og tidligere borgmester, at bruddet må kunne høres helt ind til partitoppen på Christiansborg.

Martin From meldte offentligt ud på Facebook, hvor han fortalte, at han havde truffet en af sit livs "letteste beslutninger":

"Pga. talentløst arbejde i den lokale partiforening Lyngby-Taarbæk, har jeg valgt at melde mig ud af Venstre. Jeg stiftede kendskab til kommunalpolitik ved kommunalvalg i 1989, hvor min far blev valgt ind i Karups byråd for Venstre. Siden da har jeg ikke oplevet noget så ubrugeligt som Venstres vælgerforening i Lyngby-Taarbæk," skriver han.

Og han slutter sin meddelelse af med at opfordre sine venner til at stemme borgerligt-liberalt ved det kommende valg.

"Det udelukker naturligvis Venstre," skriver han til slut på Facebook.

Tredje parti

Venstre er det nu tredje parti, som Martin From forlader. Og det er det tredje parti, hvor han har været partikammerat med Ole Holtz-Nielsen, som den efterhånden langvarige, interne krise i Venstre tager sit udspring i.

I maj 2013 forlod begge Liberal Alliance - og smækkede med døren. De skabte så deres egen lokalliste, Lyngby-Taarbæks Liberale Liste, som ved kommunalvalget 2013 kun opnåede 178 stemmer. Og så tog de til Venstre. Her mislykkedes deres forsøg på en magtovertagelse på generalforsamlingen i slutningen af januar i år.

Ole Holtz-Nielsen, der i 2005 var formand for Venstre i Lyngby-Taarbæk, ville i i januar i år være formand igen.

Så han udfordrede den siddende formand, Lis Coskun Laursen, på generalforsamlingen. Og tabte. Herefter langede han offentligt og meget kraft ud imod formand Lis Coskun Laursen - men primært imod Venstres gruppeformand og tidligere borgmester, Søren P. Rasmussen.

På baggrund af dette angreb valgte et stort flertal i Venstres bestyrelse for nylig at gå ud med en email med en pressemeddelelse, hvor man bakkede formand og gruppeformand op - og tog afstand fra Ole Holtz-Nielsens udtalelser.

Det er på baggrund af bestyrelsens email, at Martin From valgte at gå.

"Det fremstår helt klart, at Søren P. Rasmussen er forfatteren bag mailen, hvor Ole Holtz-Nielsen igen bliver sat i et dårligt lys. Der var ellers lagt op til, at man skulle holde lav profil her under valgene, men Søren P. Rasmussen og formanden Lis Coskun kan ikke få drama nok, og så tæller deres egne interesser langt højere end partiets," siger Martin From til Det Grønne Område:

"Mailen udstiller den udbredte inkompetence hos formandskabet og Søren P. Rasmussen, der er helt uden situationsfornemmelse. Ole Holtz-Nielsen har ikke udtalt sig om noget, jeg ikke kan bekræfte. Især Sørens behag ved at manipulere."

Inklinerer for Konservative

Over for Det Grønne Område afviser Martin From at gå til andre partier. Direkte adspurgt svarer han:

"Det forventer jeg ikke - ingen steder."

I kommentartråden på det opslag på Facebook, hvor From offentliggør sin afgang fra Venstre, inklinerer han dog kraftig over for Konservative og borgmester Sofia Osmani, som han ellers bekæmpede indædt sammen med Ole Holtz-Nielsen og andre Venstre-folk tilbage i valgkampen i 2017.

På Facebook opfordres Martin From til at gå til Konservative. Det afviser han ikke:

"Tak for opfordringen. Jeg tror dog, at det er bedst med en pause. Desuden ønsker jeg ikke at provokere nogen yderligere, så vi må se om muligheden opstår på sigt. I hvert fald fik Lyngby-Taarbæk den helt rigtige borgmester ved valget," skriver han på Facebook.

Ole Holtz-Nielsen fortæller til Det Grønne Område, at han ikke forlader Venstre:

"Jeg har ikke meldt mig ud af Venstre og har heller ikke planer om det," siger han kortfattet.

Taler ikke politik

Det er dog ikke kun bestyrelsens email om Martin Froms mangeårige politiske makker, Ole Holtz-Nielsen, der fik ham til at forlade Venstre. Også partiets politik er han uenig i, siger han til Det Grønne Område:

"Vi har ikke haft et eneste arrangement i de sidste par år, hvor vi måtte tale politik. Især letbanen har der været lukket helt ned for, da både Ole og jeg er meget kritiske på det område. Hvad er et politisk parti, hvor der ikke må tales politik, blot fordi gruppeformanden ikke ønsker at blive udstillet med sin manglende opbakning blandt medlemmerne," spørger Matin From - og fortsætter:

"Søren P. Rasmusen har ingen opbakning i foreningen eller på den politiske front. Det kom klart til udtryk ved kommunalvalget i 2017, der var en fortjent lussing til Venstre, og på det efterfølgende evalueringsmøde gjorde Søren P. Rasmussen det klart, at han ikke skulle være spidskandidat fremover."

Også næstformand Jens Odgaard får knubbede ord med på vejen fra Martin From, der bekræfter, at man i Venstre rent faktisk har villet ekskludere Ole Holtz-Nielsen:

"Jens Odgaard bør nok også se på sine egne kompetencer. Da han ville ekskludere Ole Holtz-Nielsen, bar det præg af, at Jens ikke engang havde læst vedtægterne for sådan en manøvre. Han blev af flere opfordret til at skifte til et andet parti, hvor eksklusioner var noget, man blot udførte som en hverdagsopgave. Hele den del af forløbet var meget uprofessionelt håndteret af Jens Odgaard," fastslår Martin From.

Bør trække sig

Efter at have smækket med døren over for Venstre kommer Martin From nogle gode råd til, hvad medlemmerne af partiet i Lyngby-Taarbæk bør gøre nu:

"Der er langt fra sat punktum i denne sag. Det eneste rigtige på nuværende tidspunkt vil være, at Søren P. Rasmussen trækker sig fra kommunalbestyrelsen og overlader pladsen til førstesuppleanten," siger han:

"Desuden skal hele bestyrelsen trække sig, så der kan vælges en ny, kompetent bestyrelse, som vil politik og pleje vælgerforeningen. Desværre er det ikke muligt med personligheder som Søren P. Rasmussen, Lis Coskun og Jens Odgaard, der alle tre trives med hundeslagsmål af den mest beskidte karakter. Derfor ser jeg ingen grund til at bruge mere tid på Venstre i Lyngby-Taarbæk."

- Kan du fortænke folk i at mene, at du shopper rundt mellem de politiske partier? Kan du ikke få magt og indflydelse ét sted, så søger du videre til et andet. Så: Handler politik for dig mere om magt og indflydelse end om at kæmpe for politiske idealer?

"Det forstår jeg godt. Hvis magt var interessant, kunne jeg jo bare fortsætte i Lyngby-Taarbæks Liberale Liste. Det interessante er at opnå gode politiske aftaler på vegne af borgerne," svarer Martin From.

Dysser krisen ned

De tre angrebne Venstre-folk gør over for Det Grønne Område, hvad de kan for at dysse krisen ned.

Gruppeformand Søren P. Rasmussen siger til avisen:

"Jeg er altid ked af det, når medlemmer melder sig ud af Venstre, men jeg ønsker Martin alt det bedste frem over. Jeg har været glad for samarbejdet med Martin i de år, han har været aktiv i Venstre, og har i mange sms’er dokumentation for hans fulde opbakning til mig og det, jeg står for – så sent som den 4. februar i år får jeg ros fra Martin for mit arbejde som gruppeformand."

Søren P. Rasmussen er blevet præsenteret for Martin Froms angreb på ham, men har ikke yderligere kommentarer.

Er blevet præsenteret for angrebet, men har ingen kommentarer.

Formand Lis Coskun Laursen og næstformand Jens Odgaard går også stille med de døre, som Martin From har smækket med. De siger i en samlet udtalelse til Det Grønne Område:

"Når man er så uenig, som Martin her giver udtryk for, så er det jo helt forståeligt, at han melder sig ud. Vi har to gange om måneden politiske møder, hvor vi kun taler om politik. Her kan alle medlemmer møde op og diskutere med vores kommunalbestyrelsesmedlemmer. Det har Martin selv været flittig til at gøre, så han har da bestemt været med til at forme vores lokale politik, hvilket han skal have tak for," siger de samstemmende.

Og imens de slås i den lokale partiforening, forsøger Charlotte Munch at blive valgt i kredsen - både til Europarparlamentet og til Folketinget. Hun siger til Det Grønne Område, at hun inderligt håber, at der nu er lagt låg på de stridigheder, der har været i den lokale forening, men hun føler dog, at hun bakkes op af alle i lokalforeningen.

Publiceret 22 May 2019 11:00

SENESTE TV