Når man ansætter sin første medarbejder, skal man næsten samtidig ansætte en revisor til at klar de administrative. Jeg er meget optaget af, at det ikke skal være unødigt besværligt at starter en virksomhed op,

Når man ansætter sin første medarbejder, skal man næsten samtidig ansætte en revisor til at klar de administrative. Jeg er meget optaget af, at det ikke skal være unødigt besværligt at starter en virksomhed op," siger erhvervsminister Rasmus Jarlov. Foto: Pernille Borenhoff

Erhvervsminister: Lyngby er lykkedes med det hele

Rasmus Jarlov har som minister og formand for Hovedstadens Erhvervsudvalg blikket rettet mod Lyngby, som han synes klarer sig rigtig godt. Og så vil han gerne være de mindre erhvervsdrivendes minister. Vi mødte ham hos Frøken Friis i Bondebyen

Af
Pernille Borenhoff

En af Lyngbys mindre virksomheder er Frøken Friis i Bondebyen. I sidste uge kunne cafeen fejre tre-års fødselsdag og glæde sig over at den giver et lille overskud og samtidig har ni ansatte.

Det var ellers lidt af en kamp for Catarina Friis at få lov til at åbne cafeen i den gamle købmandsforretning, som hun havde forelsket sig i. Banken ville ikke låne dem 300.000 kroner til opstarten, selvom familien havde en lille million i friværdig i villaen og desuden havde sparet omkring 170.000 kroner sammen. Men Catarina og hendes mand troede så meget på deres projekt, at de valgte at sælge villaen og i stedet bo til leje for at kunne realisere drømmen om at være selvstændige erhvervsdrivende.

Forleden var der fint besøg i cafeen. En ualmindeligt stor og blankpoleret Mercedes trillede op foran cafeen Og ud steg erhvervsminister Rasmus Jarlov. Ikke tilfældigt - for han er valgt her i området, og det var derfor, at Det Grønne Område havde sat ham stævne. Blandt andet for at tale med Rasmus Jarlov om, hvad han som minister kan gøre for at lette vilkårene for mindre erhvervsdrivende.

"Jeg har selv en lille virksomhed, som jeg startede for seks år siden. Jeg har en ambition om at være minister for de små virksomheder, der bøvler med regler og økonomi. Jeg er meget optaget af at få ryddet op i den administration, er gør det unødigt besværligt at være en lille erhvervsdrivende," siger Rasmus Jarlov.

Blandt andet ønsker han at fjerne nogle af de mange regler og administrations-hurdler, som man mindre erhvervsdrivende trækkes med.

"Jeg vil meget gerne fjerne affaldsafgiften. Den indbringer 100 millioner kroner årligt, og dem må vi finde et andet sted," siger han.

Lønsystemet er efter hans opfattelse også svært at gennemskue.

"Der er nogen, der ikke har tænkt over, hvor besværligt det er for de små virksomheder. Hvis systemerne var enklere, kunne man spare udgifter til en revisor. Har man ansatte kan det være svært at overskue udgifterne fordi udgifterne til ansatte bliver trukket over flere gange, og de dumper løbende ind med girokort. Jeg så gerne, at vi havde et enklere system, og derfor kommer jeg også til at foreslå ting, ger gør det enklere at drive virksomheder. Og det vil gavne de mindre virksomheder," siger erhvervsministeren.

Catarina Friis kunne godt tænke sig, at det også blev lettere at låne penge i bankerne. Eller at staten kunne bidrage med lån til folk, der ønskede at starte en virksomhed.

"Jeg vil gerne se på det, men jeg kan nok ikke overbevise bankerne om at at yde lån, hvis de ikke tror, at de kan tjene penge," siger han.

Kig på Lyngby

I sin egenskab af erhvervsminister er Rasmus Jarlov også formand for regeringens Hovedstadsudvalg, der til vinter skal fremlægge en stor plan for udviklingen af hovedstadsområdet. Og det er blandt andet i den forbindelse, at han har udtalt, at man efter hans mening skal stoppe med udflytningen af statslige arbejdspladser.

"Jeg kan ikke se at det er særlig kontroversielt. Jeg har ikke principielt noget imod udflytningen, men den skal fagligt være i orden, og det skal give mening. I mange har år har hovedstaden været forsømt. Der er store trafikale investeringer, der skal løses. Det er godt, at vi har været opmærksomme på at udvikle landdistrikterne, men det er vigtigt, at vi nu har fokus på at få en hovedstad, der trives og blomstrer, for at det kan ske, skal vi kigge på infrastruktur, byplanlægning, teknologi og forskning." siger han.

I løbet af efteråret tager Rasmus Jarlov rundt til de forskellige kommuner for at høre deres ideer til, hvad der er vigtigt for dem.

I forbindelse med udviklingen af Hovedstadsområdet har den nye erhvervsminister blikket rettet mod Lyngby.

"Jeg synes, at Lyngby er et at de mest attraktive steder i hele Danmark. Det er en fantastisk natur, charmerende byområder, gode skole og institutioner. Samtidig har man formået at tiltrækker store erhvervsvirksomheder og et af landets bedste universiteter. Jeg synes, at Lyngby har fået det hele til at gå op i en højere enhed og er et eksempel til efterfølgelse," siger han og henviser også til Vidensby-initiativet.

"Jeg tænker, om man kan gøre noget tilsvarende andre steder. Det er hich-tec virksomheder vi blandt andet skal leve af i fremtiden, og den sektor vil jeg terne have til at vokse. Vi kan konkurrence på at være de bedste i verden blandt andet til forskning, men vi skal ikke konkurrere på lave lønninger," siger erhvervsminister Rasmus Jarlov. Der i parentes bemærket også har blikket rettet mod Lyngby, når det gælder hans fremtidige bolig.

Publiceret 10 July 2018 11:30

SENESTE TV