Søren Andersen (billedet) har gennem tiden tegnet adskillige af Taarbæks fugle op. Her ses han foran én af de seneste, der er tegnet op, på Taarbæk Strandvej. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Søren Andersen (billedet) har gennem tiden tegnet adskillige af Taarbæks fugle op. Her ses han foran én af de seneste, der er tegnet op, på Taarbæk Strandvej. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Fuglene i Taarbæk: En fortælling om originaler, 12 flasker whisky og Taarbæk, som det var engang

De malede fugle på Taarbæks facader fortæller et stykke samtidshistorie. En fortælling om originaler som Sorte Ejner, seks flasker whisky og byen, som den var engang

Af
Mikkel Brøgger Petersen

HISTORIE På en spadseretur rundt i Taarbæk fanger de malede fugle på facaderne det uvante øje.

Gå en tur langs Taarbæk Strandvej, og to fugle pryder den gule facade. Gå en tur til Christiansrovej, og man vil finde en spætte.

En rundtur i byen giver mulighed for at se omkring 20 fugle, vurderer Kirsten Henriksen, formand for Taarbæksamlingen.

For eksempel anden på Taarbæk Strandvej ved Søvej kaldet Pjuske, som er inspireret af en and, der hver dag kom nede fra stranden og tiggede mad hos beboerne.

Foto: Michael Rønhof

Foto: Michael Rønhof

Og den store fasan på hjørnet ved Taarbæk Café og Pizzabar, som blev malet, fordi familien Lüthcke gennem flere generationer havde slagterforretning i bygningen.

Og storken på hjørnet af Domusvej og Lorentzensvej, som i sin tid blev malet for en gynækolog, som blev kaldt Dåseåbneren. For de fleste fik dengang et øgenavn, fortæller Kirsten Henriksen. Der var for eksempel Føllet, som fik malet fire spurve, der symboliserede familiens fire børn. Øgenavnet fik han selvfølgelig, fordi hans far blev kaldt Hesten.

Hver fugl fortæller en lille flig af Taarbæks samtidshistorie. Om de mennesker, der boede i byen, og om byens identitet. Det startede med inspiration fra Grønland og blev til tre fugle, der kunne ses fra havet, så de sejlende kunne finde hjem. Flere fugle slog sig derefter ned i Taarbæk og spredte sig i byen.

I disse dage samles den historiske handske op, og traditionen viderefortolkes. Inden vi kommer dertil, starter vi på Øresund, hvor det hele begyndte.

Sejlmærke til at finde hjem

Det var i 1980 eller cirka deromkring, da Jørn Mathiassen og Anders Volmer sejlede sammen på Øresund og filosoferede over livet. De havde fået en opgave af Anders' daværende kone, Maj-Britt Hjort, som var træt af, at huset på Søvejs facade mod Øresund var så pokkers grim. Noget måtte ske.

Vildanden, albatrossen og mågen, som ses på billedet, var de første fugle, der blev malet i Taarbæk. De er i år blevet malet over. Foto: Per Falkjær

Vildanden, albatrossen og mågen, som ses på billedet, var de første fugle, der blev malet i Taarbæk. De er i år blevet malet over. Foto: Per Falkjær

Jørn - kendt scenograf, der blandt meget andet lavede illustrationer til børnebøger - rejste hyppigt til Grønland og elskede landets fugle.

"Fuglene skulle være grønlandske fugle, mente han, og de skulle kunne ses fra havet. Vi var meget betagede af havet, og ideen var, at de skulle hjælpe sejlende med at finde hjem. Det tog Jørn og Anders et år at lave dem, de blev færdige i 1981, og fuglene kunne næsten ses ude fra sejlrenden. De var i mange år et sømærke, og taler man med sejlere i dag, så husker de dem også," fortæller Maj-Britt Hjort.

Den store fasan på hjørnet ved Taarbæk Café og Pizzabar. Gennem generationer lå der tidligere en slagter i bygningen. Derfor skulle det være fuglen være en fasan. Foto: Per Falkjær

Den store fasan på hjørnet ved Taarbæk Café og Pizzabar. Gennem generationer lå der tidligere en slagter i bygningen. Derfor skulle det være fuglen være en fasan. Foto: Per Falkjær

Vildanden, albatrossen og mågen blev i år malet over af husets nuværende ejer. Til stor ærgrelse for Maj-Britt.

"Jeg fik det først at vide, da det var sket, ellers ville jeg have protesteret kraftigt. Jeg vil egentlig have skrevet det ind i kontrakten for huset, at de ikke måtte males over, men fik det ikke gjort. Havde jeg vidst, at ejeren ville male dem over, havde jeg halshugget ham," siger hun og griner.

De tre fugle startede en tradition, som begyndte at brede sig.

"Man mente, at andre også skulle have glæde af det. Derfor begyndte der med tiden at dukke flere op," fortæller hun.

"Folk syntes, at det var sjovt, og de ville også have fugle på deres huse. Jørn og Anders skulle ikke have penge, men de skulle i hvert fald have alkohol. Så det blev altid festligt," fortæller Søren Andersen, som selv maler og har været med til at male nogle af fuglene op.

Foto: Per Falkjær

Foto: Per Falkjær

Nationalmuseet hjalp til

Og alkohol fik Jørn og Anders da også, da ejendommen foran Taarbæk Kro i 1993 fik malet en gravand, en blishøne, en rørhøne, en hættemåge, en and og en svane. For de 12 fugle sørgede Lasse Lund Hansen for, at de to herrer fik 12 flasker Famous Grouse-whisky, der har en fugl på mærkatet.

"Bygningen var grå og kedelig, så den skulle piftes lidt op. Og jeg ville gerne føre traditionen videre. Jørn bestemte, hvor mange fugle, der skulle være, og hvor de skulle placeres," fortæller han.

Foto: Michael Rønhof

Foto: Michael Rønhof

Spoler vi frem til 2007, skulle ejendommen renoveres. Ejerforeningen tog derfor kontakt til Nationalmuseet for at få en metode til at overføre fuglene til en ny facade.

"Vi fik affotograferet fuglene og printede dem på sandwichplader af aluminium og kunststof. Hvis de fremover bliver beskadiget, kan de trykkes igen," siger han.

Sidste ombæring

Sidste år faldt Søren Andersen i snak med beboere på Taarbæk Strandvej, som har to fugle malet på facaden ud til vejen.

Snakken gik på, at muren er skrøbelig og ligger ved en vej med meget trafik og vejarbejde. For at bevare fuglene tilbød Søren trods sin dårlige ryg at male dem op. Som sagt så gjort.

"Ellers er der ikke nogen, der gør det. Beboerne blev glade for det, og folk er glade for det, så vi kan alle gå rundt og være glade," siger han med et smil og fortæller, at han igennem årene flere gange har malet byens fugle op.

"Rigtig mange har spurgt, om jeg vil male fugle. Både her i byen og udenbys. Men jeg gider ikke, for min ryg er dårlig. Det er kun dem her, og det er sidste ombæring," siger han.

Traditionen holdes dermed fortsat i live, og både den og fuglene er med til at holde fortællingen om Taarbæk, som det var engang, i live.

"Taarbæk er unik i sig selv, men det her er en historie, som peger på, hvad Taarbæk var. Der har boet mange originaler, for eksempel Sorte Ejner og Peter Korsør. Da jeg flyttede til Taarbæk i 1978, var krostuen et samlingssted for fiskere med sand på gulvet, spytbakker i hjørnet og kvinder ingen adgang. Byen har haft mange kunstneriske typer, som gjorde det til et levende sted. Fuglene passer godt ind i den historie," siger Maj-Britt Hjort, som med sine tre fugle som sejlmærke mod Øresund, startede traditionen, som lever videre.

Nu flyver fuglene

I disse dage kommer flere fugle til. Ligesom Jørn og Anders gjorde i sin tid, sejler Michael Rønhof sammen med sin ven Niels Bartholin også på Øresund, hvor der er plads til filosofiske tanker om, hvem man er, og hvad man ønsker i livet.

I én af disse stunder opstod ideen til at tage traditionen videre.

"Niels er vild med svaler, og han har spurgt, om jeg ikke kan male svaler for ham. Traditionen med at male fugle er der jo allerede, og dette er en moderne videreførelse af den tradition. Jeg sagde til mig selv, at fugle flyver, så sådan skal de nu vises," siger Michael Rønhof, som er kunstner og har taget bygningsmalerkursus.

Indtil videre har han i alt malet otte svaler.

"Flere siger, at de også gerne vil have dem, men jeg har ikke fået konkrete henvendelser," siger han.

Michael Rønhof beskriver sig selv som en berejst mand. Alligevel er der intet som Taarbæk.

"Taarbæk er det skønneste sted. Jeg er kommet tilbage for nylig, og jeg sætter virkelig pris på, hvor ægte et sted, det er," siger han og fortæller, at han ikke har planer om at overmale byen med fugle.

"Jeg er meget interesseret i at vedligeholde Taarbæks charme, så der kommer ikke til at blive malet 50-100 fugle, for selvfølgelig skal det ikke overmales totalt. Fuglene er en tradition, og den skal vi opretholde."

Publiceret 09 August 2018 11:45