"Det er syv stykker dejlig musik. De er iørefaldende og lette at lytte til. Der er en march som er den bedste march jeg nogensinde har hørt," siger Birgitte Brabrand. Her sammen med Martin Jantzen, der har komponeret musikken.

Parkinson-patienter finder rytmen: Gåtur med musik i øret

Fysioterapeut Birgitte Brabrand og musiker og komponist Martin Jantzen står bag Parkinson-pod, der er syv nye numre komponeret særligt til Parkinson-patienter.

Af
Signe Steffensen

Musik Novembervejret er helt efter bogen koldt, vådt og blæsende. Men for enden af Rustenborgvej har en lille gruppe søgt ly under broen, hvor der bydes på croissanter og varm kaffe.

En noget rustik lokation til et releaseparty for syv nye rytmiske musiknumre, der netop er lagt ud på de musikalske streamingtjenester.

Men at der er en mening med mødestedet viser sig. Numrene er særligt komponeret til Parkinson patienter. Der er nemlig forskningsmæssig evidens for at musikken virker stimulerende på hjernen og rytmen hjælper til en mere sikker gang.

Alligevel er det ikke særligt udbredt. Ifølge fysioterapeut Birgitte Brabrand angiveligt fordi både læger, fysioterapeuter og patienter synes, at det er svært at finde egnet musik i den rigtige rytme til den enkelte.

Hun har selv arbejdet med rytmisk musik i træningen af Parkinson patienter i mere end 10 år og synes det er ærgerligt, at helt lavpraktiske ting bremser udbredelsen, når man nu ved, at det virker og højner livskvaliteten.

Derfor har hun indgået et partnerskab med musiker Martin Jantzen og dannet foreningen “Et Bedre Liv Med Musik”. Ambitionen er i første omgang at gøre det let tilgængeligt for personer med Parkinson at komme ud at gå til musik.

Martin Jantzen instruerer i brugen af de små Parkinson-pods, hvor musikken ligger i fire forskellige tempi.

Martin Jantzen instruerer i brugen af de små Parkinson-pods, hvor musikken ligger i fire forskellige tempi.

Taktfaste numre

Sammen har de udviklet syv rytmiske musiknumre i 4 forskellige tempi fra 102 til 120 BMP (beats pr minute svarende til skridt/min )

Det er Martin Jantzen, der sammen med Søren Bundgård har komponeret numrene, der byder på alt fra en nykomponeret march til iørefaldende pop-numre og Kim Larsen- inspirerede toner.

Tanken er, at de fleste med Parkinson blandt de fire rytmer kan finde en, der passer godt til dem og dermed sætte gang i kroppen.

At det rent faktisk virker, kan man ved selvsyn se, da gæsterne lidt famlende sætter høretelefonerne i ørerne, tænder for de uddelte Parkinson-pods (små mp3 afspillere) og begynder at gå. Releasepartyet er nemlig også en test af de ny numre.

Musikken bliver testet med raske skridt langs Lyngby Sø.

Musikken bliver testet med raske skridt langs Lyngby Sø.

Og som indspilningerne lægger op til er der stor forskel på tempoet.

En af dem, der virkelig går rask til er Ulla Mikkelsen. Hun har haft Parkinson i ni år, men det er svært at se på hende, når hun målbevidst svinger med armene og går rask afsted på stien ved Lyngby Sø.

Hun er i forvejen vant til at bruge musik, når hun går eller løber, så hun finder hurtigt ud af, at den bedste gang kommer, når hun rammer tempo 120.

”Musikken får mig til at føle mig normal. Den giver mig et boost. Hvis den ikke er der, kan jeg godt mærke, at jeg går mere tøvende,” siger Ulla Mikkelsen.

Faktisk har Ulla Mikkelsen, så meget overskud, at hun også lige kan komme med opmuntrende tilråb til nogle af de andre deltagere, der er ude at prøve den nye Parkinson-pod ved Lyngby Sø.

Birgitte Brabrand kommer med gode råd. Hvis man gerne vil følges ad, så må den der er dårligst gående bestemme tempoet.

Birgitte Brabrand kommer med gode råd. Hvis man gerne vil følges ad, så må den der er dårligst gående bestemme tempoet.

”Jeg løber eller går til alt og har altid den her med mig,” siger hun og trækker sin egen i-pod op af lommen.

Fordi hun så ofte går med musik i ørerne, så får hun af og til misbilligende blikke fra folk der tror hun taler i telefon eller opfører sig lidt teenageragtigt.

”Men det er ikke for at lukke verden ude. Det er for at lukke musikken ind,” siger hun.

Så hvis folk kommer med en spids kommentar, så forklarer hun dem, hvorfor høretelefonerne er en stor hjælp.

Ulla Mikkelsen bruger altid musik når hun går. Selv når hun lige har taget sin medicin og er lidt nede, så virker musiken øjeblikkeligt, når hun sætter den på.

Ulla Mikkelsen bruger altid musik når hun går. Selv når hun lige har taget sin medicin og er lidt nede, så virker musiken øjeblikkeligt, når hun sætter den på.

Blandt deltagerne i dagens demonstration er også direktør i Parkinson foreningen Astrid Blom. Hun tror, at initiativet kan blive til stor glæde for mange af foreningens 9800 medlemmer.

”Vi ved, at det har en effekt, men at det for mange kan være svært at finde den rigtige musik, så vi vil da gøre vores til, at udbrede kendskabet til de nye numre,” siger Astrid Blom

Det er koldt og man må gå sig varm. Dagens deltagere går frem og tilbage, men de finder det rigtige tempo, og kroppen finder en rytme.

Baggrund

Parkinson er en neuro-degenerativ sygdom, som er uhelbredelig, men som kan holdes nede ved medicin og træning/fysioterapi. Ca 7500 danskere er diagnosticeret med Parkinson.

Blandt de mest almindelige symptomer er problemer med at gå: man kan føle sig frosset fast til underlaget, få trippende skridt, små skridt, langsom gang, manglende medsving af arme. Det betyder, at lysten til at komme ud og gå bliver mindre.

Der er meget stærk evidens for det at lytte til rytme – eksempelvis fra rytmisk musik - fremmer gangen.

En internationel metaanalyse offentliggjort januar ’18 kom med en anbefaling om at personer med Parkinson, så vidt det er muligt, bør gå med rytme i ørerne mindst 3 gange om ugen 20-45 min.,og at dette vil forbedre gangfunktionen betydeligt.

Musikken

Martin Jantzen har sammen med Søren Bundgård - komponeret 7 nye numre. Der er forskellige genrer af musik fra en nykomponeret march til et tromme-grove til iørefaldende pop-numre og Kim Larsen- inspirerede toner.

De fleste med Parkinson vil blandt de 4 rytmer kunne finde den rytme som passer dem bedst. Når de skal ud og gå, kan de på deres streamingtjeneste finde “Parkinson-Pod’en”, gå ind under det tempo som passer dem, trykke på den første melodi i det givne tempo og herefter gå godt 1/2 time med de 7 forskellige rytmiske numre i ørerne, alle i det samme tempo.

Publiceret 08 December 2018 11:45

SENESTE TV