"Formålet er at skabe lokal viden og interesse for vores bygningskulturelle og landskabsmæssige værdier samt at engagere folk til at gå i dialog med kommunen om fremtidens udvikling af vores bymiljøer," siger Erik Præstegaard, Vibeke Nellemann, Michael Jørgensen og Uffe Wainø, der godt kunne bruge et par stykker mere, der også brænder for formålet. Foto: Pernille Borenhoff

Lundtofte-gruppe registrerer bevaringsværdier: Borgerne skal engageres i lokalområdet

En borgergruppe arbejder på en publikation om Lundtoftes bygningskultur og landskabsværdier. På sigt ønsker de at lave lignende om samtlige bydele i kommunen

Af
Pernille Borenhoff

Fire lokale borgere har en plan - og for at føre den ud i livet skal de bruge: solidt fodtøj, kamera, blok og pen. Og ikke mindst viljen til at lægge oceaner af timer i udførelsen af planen - gerne med hjælp fra andre engagerede borgere i lokalområdet.

Planen, de arbejder seriøst på at føre ud i livet, går i første omgang ud på at registrere Lundtofteområdets bygningskultur- og landskabsværdier.

"Vi er gået i gang med at forberede en kortlægning af bevaringsværdier i hele Lundtofte bydel, og vores mål er, at kommunen og andre myndigheder vil anvende den publikation, der kommer ud af det i fremtidigt planlægning- og bevaringsarbejde," siger Michael Jørgensen, der er formand for gruppen, Lundtofte Borgerforening.

Med i Lundtofte Borgerforening er også Erik Præstegaard. Han har boet i Sorgenfri siden 1972 og har været aktiv i gruppen Vores Sorgenfri, der engagerede borgerne mod de store planer for byggerierne ved Sorgenfri. Han er med i Lundtoftegruppen som konsulent, hvor han kan bidrage med sine erfaringerne både fra Sorgenfri og fra sit mangeårige virke som et aktivt medlem i Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk. Samt fra sin professionelle karriere som ingeniør med mange års erfaring med planlægnings- og byggeprocesser herunder brugerinddragelse.

"Vi vil gerne kvalificere borgernes input til kommune, og det gør vi blandt andet ved at kortlægge hver bydels særkende," siger Erik Præstegaard.

Et pilotprojekt

Tanken er på sigt at registrere og kortlægge samtlige af kommunens områder og beskrive hvert enkelt områdets bygnings- og landskabsværdier.

Lundtofte er således et pilotprojekt, der skal munde ud i en publikation, som skal medvirke til at skabe lokal viden og interesse for området.

"Aktuelt har vi desuden fokus på at skabe et fagligt korrekt og transparent grundlag for dialog med kommunen om Lundtofte-områdets udvikling," siger Vibeke Nellemann, der bor i Ørholm. Hun er landskabsarkitekt og var, indtil hun for kort tid siden gik på pension, seniorrådgiver for geovidenskab og naturforvaltning ved Københavns Universitet.

"Ud over det faglige motiv for at deltage, så er jeg med, fordi jeg elsker området. Her er mange store kultur- og landskabsmæssige værdier, som jeg brænder for at registrere. Og så håber jeg, at vi dels får engageret borgerne i lokalområdet, og dels at nogle har lyst til at være med i gruppen," siger hun.

Afsæt for arbejdet er blandt andet Lyngby-Taarbæk Kommuneatlas fra år 2000, kortlægning af Mølleåens nationale industriminder fra 2014 og publikationen 'Hvad gør Sorgenfri til noget særligt', der er udarbejdet et af BygningsKultur Foreningen.

Publiceret 23 February 2019 15:00