Izabella Jungersen og Inge Jensen var i maj på 'rygestop i naturen'. Foto: Julie Bülow

Izabella Jungersen og Inge Jensen var i maj på 'rygestop i naturen'. Foto: Julie Bülow

Hun stoppede som stor-ryger: Naturkursus fik Izabella til at skodde 60 daglige smøger

Op til 60 cigaretter. Dag og nat. Sådan så livet ud for Izabella Jurgensen for bare få måneder siden. Men gratis hjælp fik hende til at droppe kæderygningen.

Af
Julie Bülow

Godt gået Fra 60 om dagen til en enkelt nu og da. Sådan gik det for 43-årige Izabella Jungersen. Hun fik tilbage i maj, sammen med en håndfuld andre rygere hjælp til rygestop af Lyngby-Taarbæk Kommune i samarbejde med en specialuddannet rygestopkonsulent og naturvejleder. Begge ex-rygere. Men egentlig, var hun slet ikke overbevist om at det ville virke.

"Jeg troede ikke på, at det kunne hjælpe mig. Overhovedet. Så jeg sagde faktisk, at jeg ikke ville optage en plads for en anden, hvis der var andre, der var mere motiverede. Jeg har altid elsket, at hygge mig med at tage en cigaret. Men jeg kunne også godt se, at det her ikke var sundt for mig," siger Izabella Jungersen. Hun fik alligevel en plads på holdet, og kurset holdt hun sig helt cigaretfri i en måned.

"Nu ryger jeg måske en cigaret en dag, og så går der en uge, så ryger jeg måske et par igen. Så det er slet ikke det samme mere. Men jeg er ikke tilfreds med det. Jeg er vred på mig selv over, at jeg begyndte igen. Men det er lettere at tro på nu, at jeg kan blive helt røgfri," siger hun.

Afledningsmanøvrer i naturen

Og kurset i naturen, hvor rygestopperne lærer at aflede sig selv med blandt andet en gåtur i skoven, når trangen melder sig, er særligt effektivt, fordi der også udleveres 'gratis' rygestopmedicin til kursisterne. Det forklarer Charlotte Knudsen, som er sundhedsrådgiver i kommunen:

"Vi ved, at der er evidens for større succes med et rygestop, når vi kombinerer kurset med rygestop-medicin. Og det er jo en mulighed, fordi vi modtager statspuljemidler til projektet".

Gratis medicin gjorde udslaget

For Izabella Jungersen har netop den gratis medicin gjort en forskel:

"Det lyder helt åndssvagt, men selv om jeg normalt betaler en formue for cigaretter hver dag, så bliver man helt nærig, når man pludselig skal betale for nikotin på apoteket".

Også 65-årige Inge Jensen, deltog i kurset, og hun er gået fra omkring 10 cigaretter om dagen til ingen. Hun er fortsat røgfri, og bruger natur-tilgangen hver gang trangen melder sig.

"Så går eller cykler jeg en tur. Jeg har da haft lyst, men jeg har holdt mig i skindet. Men jeg har også prøvet at stoppe før, og de siger, at det bedste udgangspunkt for at stoppe, det er faktisk, når du har prøvet mange gange før," siger hun.

Ikke længere dagens første tanke

For Inge Jensen har stoppet blandt andet, udover et fuldstændigt rygestop, betydet bedre kondition, bedre økonomi og et helt andet fokus.

"Før var det det første jeg tænkte på, når jeg vågnede. 'Nu skal jeg have en cigaret'. Det er det slet ikke længere,"

Tilbudet blev sendt ud til alle beboere i Lundtofteparkens postkasser, og det var på den måde Izabella Jungersen tog springet ud i kurset.

"Jeg tænkte, nu er der faktisk et gratis tilbud, hvor de endda betaler for rygestopmedicinen. Så er du altså for dum, hvis du ikke gør det". For Inge var det hendes læge, der har klinik i Lundtofteparken, der foreslog kurset. Hun bor selv et kort stykke væk, men havde derfor ikke fået noget i postkassen.

Vil du også stoppe med at ryge?

Lyngby Taarbæk Kommune tilbyder flere rygestopkurser fra september, og går du og bakser med at droppe smøgerne, så kan du tilmelde dig, eller blot høre nærmere på: 70281020 eller ltk@rygestopkonsulenterne. Der udbydes 12 pladser på kurset, og de fordeles efter 'først til mølle' princippet.

Publiceret 19 August 2018 11:45

SENESTE TV

Mindeord: Svend Christensen er død

Dorete Dandanell, formand for Diabetes-foreningen I Lyngby-Taarbæk skriver på bestyrelsens vegne mindeord over Svend Christensen,der var et mangeårigt medlem af Diabetesforeningen.

Svend har ydet en uvurderlig indsats for diabetessagen i rigtig mange sammenhænge. Han var formand for Diabetesforeningen i Lyngby-Taarbæk i en årrække, sad i Regionsudvalget for Region Hovedstaden under Diabetesforeningen, hvor han i mange år arrangerede møder for en række kommuner, ligesom han i mange år repræsenterede Diabetesforeningen i Handicaprådet i Lyngby-Taarbæk kommune. Siden 2015 har han været medlem af bestyrelsen for Diabetesforeningen i Lyngby-Taarbæk.

På alle poster kæmpede Svend utrætteligt for at forbedre forholdene for diabetikere – ved oplysning, kvalificerede råd til forvaltningen om at bevillige de bedste - og ikke nødvendigvis de billigste - hjælpemidler og ved deltagelse i hundredvis af arrangementer.

Vi er meget kede af, at Svend er gået bort. Han var meget værdsat og besad en enorm viden. Nu kan vi ikke længere ”slå op i Svend”.

Æret være Svends minde - vore tanker går til familien.