Nomineret til årets butik: Alle har ret til en god læseoplevelse

Hos BOGhandleren finder man en smittende glæde ved bøger og en stor kærlighed til Kgs. Lyngby

Af
Signe Steffensen

Nomineret Hans Nielsen og Anne Dorthe Liljedahl overtog boghandlerforretningen på Lyngby Hovedgade i 2010 uden noget synderligt kendskab til branchen, men med en stor kærlighed til bøger.

”På det tidspunkt var den fysiske papirbog nærmest erklæret død,” siger Hans Nielsen

Men patienten ikke bare lever, men lever i bedste velgående. Parret drev i en lang årrække forretningen som en Bog & idé, og bogsalget udgjorde en stadig større andel af forretningens vækst. Derfor besluttede de for tre år siden at blive en del af kædesamarbejdet BOGhandleren for i højere grad at kunne hellige sig bøgerne og i øvrigt sætte deres eget præg på, hvad der ud over bøger skal sælges i forretningen. Og det må gerne være varer, der selv fortæller en historie.

For to år siden startede de to også forretning i Dronningmølle, hvor de åbnede Drømmehuset, der sælger bøger, møbler og andre ting til bolig og indretning

I BOGhandleren på Lyngby Hovedgade læser alle, også den 16-årige folkeskoleelev, der gør rent i forretningen efter skoletid. Monika læser alle krimier, og Anneline kan godt lide politiske biografier og slægtsromaner.

”På den måde bruger vi hele tiden hinanden og lader anbefalingerne gå videre. Når en kunde kommer og fortæller om den bedste bog de har læst, så spørger vi også ind til, hvorfor den er det,” siger Hans Nielsen.

Og et mantra er, at der er ikke noget, der hedder en dårlig bog. For folk kan lide og har brug for noget forskelligt.

Stem her

Den helt rigtige bog

Hans Nielsen synes noget af det mest fantastiske er, at han får lov til møde folk i betydningsfulde øjeblikke af deres liv. Fordi han på en og samme dag kan sælge bøger om graviditet til en ung kvinde med blusende kinder, men også finde den rigtige bog om sorg, der skal bruges som gave til en der lige har mistet sin mand. På den måde dækker bøgerne hele livet.

”Vi bliver glade, når kunderne kommer tilbage og fortæller, at det var den helt rigtige bog vi fandt til dem. For det er en kunst at kende folks præferencer af og til uden de selv kender dem. Men når de så kommer igen og siger fedt, at du fik mig til at prøve noget nyt. Så bliver man glad. Det viser også, at de stoler på os,” siger Hans Nielsen.

For Anneline er noget af det bedste, når de møder forældre og børn i butikken, der er på jagt efter noget, der kan kickstarte barnets læselyst.

”Så plejer vi at sende forældrene lidt væk og få en snak med barnet selv. Det bedste er at se dem forlade butikken med en bog i hænderne, som de virkelig har lyst til at læse. Og endnu bedre er det, når de kommer igen og gerne vil have to’eren,” siger Anneline og griner.

Engageret i livet i byen

BOGhandleren bakker ofte op om lokale arrangementer.

”Vi har en fælles interesse i at få kunderne til at komme til byen, og derfor engagerer vi os også der, hvor det giver mening. Vi deltager i seniorugen i maj måned og i bibliotekets faglitterære festival og i arrangementer som Liv i Lyngby, hvor vi sidste år sendte tusind gæster højt til vejrs i den lift vi havde lejet,”siger Hans Nielsen.

”Og så elsker vi Lyngby,” siger Anneline Larsen.

Hun har boet i byen i snart ti år, men har aldrig hilst på så mange mennesker på gaden som hun gør nu. Hun har arbejdet i BOGhandleren de seneste tre år og blev udnævnt til butikschef 1. marts.

Boghandleren skal vide alt

”Der er rigtig mange, der kommer for at spørge om vej eller hvor de kan få det ene eller det andet, så er det vigtigt at vi kender byen og kan guide dem,” siger Anneline Larsen.

”Ja hvis man vil være i detailhandlen, så skal man være på,” siger Hans Nielsen. Han mener selv at opskriften på boghandlerens succes er viden, service og en ægte glæde ved bøger.

”Vi tror på bogen, den dør aldrig,” siger han.

Publiceret 12 April 2019 11:00

SENESTE TV