”Jeg bager af lyst. Hvis der er alt for mange krav, så bliver det rutine. Det fede er at eksperimentere. Og lære noget nyt.”

”Jeg bager af lyst. Hvis der er alt for mange krav, så bliver det rutine. Det fede er at eksperimentere. Og lære noget nyt.”

Emil Obel: Mesterbager på 17 år

Med et trylleslag er Emil Obel fra Lyngby blevet et kendt ansigt efter at han lørdag efter lørdag imponerer dommere og seere i den ”Den Store Bagedyst”

Af
Signe Steffensen

Der skulle både bages tørkager og othellolagkage, da 10 nye bage-personligheder i årets første udgave af ’Den Store Bagedyst’ havde deres debut på skærmen i primetime sendetid lørdag aften.

Og 859.000 seere, så med, da den kun17-årige Emil Obel fra Lyngby løb med hæderen, som årets første mesterbager.

For dem, der kender ham godt, så kommer det nok ikke som en overraskelse. For når først Emil Obel er passioneret omkring noget, så sætter han alle sejl til.

Vi sidder i køkkenet på i huset på den lukkede villavej i Lyngby fredag før det for alvor går løs. Emil er lige nået hjem fra skole. Han går i 2. g. på Aurehøj Gymnasium. To uger for inden er deltagerne i bagedysten blevet offentliggjort, så interessen fra kammeraterne har været stor.

Og efter årets første udsendelse, så er der god grund til at være ekstra stolt af deres kreativ kreative klassekammerat, der satte de andre deltagere til vægs med en snorlige Othellolagkage.

Kreationer af fondant og smørcreme

Men hvordan bliver man så god til at bage i en alder af bare 17 år, hvor mange jævnaldrendes formåen i et køkken strækker sig til frysepizza og færdigkager.

”Jeg har måske hyggebagt i 8 år, men de seneste tre år har jeg bagt rigtig meget. Det har egentlig bare været for sjov. Det er fedt at være kreativ. Jeg kan godt lide at dygtiggøre mig og prøve vilde teknikker af og ikke mindst samle på udstyr,” siger Emil

Det kan man ved selvsyn se i et særligt værelse i huset, hvor Emil fra gulv til loft opbevarer lige dele bageudstyr og kasser med rekvisitter og effekter til hans anden store passion Halloween.

”Når jeg kaster mig ud i det, så vil jeg gerne være god til det,” siger han konstaterende.

”Ja når Emil gør noget, så går han all in,” indskyder hans far.

Det var bogstaveligt talt, hvad han gjorde for godt fire år siden, hvor han brugte en stor del af sommeren på at se det amerikanske kageprogram Cake Boss.

”Jeg tror jeg så, hvad der svarer til en 2-3 døgn i træk. Jeg var fuldstændigt opslugt. Det var sådan et fondant og smørcreme helvede., ” siger han og griner.

Men i starten var det primært udsmykningen han gik op i, senere kom interessen for, at det også gerne måtte smage godt.

I løbet af sådan en weekend kunne han godt have 2-3 kageprojekter, som han havde lyst til at prøve af.

Det er ellers ikke fordi det der med kager har fyldt meget i barndomshjemmet, men de er glade for at lave mad og på den måde har Emil lært at begå sig i et køkken.

Opløbet

Drømmen om at stille op i Den Store Bagedyst har eksisteret længe, men det var først da han fyldte 16, at han rent faktisk var gammel nok, så sidste efterår, da han havde rundet skelsår og alder, gav han det et skud og sendte en ansøgning ind.

Ved den første casting fik deltagerne til opgave at præsentere sig selv og en kage.

Emil stillede op med en kreation af en kage, som bestod af en sej hasselnøddebund, en ganache med karamelliseret hvid chokolade, en limemousse, spray-glaze og en lille chokoladeskulptur. Hele herligheden var dekoreret som en sø med åkander.

”Åkandekagen” som Emil havde med til audition.

”Åkandekagen” som Emil havde med til audition.

Det lille kunstværk bragte ham videre til 2. casting, der bød på en konkret bageudfordring. Feltet snævrede sig ned til 24 og til sidst stod han blandt de 10 udvalgte.

”Det var i februar måned og så gik jeg ellers i gang med at øve alle mulige bageteknikker. Jeg bagte rugbrød, butterdej, fillodej og alt muligt andet. Jeg tror der var en weekend, hvor jeg bagte croissanter tre gange i træk og jeg spiste stort set dem alle sammen,” siger Emil.

Faktisk var han så dedikeret i forhold til øve sig, at han blev hjemme i vinterferien for at bage, mens resten af familien tog på ski.

Så der har været masser af forberedelse forud for programmet.

Fedt fællesskab

Emil Obel gik i 1. g på Aurehøj gymnasium, da optagelserne startede. Det var netop som han var komet hjem fra en turne på med skolens big band. Men der var heldigvis forståelse fra skolens side. Han undlod dog at fortælle noget til klassekammeraterne, så slap han nemlig for spekulationer og nysgerrige spørgsmål.

17-årige Emil Obel med de mange kreative talenter går i 2. g på Aurehøj Gymnasium.

17-årige Emil Obel med de mange kreative talenter går i 2. g på Aurehøj Gymnasium.

Da de første optagelser gik i gang var det selvsagt en særlig oplevelse.

’”Jeg har jo set de her udsendelser, så mange gange, så det var lidt underligt pludselig at stå der selv,” siger han og fortsætter:

”Når man optager, så er alle opgaver lavet på en måde, så det er svært at nå, og da vi filmede i sommer, så var der nogle gange 32-33 grader i teltet. Og hvid chokolade smelter altså ved 28 grader, så der har været nogle ekstra bespænd undervejs, ” fortæller Emil Obel.

Men det er faktisk først nu, hvor programmet bliver sendt, at det for alvor går op for ham, at han nu bliver kendt i en stor del af Danmark.

”Selve forløbet var smadder hyggeligt. Alle deltagerne er virkelig søde og der har været en rigtig god stemning. Der var ingen af os, der boede på Sjælland, der havde kørekort, så vi blev samlet op i en DR-bil og kørt afsted. Det var sådan lidt efterskoleagtigt, så sad vi der og sang og spillede guitar på vejen. Alle var enige om, at det skulle vær én sjov og god oplevelse at være med,” siger Emil Obel, der tror, at den gode stemning mellem deltagerne også vil opleves på tv.

Han har indstillet sig på, at der bliver en del opmærksomhed, fordi han er konkurrencens yngste deltager, og det gør heller ikke noget.

Faktisk har han allerede selv en instagram profil, hvor han deler billeder af sine kager.

”Den er meget kagenørdet. Jeg synes det er sjovt at arbejde med det æstetiske og det visuelle og tænke en fortælling ind i kagen. Men jeg har ingen planer om at skulle leve af at bage. Jeg bager af lyst. Hvis der er alt for mange krav, så bliver det rutine. Det fede er at eksperimentere. Og lære noget nyt,” siger han

Halloween

Emil Obel Pedersen er i forvejen kendt i lokalområdet, for sine kreative og ekstravagante Halloweenevent.

De seneste år har han nemlig omdannet haven på den stille villavej til ’Lyngby Haunted House’. En event, der år for år greb om sig og hvis planlægning allerede startede i sommerferien. Her har han iscenesat og instruereret sine kammerater, der har været med til at puste liv i kommunens vildeste Halloween event. Sidste år kom, der over 400 besøgende.

Men i år må han altså skuffe de mange trofaste fans og modige børn, der plejer at lægge vejen forbi. For bagedysten og skolen fylder for meget til at han kan afse tid til det.

”Det var faktisk også ved at blive så stort, at jeg var begyndt at lede efter et sted at holde det. Vores have så jo ikke ordentlig ud før langt hen på foråret,” siger han da vi går rundt ude i baghaven.

Der er stadig lidt frugter tilbage på æbletræet i haven. Og da vi spørger om han ikke kan komme med et tip til en dejlig efterårskage, så er det hverken noget med fondant eller smørcreme. Men derimod en æblecrumble.

”Det smager fantastisk i sær med lidt vaniljeis til, også er det simpelthen så nemt at lave,” siger Emil Obel.

Publiceret 13 October 2018 18:45

SENESTE TV