Et udsatteråd med brugere kan være på vej

Udsatte kan være med til at løfte politikken på socialområdet, mener udvalgsformand. Rådet kan med fordel også bestå af fagpersoner, lyder det fra værestedet Paradiset

Af
Mikkel Brøgger Petersen

I Rødovre hjalp det til at socialt udsatte fik en tur til tandlægen. I Ishøj blev der prioriteret penge til hjemløseboliger. Og i Kolding blev ideen om et fixerum droppet, for der var mere brug for en gadesygeplejerske.

Siden 2013 er antallet af udsatteråd, der tager del i det lokalpolitiske arbejde i danske kommuner, fordoblet, ifølge Information. Det betyder, at der i dag er 40 udsatteråd i Danmark.

Socialt udsatte dækker ifølge Rådet for Socialt Udsatte personer, som er hjemløse, ramt af psykisk lidelse, misbrugsproblemer. lever af prostitution og/eller lever i vedvarende fattigdom.

Medlemmerne af udsatteråd er borgere med viden om og erfaringer med at være socialt udsat. Rådet skal formidle synspunkter mellem borgere og kommunalbestyrelse om lokalpolitiske spørgsmål, der vedrører socialt udsatte, eller de kan selv tage initiativ ligesom i Rødovre, Ishøj og Kolding.

Får en stemme

I Lyngby-Taarbæk Kommune har man dog ikke et pårørenderåd. Men måske er det på vej.

Det Grønne Område spurgte formand for social- og sundhedsudvalget, Bodil Kornbek (S), om kommunen med fordel kunne få et udsatteråd.

“Udover et handicapråd, som kommunen i forvejen har, bør vi overveje at etablere et udsatteråd i kommunen for dermed at give socialt sårbare en stemme, som høres,” siger hun og giver sit bud på, hvad rådet kan bidrage med.

“De kan rådgive om deres særlige udfordringer og udvikle ideer til forvaltningen og politikerne. Dialog og samarbejde med de borgere, det handler om, kan være med til at løfte de politiske beslutninger,” siger hun.

Ingrid Marie Nielsen (billedet) fra værestedet Paradiset mener, at motivationen blandt socialt udsatte til at være en del af et råd kan være en udfordring. Arkivfoto

Ingrid Marie Nielsen (billedet) fra værestedet Paradiset mener, at motivationen blandt socialt udsatte til at være en del af et råd kan være en udfordring. Arkivfoto

Motivation en udfordring

Hos værestedet Paradiset på Toftebæksvej mener socialarbejder Ingrid Marie Nielsen, at et udsatteråd er en god idé.

“Mange, lange processer i det kommunale system kan være med til, at brugerne taber deres motivation, men hvis de selv er en del af processen, kan det være, at det er med til at motivere dem,” siger hun.

“Mangel på ressourcer kan måske betyde, at nogle har svært ved at motivere sig til at sidde med i et råd. Men vi vil da gøre, hvad vi kan, for at få dem til at deltage,” siger hun.

Ingrid Marie Nielsen håber dog, at udvalget også kommer til at bestå af andre end socialt udsatte.

“For at få ting til at ske har fagpersoner måske mere gennemslagskraft. Brugerne har tillid til, at vi taler deres sag, at vi kan gå forrest og formulere deres behov for dem. Så måske skulle man også overveje at tage fagpersoner,” siger hun.

Publiceret 14 June 2018 11:45

SENESTE TV