Til foråret er det to år siden, at Henrik Wegener skiftede DTU ud med KU. Foto: Pernille Borenhoff

Til foråret er det to år siden, at Henrik Wegener skiftede DTU ud med KU. Foto: Pernille Borenhoff

Rektor fylder 60 år: En fødselar med styr på alt fra sombrero og studerende til salmonella og Sorgenfri

Rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, Sorgenfri, fylder 60 år den 23. oktober

Af
Pernille Borenhoff

Må man tage en sombrero på til en introfest? Det var et spørgsmål, som Henrik C. Wegener, rektor for Københavns Universitet i sensommeren skulle tage stilling til. Og som bragte ham i samtlige medier.

Universitetet havde indført en nultolerance overfor krænkende adfærd, og tre studerende på jurastudiet havde klaget over et tema til årets introfest.

"Jeg mener, at vi er meget langt fra amerikanske tilstande, hvor man kan føler sig krænket over mange ting. Som ledelse blander vi os ikke i, hvordan man fester, når man er på studiet. Men jeg mener, at det er meget vigtigt ved en introfest, at alle føler sig inkluderet og velkommen. Vi ved, hvor meget det betyder for resten af studietiden, at man føler sig godt tilpas fra starten," sagde Henrik C. Wegener blandt andet, da også dette medie var på besøg på Københavns Universitet.

Den 23. oktober fylder han 60 år. Og festen holdes i ’munkekælderen’ under universitetet.

Henrik C. Wegener er opvokset i Sorgenfri. Han har gået på Hummeltofteskolen og er student fra Virum Statsskole. Da hans to ældste børn flyttede hjemmefra, valgte Henrik og hustruen for et par år siden at vendte tilbage til hans fødeby efter år i 'udlændighed' i en nabokommune. Valget faldt på et rækkehus på Kaplevej. Og det er ingen tilfældighed. For i mange år gik Henrik C. Wegener i en fast rute fra barndomshjemmet i Sorgenfrivænget til Kaplevej med enten et par fodboldstøvler eller en tennisketcher i tasken. Nu er det familiens yngste søn, Benjamin, som stadig bor hjemme, der går i farens fodspor og nyder godt af at være tæt på tennisbanerne.

Henrik C. Wegener blev student i 1978, og umiddelbart stod det ikke skrevet i kortene, at han skulle få en så ekstremt flot en karriere som forsker, prorektor for DTU og nu rektor for Danmarks største og mest berømmede universitet.

"Jeg flyttede i kollektiv, da jeg var blevet student, og var lidt tid om at komme rigtigt i gang. Jeg startede med at tage en kemiteknikeruddannelse. Senere læste jeg fødevarevidenskab på Landbohøjskolen og blev cand.brom," siger Henrik C. Wegener, der oprindeligt havde en plan om at arbejde med U-lande.

"Men en professor, jeg mødte i Indien, fortalte mig, at jeg hellere skulle tage hjem og blive rigtigt dygtig til et eller andet – så skulle de nok kalde på mig, hvis de fik brug for mig. Derefter kastede mig over at studere de nye DNA-metoder.”

Salmonella og antibiotika

Interessen for bakterier, vira, dna og sygdomsbekæmpelse blev hurtigt vakt, og faktisk kan hele verden takke Henrik C. Wegener for, at fødevareindustrien fik bugt med salmonella, da han og hans forskerteam opklarede smittevejene.

Henrik C. Wegener har desuden forsket i antibiotikaresistens og sammenhængene mellem, hvordan resistente bakterier smitter fra dyr til mennesker. Forskningen førte til et europæisk forbud mod brug af antibiotika som vækstfremmere i husdyrproduktionen. På grund af Henrik C. Wegeners store viden om fødevaresikkerhed har han i mange år været rådgiver for EU og Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Da DTU og Danmarks Fødevareforskning i 2007 blev lagt sammen, blev Henrik C. Wegener udnævnte til institutdirektør. Det var dengang, rektor for DTU var en anden Sorgenfriborger - nemlig Lars Pallesen.

I 2011 blev Henrik C. Wegener udnævnt til prorektor på DTU, samtidig med at Anders Bjarklev afløste Lars Pallesen som rektor.

"Anders Bjarklev og jeg har haft et forbilledligt parløb. Jeg er glad for, at det er lykkedes i endnu højere grad at få DTU forankret i lokalmiljøet. Og det skyldes ikke mindst Vidensby-projektet," har Henrik C. Wegener tidligere udtalt til Det Grønne Område.

Henrik C. Wegener tiltrådte den 1. marts 2017 som rektor for Københavns Universitet og i den forbindelse udtalte han blandt andet til denne avis:

"Jeg går til jobbet med en bevidsthed om, at det er en stor og kompleks institution med en lang og stolt historie, som jeg får mulighed for at drive videre. Her er 40.000 studerende og 10.000 ansatte, og universitetet er en af Danmarks helt centrale kulturbærende og samfundsbærende institutioner. Min klare ambition er, at de unge studerende bliver udfordret i hele deres studietid, og at vi skaber et universitet, der er så attraktivt, at vi kan tiltrække de dygtigste studerende, undervisere og forskere fra ikke blot hele landet, men fra hele verden. Og dem er der rift om."

Publiceret 20 October 2018 11:45