Foto: Julie Murphy

Foto: Julie Murphy

Provsten fylder 60 i morgen - men blev fejret allerede for et år siden

Eigil Saxe, provst i Lyngby Provsti, fylder 22. januar 60 år

Af
Pernille Borenhoff

60 Om Eigil Saxes børn har en direkte forbindelse til de højere magter, vides ikke. Men de er i hvert fald ikke overtroiske. Den 22. januar fylder provst i Kgs. Lyngby Provsti Eigil Saxe 60 år - men fødselsdagen er allerede afholdt. Det blev den faktisk for præcis et år siden.

"Hans børn ønskede at overraske ham, så de havde inviteret personale og venner til et surprise party på hans fødselsdag for et år siden. De ville være sikre på at lave en fest for ham, som han blev overrasket over," siger sognepræst i Christianskirken Eva Borbye Pedersen, der har arbejdet sammen med Eigil Saxe siden 1998.

Eigil Saxe blev uddannet cand. theol. fra Aarhus Universitet i 1984 med studier i sammenhængen mellem kristendom og moderne hverdagsliv. I 2008 tog han en mastergrad i offentlig ledelse (MPA) på Handelshøjskolen i København.

De seneste 25 år har han været præst i Christianskirken, hvor han de sidste 12 år også har været provst for præster og menighedsråd i Lyngby-Taarbæk kommune.

Hans passion er at være katalysator for udviklingen af lokale kirker som kirkelige forsamlingshuse. Og som formand for Helsingør Stifts Religionspædagogiske Udvalg har han bidraget til, at der trædes nye stier i folkekirkens arbejde med mennesker, der står usikre og søgende overfor kirken.

"Eigil Saxe har i mange år været meget aktiv i Folkekirkens Skoletjeneste i Kongens Lyngby og Rudersdal, og det samarbejde er på det seneste blevet udvidet betydeligt blandt andet med kontakt til gymnasierne. Det er et formidlingsarbejde og ikke et forkyndende arbejde, der er til stor glæde for både kirken og skolerne," siger Eva Borbye Pedersen.

Eigil Saxe var sammen med et par præstekolleger initiativtager til oprettelse af Lyngbykirkernes Suppekøkken, der i et samarbejde med Kirkens Korshær. Han har desuden engageret sig i Kirkefondet, Danmission og økumenisk samarbejde, og 2009-15 var han medlem af Provsteforeningens bestyrelse.

Eigil Saxe er gift med konsulent i medicinalindustrien Charlotte Fog Saxe, og sammen har de fire voksne børn og to børnebørn, som han har haft den glæde selv at døbe i Christianskirken.

Om fødselsdagen også i år bliver markeret med et surprise party vides ikke.

Publiceret 21 January 2019 18:30