Tommy Wedel fylder 70 år

Tommy Wedel fylder 70 år

Ildsjælen Tommy Wedel fylder rundt: "Det man giver, får man dobbelt tilbage"

Tommy Wedel er en af den slags lokale ildsjæle, hvis navn altid popper, når snakken falder på socialt udsatte. Han sidder i bestyrelsen i et hav af lokale foreninger og bruger størstedelen af døgnets timer på frivilligt arbejde. Den 10. november fylder han 70 år

70 år Tommy Wedel har en sjældent rastløs energi. En energi, der engang i et tidligere liv blev tøjlet med alkohol. Det er snart 28 år siden, men de erfaringer han dengang gjorde sig har han siden brugt til at hjælpe andre, og han er stadig mentor for tidligere misbrugere, for han ved, hvordan det er at have drikkedjævelen siddende på den ene skulder.

I det hele taget efterlod hans personlige opgør med misbruget et stort rum i hjertet for socialt udsatte, og jo mere han engagerer sig i andre mennesker, jo mere synes han, at han får han igen.

”Du skulle bare vide, hvordan det er, når jeg går op igennem byen og folk hilser eller kommer fra den modsatte side af fortovet for at give mig et kram. Det er så livsbekræftende,” siger Tommy Wedel.

At det frivillige arbejde er stærkt vanedannende er Tommy Wedel et ualmindelige godt eksempel på, og han har svært ved at sige nej, hvis han enten bliver opfordret til at deltage i bestyrelsesarbejde eller bare slet og ret får øje på et område, hvor han kan se, at der er et socialt behov.

Mad og musik

Det er ikke længe siden, at han startede foreningen Spisevennerne. Det kom sig af, at han var ude at prøvesmage maden på områdecentrene, da han sad i ældrerådet. Her kom han pludselig til at tænke på alle de ældre, der stadig bor i eget hjem og sidder alene og spiser.

I første omgang var det dog ikke den helt store succes.

”Desværre er der mange, der er bekymrede for om de nu har det rent og pænt nok til at modtage en gæst,” siger Tommy Wedel. Derfor blev alternativet fællesspisning og her har interessen været langt større.

”Sidst det blev holdt var i Lyngby Sognegård. Vi var vel 18. Et par af deltagerne var to kvinder på henholdsvis 91 og 94. De havde taget bussen og troppede op med en flaske vin under armen. Det er da fantastisk,” siger han.

Tommy Wedel har også været med til at genoplive Solgårdens musikalske venner. Det skete fordi han sammen med sin kone Agnete var frivillig i forbindelse med juleaften på Solgården, og så var der en, der sagde, at han savnede de søndagskoncerter som Poul Willumsen havde arrangeret.

Det synes Tommy var ærgerlig. Han kiggede på Agnete og spurgte: ”Hvem skal løfte det?” ”Det skal vi,” sagde hun. Og sådan blev det.

Taknemmelighed

De månedlige koncerter på Solgården er så populære, at det sker, at de må melde alt udsolgt. Og Tommy Wedel er siden blevet bedt om at starte noget tilsvarende på Bredebo.

”Når jeg efter sådan en koncert får et knus ledsaget af kommentarer som: ”Hvor har det været en dejlig dag. Tusind tak for alt det i gør for os,” så få jeg jo sindssygt meget igen,” siger Tommy Wedel.

De livgivende søndagskoncerter er en kontrast til et andet af Tommy Wedels frivillige hverv som våger i Vågtjenesten.

Når han sidder der om natten og våger over en døende, er det sjældent at den døende er ved bevidsthed.

”Men det sker, at der er øjeblikke af klarhed, hvor de slår øjnene op og kigger på en. Så giver jeg deres hånd et klem, præsenterer jeg mig selv, og siger: ”Jeg hedder Tommy og jeg er her for at passe på dig”, så kan man se taknemmeligheden i deres øjne. Det er også en fantastisk tak at få og mindst lige så givende som alt det andet jeg laver,” siger Tommy Wedel.

Giv det videre

For godt ti år siden blev Tommy Wedel ramt af en blodprop i hjernen.

En slem forskrækkelse som han heldigvis slap fra uden alvorlige mén.

Men med jævne mellemrum beder Agnete ham om at skrue lidt ned for det frivillige arbejde. Så siger han: ”Det skal jeg nok. Til næste år bliver der bedre.”

For han ved godt, at det er en balance. På den ene side holer de mange tillidshverv ham i gang, på den anden side har der i perioder været så meget, at han næsten fik stress.

”Men jeg er født med krudt i røven,” som Tommy siger. Og jeg synes jeg er utroligt heldig, at jeg får lov til at være med i alt det her, og jeg har lært så mange dejlige mennesker at kende. ”

Mennesker som han gerne vil fejre den runde dag med.

Tidligere på året fik Tommy Wedel årets frivilligpris. Endnu en æresbevisning som han er meget rørt og stolt over at have modtaget.

Med prisen fulgte 10.000 kroner som han bruger på at holde en reception i anledning af den runde dag. Det sker på Frilandsmuseets restaurant 9. november fra 14-17, hvor han inviterer på champagne og lagkage. Han ønsker sig ikke noget, men skulle man alligevel føle sig fristet, så vil han blive glad for en donation til Solgårdens Musikalske Venner konto: 9570 1220 7786 mobile pay· 41121 mrk. Tommy70

Tommy Wedel

· født 10 nov. 1948 i Bogense

· Hustru gennem 28 år Agnete Friis

· Labrador hunden Nico Friis Wedel 8 år

· Pensioneret skilteforhandler og producent

Nuværende beskæftigelse:

· Formand og medstifter i foreningen Spisevennerne

· Formand og medstifter i foreningen Solgårdens Musikalske Venner

· Formand og medstifter i foreningen Bredebo Vennerne

· Næstformand i Frivilligcenteret

· Næstformand i Paradisets venner

· Næstformand i Lyngby ældre boligselskab

· Medstifter af Vågetjenesten, bestyrelsesmedlem og aktiv våger

· Bestyrelsesmedlem i Bofælleskabet Kirsten Marie Hjemmet

· Bestyrelsesmedlem i Virum-Sorgenfri Handel og borgerforening

· Bestyrelsesmedlem i partiet Venstres lokalforening

· Suppleant til kommunalbestyrelsen

Opstillet for Venstre i 2013 samt 2017

· Frivillig på Solgården Juleaften / i Sorgenfri kirke julemarked m.m. / Projekt Hjemløs / indsamler for Altsheimerforeningen med flere.

Publiceret 08 November 2018 10:30

SENESTE TV