Lyngby-Taarbæk Kommune har aktier i 54 af verdens CO2-tungeste virksomheder. De skal sælges, lyder det fra formand. Foto: Stefan Örnefeldt/Mostphotos

Lyngby-Taarbæk Kommune har aktier i 54 af verdens CO2-tungeste virksomheder. De skal sælges, lyder det fra formand. Foto: Stefan Örnefeldt/Mostphotos

Dobbeltmoralsk? Kommunen bør sælge sine "sorte aktier", mener fremtrædende politiker

Hvordan kan man med den ene hånd reducere CO2-udslippet og med den anden investere i CO2-tunge virksomheder, spørger formand, der vil sælge ud af "sorte aktier"

Af
Mikkel Brøgger Petersen

AKTIER Af de 100 virksomheder, som ifølge organisationen The Carbon Underground er de mest CO2-tunge, har Lyngby-Taarbæk Kommune aktier i 54 af virksomhederne. Det viser en opgørelse fra DR, som kalder det "sorte aktier". Listen tæller virksomheder som Shell, Exxon og BP.

Selv om det ifølge finans- og regnskabschef i Lyngby-Taarbæk Kommune, Kim Lilhammer, kun drejer sig om aktier for cirka 1,5 mio. kr. - omkring to procent af den samlede aktieportefølje, som kommunen i øvrigt selv ikke styrer - håber formand for teknik- og miljøudvalget, Sigurd Agersnap (SF), at ikke én krone går til aktier i disse firmaer.

"Jeg er glad for, at det trods alt ikke er et større beløb, men jeg ser da helst, at vi har meget skrappere krav til, hvilke firmer vi investerer i," siger han til Det Grønne Område.

Stil strammere krav

Kommunalbestyrelsen skal i slutningen af 2019 drøfte, om den nuværende aftale om varetagelse af aktierne skal fortsætte som hidtil. Sigurd Agersnap ønsker dog at tage sagen op før.

"Jeg vil undersøge muligheden for at ændre på investeringspolitikken inden genforhandlingerne," siger han og tilføjer:

"Jeg vil foreslå, at vi strammer kravene til, hvilken virksomheder vi vil have investeringer i. Vi skal have håndfaste krav til virksomhederne, om at de tager samfundsansvar, både når det kommer til skattely, hvidvask og så at reducere klimaaftrykket. Det kan godt lade sig gøre, og det ser man jo også i en lang række af landets andre kommuner og hos mange af landets pensionsselskaber."

Hverken Rudersdal, Gladsaxe eller Gentofte har ifølge DR's opgørelse aktier i nogen af verdens CO2-tungeste virksomheder.

Overholder retningslinjer

Kommunens penge i aktier styres af kapitalforvaltere, som skal holde sig inden for rammerne af kommunens finansielle politik, siger Kim Lilhammer.

"Investeringerne følger kommunens finansielle politik, som i bred forstand tager højde for adskillige aspekter i overensstemmelse med FN’s internationalt anerkendte retningslinjer. I vores finansielle politik indgår således etiske regler for investering, som - udover de lovgivningsmæssige forhold – sikrer, at investering af midler ikke sker i virksomheder, der overtræder internationalt anerkendte retningslinjer for menneskerettigheder, våbenproduktion, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse, antikorruption," siger finans- og regnskabschefen og fortæller, at kommunen ikke tager stilling til de enkelte aktiehandler.

Et moralsk ansvar

Teknik- og miljøudvalgsformanden mener dog ikke, at det er nok.

"Vi har som kommunen et særligt ansvar både moralsk og politisk for, at vi kun investerer i firmaer, der tager ansvar for vores samfund og klima. Det mener jeg ikke, at de størst olieselskaber og klimasyndere gør, så vi skal gøre, hvad vi kan for ikke at investere i deres forretning. Når vi med den ene hånd bruger penge på at reducere CO2-udslippet, er det da helt tosset, hvis vi samtidig investerer i selskaber, som nsæten arbejder i den modsatte retning," siger han og mener ikke, at argumentet om, at hvis sorte aktier er en god investering, så er det godt for borgerne. Hvilket han i øvrigt ikke mener, at det er.

"Det er jo faktisk tit en bedre investering at sætte pengene i vedvarende energi og grønne aktier. Jeg køber simpelthen ikke ideen om, at vi som kommune skal investere i sorte aktier for at få et ordentlig afkast. Når selv pengeinstitutter som BlackRock og Goldman Sachs kalder alle investeringer i fossile brændsler for højrisiko investeringer og kaster flere 1.000 mia. efter de grønne alternativer, så er det jo fordi, der er penge i det,” siger han.

Publiceret 11 October 2018 11:45