Foto: Stadsbiblioteket

Foto: Stadsbiblioteket

Ugens anbefaling fra biblioteket: En klassiker til alle tider

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en psykologisk fortælling om mødet mellem to unge piger.

Af
Silja Attrup

ugens anbefaling 'Is-slottet' er et hovedværk i Tarjei Vesaas’ forfatterskab og den roman, han i 1964 fik Nordisk Råds Litteraturpris for. Den er, ligesom romanen 'Fuglene' fra 1957, sin egen og helt tidløs. Temaet er så vedkommende, som var den skrevet i går' og samspillet mellem menneskene og naturen og spejlingen af følelserne i naturen er så kraftfuld, at jeg ikke kan mindes at have læst noget lignende.

Pigerne Siss og Unn mødes, da Unn flytter til bygden. Unns mor er død og hendes eneste familie er en moster som hun flytter ind hos.

Med det samme Siss og Unn ser hinanden i skolen, mærker de, at de kan lide hinanden. En mærkelig gnist springer imellem dem. Det er en stor og uforståelig følelse at møde en sjælemage som elleveårig.

Efter lang forberedelse kommer et møde mellem de to piger i stand' og med forventningens dirren i sig, går Siss vejen hjem til Unn en frostklar eftermiddag sidst på efteråret.

Inde på Unns værelse, med døren lukket, blotter hun sig for Siss og giver hende en antydning af noget. Noget hun vil fortælle, en hemmelighed, som dog forbliver usagt. Siss går hjem med følelsen af at bære på noget, uden at kunne sætte ord på hvad det er.

Eftersøges

Næste dag i skolen møder Unn ikke op og hun eftersøges de næste mange froststrenge dage og nætter. Eftersøgningen går til is-slottet, en fos som har bygget et usædvanligt bjerg af is op omkring sig i den lange hårde kuldeperiode, et isbjerg med form som et slot.

Med Unns forsvinden vokser det usagte som Siss havde fornemmet og Siss plages af alle som vil vide om Siss ved noget om Unns forsvinden.

De følelser, som Siss tynges af og strides med, skriver Tarjei Vesaas frem, så det trækker både tårer og giver gåsehud hos læseren her!

Titel: Is-slottet

Forfatter: Tarjei Vesaas

Udgivelsesår: 1963

Publiceret 11 November 2018 10:30

SENESTE TV