Nadjie Bojko, der til daglig arbejder som projektleder, fik hurtigt kreeret en helt konkret strategi for hvordan familien skulle gøre verdensmål til hverdagsmål. Her præsenterer hun den for resten af deltagerne ved et bæredygtighedsarrangement på Stadsbiblioteket.

Nadjie Bojko, der til daglig arbejder som projektleder, fik hurtigt kreeret en helt konkret strategi for hvordan familien skulle gøre verdensmål til hverdagsmål. Her præsenterer hun den for resten af deltagerne ved et bæredygtighedsarrangement på Stadsbiblioteket.

Det er ikke så svært at leve mere bæredygtigt

Det er konklusionen fra de fem testfamilier fra Grøn Fremtid, der i løbet af efterået og vinteren har udfordret sig selv til at leve mere bæredygtig. Og ifølge en bæredygtighedsberegner fra DTU er det tilsammen lykkedes familierne at spare 47,5 tons CO2 om året

Af
Signe Steffensen

Forsøg Mange drømmer om at leve lidt mere bæredygtigt. Faktisk har en Gallup undersøgelse vist, at 6 ud af 10 danskere mener, at den grønne omstilling er vigtig, men at de mangler viden i forholdt, hvordan de selv kan lægge deres livsstil om.

Det var det, der motiverede Jan og Dorte Godsk Hansen til selv at begynde at leve grønnere og ikke mindst forsøge at inspirere andre til at gøre det samme. Derfor stiftede de foreningen Grøn Fremtid, der sidste år stod bag en bæredygtighedsfestival på Lyngby Torv den sidste weekend i maj. Samtidig har de kørt to testforløb med en række familier, der havde lyst til at prøve at lægge deres livsstil om.

For nytter det at skifte stanniol ud med bivokspapir? Tætne et vindue eller isolere loftet? Gør det overhovedet en forskel om vi spiser mindre kød, og hvis vi spiser kød, hvad er så mindst belastende?

Undervejs har deltagerne fået mulighed for at deltage i workshops, låne en elbil og få et indblik i forbrug og CO2 aftryk. I samarbejde med DTU bearbejdes deltagernes data, så hver familie får synliggjort deres eget forbrug, så de bliver klogere på, hvad de kan ændre på, hvis de skal leve mere bæredygtigt.

Nytter det noget?

Lørdag 20. januar fik testfamilierne resultatet af, hvordan det var gået og om det var lykkedes at omsætte verdensmål til hverdagsmål?

Blandt testfamilierne var både voksne uden børn, børnefamilier, en enlig, og et par som blev forældre undervejs i forløbet.

Og faktisk lykkedes det ifølge beregningerne samlet set at spare 47,5 ton CO2 eller 2,64 ton per testperson pr. år.

Det synes Jan og Dorte Godsk er et flot samlet resultat for testfamilierne.

Så hvis alle borgere i Lyngby-Taarbæk satte sig for, at følge testfamilierens eksempel, så ville en samlet kommunal besparelse ifølge foreningens beregninger lyde på 146.000 tons CO2 om året.

Og selvom ambitionen er endnu større besparelser, så handler det først og fremmest om, at få ændret indgroede vaner og skabe en ny tankegang.

I familien Bojko blev der gået systematisk til værks. Nadjie Bojko, der arbejder som projektleder. Fik hurtigt kreeret en helt konkret strategi for hvordan familien skulle nå i mål med en mere bæredygtig adfærd.

”Testforløbet har givet hele familien en bevidsthed om, hvilke indsatser der skal til for at leve mere bæredygtigt. Samtidig har vi fået en forståelse af, hvilke indsatser der skal prioriteres for at nedsætte forbruget hurtigst muligt. Testforløbet er ikke er en "slankekur", men startskuddet til en ændret livsstil. Derfor er vores mål også langsigtede og noget vi vil have fokus på i familien fremadrettet,” siger Nadjie Bojko.

Hos familien Dreigager var røde bøffer, bilture og korte flyrejser de helt store syndere. De synes også det har været sjovt og lærerigt at deltage i forløbet.

”Vi havde i forvejen energioptimeret vores hus meget, men det var ikke særlig besværligt at sætte tydelige aftryk på ændringer i ens CO2-regnskab for madforbruget. Det behøvede ikke nødvendigvis at blive skruet ned på kødforbuget, men bare en sænkelse af mængden af oksekød til fordel for svinekød f.eks. kan gøre en forskel. Som selvstændig erhvervsdrivende med et liv på farten er det umuligt at undvære bilen, men nu har vi fået øjnene op for de mange fordele ved elbilerne. Inden for få år, når markedet for elbiler har udviklet sig, og batterilevetiden er blevet forbedret, så er vi ikke i tvivl om, at der vil holde en elbil i indkørslen hos Familien Dreiager," skriver familien Dreiager.

Læs mere om foreningen og projetket på grønfremtid.dk

Gode råd:

Køb kun det du virkelig har brug for og gerne brugt.

Minimer flyrejser, lad bilen stå og tag cyklen eller kollektiv transport

Skær ned på oksekød og lammekød

Spis årstidens lokalt producerede grøntsager

Spar på energien

Publiceret 05 February 2019 17:00