"Når vi er sammen med den rigtige partner, tror vi, at vi ikke må skændes. Men det er jo ikke sådan. Vi må gerne skændes. Vi skal bare være mere realistiske og lade være med at tro på, at vi lever lykkeligt med sin partner til vores dages ende," siger Cathrine Katzmann. Foto: Lars Schmidt

Parterapeut fra Virum åbner praksis i Lyngby Hovedgade: Vil gøre parforholdet nemmere

30-årige Cathrine Katzmann fra Virum har åbnet praksis i Hovedgaden. I sit korte liv har hun gået på et hav af skoler, været soldat i Afghanistan, taget flere uddannelser og er nu parterapeut, sexolog og vaginalterapeut. Og så har hun også stiftet familie.

Af
Lars Schmidt

TERAPI Smørum, Vanløse, Sjællands Odde, Gladsaxe, Mørkhøj, Nord-Vest, Frederiksberg. Det er blot nogle af de steder, hvor den i dag 30-årige Cathrine Katzmann har gået i folkeskole. Og så var der også lige en lille by syd for München i Tyskland.

Hendes barndom har været omskiftelig og langt fra lykkelig og tryg. Og den gennemgående følelse hos hende i barndommen var, at hun var uønsket.

I dag bor hun i Virum sammen med sin forlovede, Dennis, og deres halvandet år gamle datter, Mynte. Cathrine Katzmann har haft egen terapipraksis siden 2012. 1. januar i år flyttede hun sin praksis til Lyngby, hvor hun virker som parterapeut i lokaler på førstesalen i Lyngby Hovedgade 76.

Syv skoler i syv byer

Inden hun nåede så langt, måtte hun ikke kun omkring rigtig mange skoler i rigtig mange byer. Syv styks i syv forskellige byer. Hun gennemførte gymnasiet - på det samme gymnasium vel at mærke. Og så forfulgte hun - og levede - en drøm, som hun havde, siden hun var syv-otte år. Den drøm bragte hende iført uniform og militærudstyr til Afghanistan.

Efter gymnasiet og et år som pædagogmedhjælper i en børnehave blev hun konstabel i hæren, hvor hun var i fem år. De tre første rigtig gode. De to sidste så dårlige, at hun gik ned med stress og efterfølgende sadlede helt om, så hun i dag i stedet for at være en del af kamptropperne gør en indsats for at bekæmpe de kamptropper, vi benytter os af til at bekæmpe hinanden i vores parforhold.

Terapien

Cathrine Katzmann har tre terapeutiske uddannelser. Mens hun var i militæret, brugte hun sin fritid til at uddanne sig til sexolog. Siden blev hun også parterapeut og vaginaterapeut. Inden for sidstnævnte område er hun for tiden i gang med at stifte en forening.

"Det, der driver mig, er, at jeg vil have, at det skal være nemmere at være i et parforhold. Det må gerne være svært, men man skal ikke være ulykkelig. Det skal ikke være så svært at være i et parforhold," fortæller hun:

"Når vi er sammen med den rigtige partner, tror vi, at vi ikke må skændes. Men det er jo ikke sådan. Vi må gerne skændes. Vi skal bare være mere realistiske og lade være med at tro på, at vi lever lykkeligt med sin partner til vores dages ende. I et parforhold er man to forskellige mennesker med to forskellige sæt værdier, og hvis man vil hinanden, men ikke rigtigt kan klare problemerne selv, er det en god løsning at gå i parterapi."

Det var parterapi, som reddede forholdet til hendes forlovede, da det var ved at køre helt af sporet.

"Jeg var ved at kvæle min kæreste i vores forhold. Alt det, jeg ikke fik som lille, krævede jeg af ham. Dér gik det op for mig, at det er min barndom, der hele tiden spøger i mit liv," fortæller Cathrine Katzmann:

"Vi har et rigtig stærkt parforhold. Vi er gode til at kommunikere, vi snakker ikke grimt til hinanden, vi forventningsafstemmer – og så er vi realistiske. Især med et barn på halvandet."

Følte sig uønsket og i vejen

Hendes forældre blev skilt, da hun gik i børnehave. Hun afbrød kontakten med moderen for fem år siden og har et fint forhold til sin far. Hun fortæller om den barndom, der om noget har formet hende:

"Min grundfølelse var, at jeg var uønsket, i vejen. Jeg har søgt efter anerkendelse hele mit liv. Jeg har har haft usunde relationer til mænd, forventet for meget af veninder. Jeg har haft en tendens til at tage ting meget personligt, og jeg har altid taget alle kampe, været meget konfliktsøgende," siger hun - set i bakspejlet:

"Jeg har set mine mønstre, har gået i terapi i forbindelse med mine uddannelser. Du er nødt til at forstå, hvad du har været igennem, før du kan handle dig ud af det. Du kan ikke handle på noget, du ikke er bevidst om. Mine klienter kommer med problemer i deres sexliv, men jeg kan høre, at det er kommunikationen, der kører af sporet, og så starter vi et andet sted – og så kommer skeletterne fra opvæksten frem. Jeg lærer dem at forstå deres reaktionsmønstre."

Smerter i underlivet

Netop hendes opvækst gør, at hun i dag arbejder med parforhold, hvor den ene eller begge er det, man kalder "brændte børn", voksne mennesker, som har en tung bagage med sig i form af omsorgssvigt, alkoholiske forældre eller andre svigt.

"Jeg har på egen krop mærket, hvordan en utryg barndom sætter sig spor i ens personlighed og de relationer, man har til andre mennesker," siger hun.

Hendes egne erfaringer med smerter i underlivet var med til at få hende til at tage den tredje terapeutiske uddannelse, uddannelsen som vaginalterapeut.

"Jeg har selv haft smerter i underlivet som 20-årig og stødte på det på sexologstudiet. De mange kvinder, som har de lidelser, jeg arbejder med, Vulvodyni og vagnisme, har svært ved at få hjælp i offentlige behandlingssystem, hvor der kan være en ventetid på op til fem år," fortæller Cathrine Katzmann:

"De smerter gør i værste tilfælde, at man ikke kan have et sexliv, så man får et ulykkeligt parforhold eller slet intet parfohold. Man føler sig som en fiasko som kvinde. Det er meget tabubelagt, og kvinderne føler sig enormt alene. Derfor er det et vigtigt område at arbejde med. Og derfor er jeg ved at starte en forening, Dansk Vulvodynforening, sammen med to andre kvinder. Vi har en gruppe på Facebook om emnet, og der er næsten 600 medlemmer."

Man kan finde Cathrine Katzmann på hendes hjemmeside på internettet og på Instagram, hvor hun er aktiv hver dag.

"Du er nødt til at forstå, hvad du har været igennem, før du kan handle dig ud af det. Du kan ikke handle på noget, du ikke er bevidst om."

Publiceret 22 February 2019 19:00