14. februar udkommer Kirsten Skaarups 30. kogebog med opskrifter på sund og bæredygtig mad.

14. februar udkommer Kirsten Skaarups 30. kogebog med opskrifter på sund og bæredygtig mad.

Kirsten Skaarups bidrag til et bedre klima

I Holte bor en kvinde, er i 40 år har udgivet bøger med grønne og klimavenlige opskrifter - de seneste år suppleret med en daglig blog

Af
Pernille Borenhoff

"Vi har ikke noget valg. Vi må tage klimaforandringerne alvorligt, og situationen er værre, end vi tror. Så hvis vi ikke gør noget, så bliver vi bragt tilbage til vores bedsteforældres levestadie."

Ordene kommer fra Kirsten Skaarup, Holte, der på Valentines Day den 14. februar, sender sin bog nummer 30 på gaden. Med titlen: Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer.

"I 40 år har jeg skrevet bøger om plantebaseret mad. Og det har været mit bidrag til et bedre klima," siger hun.

Selv har hun været vegetar, siden hun var 20 år.

"Jeg tænkte meget over, hvad jeg ville med livet og læste i den forbindelse om buddhisme. Derefter kunne jeg ikke slå dyr ihjel eller spise noget, der havde været levende, "siger hun.

Gennem årene er hun blevet hånet, drillet og spottet, og hun har skullet stå på mål for sine holdninger og retfærdiggøre sine valg.

"Det har været besværligt, men det hele værd," siger hun.

"Det har været besværligt, men det hele værd," siger hun.

Ingen løftet pegefinger

Kirsten Skaarup er medlem af Eventyrernes Klub, og på sine ture har hun ikke blot hentet inspiration til grøn mad, men også med egne øjne set, hvordan klodens ressourcer bliver brugt - og misbrugt.

"Vi ødelægger og hærger i den 3. verden med en grådighed uden sidestykke. Vores lyst til bøffer, frikadeller og flæskesteg trækker et langt blodspor efter sig," siger hun og refererer til, at de lidelser som produktion af dyr gør ved naturen og klimaet både her i landet og ude i den store verden.

"Sojabønner, som folk kunne leve af selv, bruger vi til foder til dyrene. Vi fælder skove for at gøre plads til at dyrke foder, vi opdrætter dyr, der ikke har det godt. Det er dyrt, og vi fragter både kød og foder fra den ene ende af verden til den anden. Produktionen af dyr medføre enorme lidelser og ødelæggelser af naturen og klimaet," siger hun.

Kirsten Skaarup har ikke lyst til at pege fingre af folk, der spiser kød. Men hun vil gerne gøre opmærksom på, at vi alle er nødt til at tænke os om, når vi står ved køledisken.

"Jeg siger ikke, at alle skal spise som mig. Jeg hader fanatisme. Jeg gør bare opmærksom på, hvad det koster både for den enkelte og for kloden, og at man får det godt ved at undlade kød," siger hun.

Ifølge Kirsten Skaarup er der kun fordele ved at spise grønt. Og er man først begyndt, så bliver man hooked.

"Bare farverne og smagsnuancerne. Det er en stor oplevelse, og man bliver mæt på en ny måde. En sideeffekt er, at man ikke behøver at tænker i slankekure. Man kan simpelthen ikke bliver tyk af at spise vegetarisk," siger hun.

Fordele ved at spise grønt

- større madglæde

- større medoplevelser

- sundere mad

- helt klar meget billigere

Kirstens klimaråd

- skær ned på kød eller drop det helt

- spis mad efter årstiderne

- spis mad der er dyrket lokalt

Publiceret 08 February 2019 11:00