Nye Borgerlige kombinerer klassisk konservativ værdipolitik og en borgerlig økonomisk politik. Derfor er der brug for dem i kommunalbestyrelsen, siger Claus Bøgh Svenningsen (billedet). Foto: Julie Bülow

Nye Borgerlige kombinerer klassisk konservativ værdipolitik og en borgerlig økonomisk politik. Derfor er der brug for dem i kommunalbestyrelsen, siger Claus Bøgh Svenningsen (billedet). Foto: Julie Bülow

Partierne udenfor kommunalbestyrelsen: Et kritisk blik på formynderi, bureaukrati og integration

Nye Borgerlige fik masser af politisk erfaring til et parti, som fortsat er uprøvet i valgsammenhæng, fortæller den lokale folketingskandidat, som mener, der er brug for klassisk, konservativ værdipolitik kombineret med en borgerlig økonomisk politik

Af
Mikkel Brøgger Petersen

SERIE Med 1,8 procent af stemmerne rakte Nye Borgerliges stemmeantal ved partiets første kommunalvalg til en tredjesidste plads i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Alligevel kalder spidskandidaten ved kommmunalvalget sidste år for Nye Borgerlige, Claus Bøgh Svenningsen, valgresultatet for "okay". Man er et nyt parti, og den første valgomgang har i høj grad handlet om læring.

"Kommunalvalget var lærerigt på alle mulige måder. Vi deltog i debatter, hængte plakater op, og vi er stolte over 1,8 procent af stemmerne. Vi glæder os til næste valg og til igen at mødes med vælgerne," siger han.

"De fleste af os har ikke politisk erfaring, og det var vildt spændende at være kandidat og deltage i debatarrangementer og være flittig læserbrevsskribent," siger han og ser fordele ved at være ny i politik.

"Man kommer udefra, og man har ikke været inde i den mølle, som lokalpolitik må være. Sidder man i det samme miljø hele tiden, bliver man snæversynet, og der kan vi byde ind med praktiske og pragmatiske løsninger på problemer," siger han, men ser også ulemper ved ikke at have særlig meget politisk erfaring.

"Det er nyt for os, og det er en læringskurve, man skal ind i. Man skal finde ud af, hvordan det hele er bygget op, og hvordan man driver en valgkamp. Man er bagud på point, men vi bliver bedre fremadrettet," siger han.

Når der har været folketingsvalg, og Nye Borgerlige, ifølge Claus Bøgh Svenningsen, bliver valgt ind, vil det også have en effekt på næste kommunale valgresultat.

"Vi er endnu ikke valgt ind i Folketinget, og derfor er borgere, der endnu ikke kender os. Det vil ændre sig efter folketingsvalget," siger han.

Claus Bøgh Svenningsen fortæller, hvorfor der er brug for Nye Borgerlige i kommunalbestyrelsen.

"Kommunen har brug for et parti, der kombinerer klassisk, konservativ værdipolitik og en borgerlig økonomisk politik. Vi er kritiske over for formynderi, bureaukrati og integrationspolitikken, og der er brug for et parti, der dækker det kritisk," siger han.

"Integration er et personligt ansvar, og vi vil ikke spilde flere af borgernes penge på integration, for det er ikke en kommunal opgave. Man bør ikke bruge penge på et integrationsudvalg, et integrationsråd eller andre projekter, der beskæftiger sig med integration. Migranter har et personligt ansvar for at blive integreret," siger han.

Fokus på folketingsvalg

For ikke at ryge i glemslen, når man ikke sidder med til bords i kommunalbestyrelsen, er det især Det Grønne Områdes debatspalter og på Facebook, man er synlig. Nye Borgerlige holder også foredragsarrangementer, som især har fokus på islam og indvandring.

"Vi har holdt foredrag om islam i Spanien, tal og statistik omkring indvandring og konsekvenserne af indvandring, som er promoveret i lokale medier og på sociale medier. På den måde gør vi opmærksom på, at vi findes," siger han.

I øjeblikket er fokus dog på det folketingsvalg, som inden for et år skal finde sted.

"Folketingsvalget står foran os, så det har vores fokus. Det kommende kommunalvalg taler vi løbende om, men vi er ikke i gang med at planlægge endnu. Men det kommer naturligvis efter Folketingsvalget," siger Claus Bøgh Svenningsen.

Tre mærkesager for Nye Borgerlige

Trygheden skal tilbage: "Borgere og erhvervsdrivende skal have trygheden tilbage, for vores kommune er belastet af kriminelle udlændinge og indvandrerbander. De begår narkokriminalitet på Lyngby Hovedgade, skyder ved DTU og Lundtofte, så vi skal have nærpolitiet tilbage, og udlændinge skal udvises ved første dom. Vi opfordrer de siddende politikere til at lægge pres på partikollegerne i Folketinget, berøre emnet mere i medierne, og få Nordsjællands Politi mere på banen. Det er ret og rimeligt, at kommunalbestyrelsen opdaterer borgerne om egne og politiets tiltag på at komme problemet til livs. Det løses ikke ved ikke at tale om det. De lokale politikere har været påfaldende tavse i forhold til dette alvorlige problem, som kun vokser sig større med tiden."

Personligt ansvar for integration: "Når de tilrejsende er her, skal de forsørge sig selv og bidrage positivt til lokalområdet. De skal være velkommen på arbejdsmarkedet og i foreningslivet, men det nytter ikke at poste millioner i velmenende projekter, som tager ansvaret fra den enkelte, og gør dem til passive forbrugere af velfærdsydelser og overførselsindkomst. Det er en helt forkert tankegang. Det gør dem til klienter af velfærdsstaten."

Borgerne skal bestemme mere: "Erfaringer fra kommunalreformen og strukturreformen viser, at afstanden mellem kommunen og borgerne er blevet større, så vi ønsker, at borgerne skal bestemme mere, og politikerne skal bestemme mindre. Der er brug for mere lokalt demokrati og beslutninger taget i samarbejde med borgerne. Vi mener, at det vil være oplagt med lokale folkeafstemninger ved indsamling af underskrifter svarende til en plads i kommunalbestyrelsen. Folkeafstemninger vil hjælpe til at undgå ærgerlige projekter som letbanen eller andre bekostelige prestigeprojekter, som kan komme i fremtiden, og borgerne vil dermed få endnu mere indflydelse på udviklingen."

Partierne udenfor kommunalbestyrelsen

Sidste års kommunalvalg satte nogle partier uden for døren, mens et nyt er kommet til. Men hvad står partierne for? Og hvad mangler i det politiske landskab, når partierne ikke sidder med til bords på Lyngby Rådhus. Det Grønne Område har talt med partierne. Første parti er Liberal Alliance.

Publiceret 07 August 2018 11:45