Humøret var højt til onsdagens indvielse. (Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix)

Humøret var højt til onsdagens indvielse. (Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix) Ritzau Scanpix

Kronprins Frederik i højt humør brød isen på DTU

I forbindelse med et symposium om arktisk byggeri indviede Kronprins Frederik onsdag to nye laboratorier på DTU Byg

Viden De to ny laboratorier, som Kronprins Frederiks var m ed til at indvie skal gå i dybden med teknisk geologi, geoteknik og udvikling af bæredygtige byggematerialer. Laboratorierne vil danne grundlag for analyser og forskning, der kan tage de udfordringer op, som klimaforandringer og pres på jordens ressourcer stiller til byggeri og anlæg over hele verden. Med de nye laboratorier styrker DTU i følge institutdirektør på DTU Byg, Niels-Jørgen Aagaard.sin position som internationalt eliteuniversitet.

”Med de nye faciliteter kan vi blandt andet levere forskningsbaseret viden, der er særdeles nyttig i nye, store anlægsprojekter, som f.eks. Femern Bælt, eller ved vedligehold af eksisterende infrastruktur. Samtidig spiller laboratorierne en nøglerolle i udvikling af bæredygtige byggematerialer og cirkulært byggeri, som er forskningsområder, DTU Byg udbygger markant i disse år,” siger institutdirektør på DTU Byg, Niels-Jørgen Aagaard i en pressemeddelelse.

Onsdag deltog Kronprins Frederik i åbningen af to nye forskningslaboratorier ved DTU. Kronprinsen har altid haft stor interesse for de arktiske egen og har i sin tid i Sirius Patruljen boet mange måneder i det nordligste Grønland. (Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix)

Onsdag deltog Kronprins Frederik i åbningen af to nye forskningslaboratorier ved DTU. Kronprinsen har altid haft stor interesse for de arktiske egen og har i sin tid i Sirius Patruljen boet mange måneder i det nordligste Grønland. (Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix) Ritzau Scanpix

Vigtig viden

Indvielsen af de nye laboratorier blev forestået af kronprins Frederik, som også deltog i et fagligt symposium om arktisk byggeri, der blev afholdt som optakt til indvielsen den 28. november.

De globale klimaændringer skærper behovet for forskningsbaseret viden om især de arktiske egne, hvor menneskets levevilkår forandres i de kommende årtier. Udviklingen er allerede mærkbar i form af smeltende is, såvel fra indlandsisen som i den arktiske undergrund, hvilket kan have store konsekvenser for områder, som har funderet boliger og infrastruktur på permafrost.

" Med de nye faciliteter kan vi blandt andet levere forskningsbaseret viden, der er særdeles nyttig i nye, store anlægsprojekter som f.eks. Femern Bælt eller ved vedligehold af eksisterende infrastruktur"Niels-Jørgen Aagaard, institutdirektør DTU Byg.

Bedre ingeniører

De nye laboratorier bliver positivt modtaget i byggebranchen. Excecutive vice president i Cowi Lars Hauge vurderer, at de nye faciliteter vil styrke uddannelsen af ingeniører og føre til et øget samarbejde med virksomheder.

”Det har stor betydning for Cowi, at vi har et teknisk universitet af høj international klasse i Danmark. Laboratorie-baseret undervisning giver de studerende fysisk kontakt med jord, geologi og laboratorie-forsøg, hvilket giver en bedre indsigt i de usikkerheder, der er forbundet med at beskrive konstruktioner i eller på jord. Og det er vigtigt for os, når vi rekrutterer nye kandidater,” siger Lars Hauge.

Han ser frem til, at Cowi kan samarbejde med DTU Byg om erhvervsforskere eller indgå i konkrete projekter, f.eks. i forbindelse med store nationale eller internationale tunnel-, bro- eller vindmølle-projekter./sig

Publiceret 05 December 2018 19:00